WK parawielrennen
- 3 augustus t/m 9 augustus 2023
- Vanaf 10:00 uur
- Super-WK wielrennen, Glasgow
- 3 augustus t/m 9 augustus 2023
- Vanaf 10:00
- Super-WK wielrennen, Glasgow
Van 3 tot en met 13 augustus zijn de wereldkampioenschappen wielrennen in alle disciplines in Glasgow. Baanwielrennen, wielrennen op de weg, BMX, mountainbike, parawielrennen op de baan en de weg; alles komt voorbij.
Het parabaanwielrennen is van 3 tot en met 8 augustus. Van 9 tot en met 13 augustus gaan de paralympiërs de weg op.
TeamNL bestaat uit:
Tijdrit en wegwedstrijd: Mitch Valize (H5), Tim de Vries (H5), Geert Schipper (H4) Jennette Jansen (H4) Chantal Haenen (H5), Jetze Plat (H4), Mark Mekenkamp (H3), Mischa Hielkema (H3) en Yvette Wollersheim (H5)
Baan: Caroline Groot (achtervolging, scratch, 500 meter en 200 meter vliegende start)
Tijdrit, wegwedstrijd en baan: Aniek van den Aarssen (achtervolging, scratch, 200 meter vliegende start en 500 meter), Tristan Bangma/Patrick Bos (tandem achtervolging en kilometer), Vincent ter Schure/Timo Fransen (tandem achtervolging, kilometer), Daniel Abraham (achtervolging, scratch), Martin van de Pol (achtervolging en scratch) en Mattijs Drenth (achtervolging, scratch, 200 meter vliegende start en kilometer)
Generale
Volgens bondscoach Floris Goesinnen is het toernooi in Schotland bovendien van belang richting de Paralympische Spelen in Parijs van komend jaar. "De dubbel van baan- en wegtoernooi geldt als goede generale voor de Paralympische Spelen, waar beide disciplines ook snel achter elkaar gereden worden voor de duurrenners. Maar dit is ook een belangrijk toernooi - en zelfs het enige WK weg dat meeweegt - in het kader van het verzamelen van startplekken voor de Paralympische Spelen van Parijs."
"Een deel van de selectie is met de KNWU naar Tignes getrokken voor een hoogtestage en ligt op stoom om in Glasgow optimaal te presteren. Daar zullen we Marieke van Soest missen. De uittredend wereldkampioen binnen de T1 wordt na een lastig voorjaar geopereerd aan een beknelde liesader. Wel aan de start staan onder anderen de tandemrijders Tristan Bangma met Patrick Bos, die op jacht gaan naar de laatste missende wereldtitel op het cv: de achtervolging. Ook Mitch Valize, Jennette Jansen en Caroline Groot zijn sporters om in de gaten te houden, maar we hebben nog veel meer kanshebbers voor (gouden) successen."
Technisch directeur en chef de mission Wilbert Broekhuizen kijkt uit naar het optreden van de renners. "Het is fantastisch en een geweldige stap in de goede richting dat de WK's nu samen gaan met de valide sport. Para is topsport en dat willen onze sporters tonen in Glasgow! De resultaten dit jaar in de wereldbeker waren outstanding. Na een periode van training en een goede hoogtestage richting het WK, zijn de selecties er klaar voor om opnieuw te strijden om de medailles op het WK." (Bron: KNWU).
Heuvelachtig
Voor tandemwielrenners Vincent ter Schure en Timo Fransen ligt de nadruk in Schotland op de weg, zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. “Het parcours rond Dumfries and Galloway, ten zuiden van Glasgow, ligt ons goed”, zegt de slechtziende Ter Schure, die als stoker achterop de tandem zit. “Het parcours is heuvelachtig, daar liggen toch wel onze kwaliteiten.”
Tijdens de wereldkampioenschappen in Schotland staan niet alleen wereldtitels op het spel. Met een schuin oog kijken Ter Schure en Fransen al naar volgend jaar: “Er zijn belangrijke punten te verdienen voor de kwalificatieranglijst voor de Paralympische Spelen. Internationaal voor het aantal startbewijzen dat we als Nederlands team binnenslepen en nationaal voor wie die tickets uiteindelijk krijgen. Het gaat dus écht ergens om.” (Bron: Team Vit).
Onderdelen
Het parawielrennen, of para cycling, kent verschillende onderdelen:
– Normale fietsen met enkele kleine aanpassingen (C1 t/m C5)
- Driewielers (T1 en T2)
– Tandems, voor visueel beperkten (B)
– Handbikes (H1 t/m H5)
De afkortingen staan voor de Engelse benamingen: C (cycle), T (tricycle), B (blind) en H (handbike).
Elke groep wordt onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de ernst van de beperking. Zowel voor de mannen (M) als de vrouwen (W) zijn er vijf categorieën voor fietsers, vijf voor handbikers, twee voor driewielers en één voor tandems. Hoe lager het cijfer, hoe groter het functieverlies.
In totaal wordt er dus in 26 onderdelen om de prijzen gereden: 13 bij de vrouwen en 13 bij de mannen.
Gerelateerde sporters
Gerelateerde teams
Gerelateerde artikelen
Toon alle artikelen-
Chantal Haenen: ‘Ik heb er de tijd voor en ik word er sterker van. En dat wil je toch als atleet’
Europees en wereldkampioen zijn en besluiten er een sport naast te doen. Die opvallende beslissing nam handbikester Chantal Haenen na…
Lees artikel -
Daniel Abraham Gebru: van vluchteling tot paralympisch kampioen
Paralympisch kampioen wielrennen Daniel Abraham Gebru begeleidt sinds een paar jaar jonge vluchtelingen in Nederland. Hij hoopt dat hij voor…
Lees artikel -
Jetze Plat en de wil om te werken
Paratriatleet en handbiker Jetze Plat excelleert in twee sporten en is constant met één ding bezig: hoe kan ik mijzelf…
Lees artikel -
Hoe een motorongeluk Jetze Plat weer helemaal op scherp zette
Paralympiër Jetze Plat crashte vlak na het verplaatsen van de Paralympische Spelen met zijn crossmotor. Geluk bij een ongeluk: Jetze…
Lees artikel -
Het tweede topsportleven van Martin van de Pol
Martin van de Pol was een groot schaatstalent, tot een gruwelijke valpartij hem de weg naar de top versperde. Maar…
Lees artikel