Kelly Van Zon Vier Vingers BSR AGENCY PS 2024 900X400

Liveblog Paralympische Spelen: met vierde goud is Kelly's Kwartet compleet!

05 september 2024

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, achtergronden, foto's en video's van voor én achter de schermen. Veel toernooien komen in de eindfase. Dat betekent dat er veel medailles worden verdeeld. Vandaag onder andere tennis en tafeltennis. Maar ook baanwielrennen, zwemmen en atletiek.

Donderdag 5 september is de achtste wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Wat een dag!

21:20 uur

Dat was het voor vandaag. En wat voor dag was het: met goud op de weg, op het gravel, in het zwembad en natuurlijk in de hal, waar Kelly's Kwartet compleet werd.

Maar we kunnen niet wachten tot morgen, want de atletes hebben al laten zien in hun beste vorm te steken. En Diede de Groot zal allicht revanche willen nemen op de Japanse Yui Kamiji, haar tegenstander in de enkelspelfinale, die vandaag in het dubbelspel te sterk was. Kortom: tot morgen!

Atletiek

21:00 uur

De finale van de 100 meter voor vrouwen in de categorie T64 wordt er morgen één om je vingers bij af te likken. Fleur Jong, Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel plaatsen zich in de series als nummers 1, 2 en 3 voor de eindstrijd.

Kimberly wint in het Stade de France de eerste serie in een paralympisch record van 12,61. Marlène wordt tweede en duikt met 12,68 ook onder het oude record, dat ze zelf drie jaar geleden vestigde in Tokio. In de tweede serie stelt Fleur de tijd nog scherper door 12,48 te lopen.

Dat belooft vuurwerk morgen! De finale is om 19:11 uur.

🥇 + 🥈 Rolstoeltennis

20:46 uur

Niels Vink grijpt de paralympische titel in het enkelspel bij de quads. In een oranje finale verslaat hij zijn maatje Sam Schröder.

Vrienden en partners in het dubbelspel, maar vanavond even niet. Niels geeft geen cadeaus en verslaat de als eerste geplaatste Sam met 6-0, 6-1. 

Donderdag stonden de twee zij aan zij en wonnen ze het goud in het dubbelspel. Een medaille die ze eerder in Tokio ook al hadden veroverd. De titel van vandaag is de eerste in het enkelspel voor Niels, die gezien zijn 21-jarige leeftijd nog een mooie toekomst voor de boeg heeft.

Niels Vink En Sam Schöder Medailles PS 2024 BSR AGENCY 900X600
Double Dutch bij de quads: Sam Schröder en Niels Vink (BSR Agency).

Rolstoelbasketbal

20:15 uur

De rolstoelbasketballers verslaan Frankrijk in het duel om de plaatsen 5 tot en met 8. TeamNL is de thuisploeg in de Bercy Arena met 72-63 de baas. Morgen om 19:15 uur spelen de Orange Lions tegen Australië om de vijfde en zesde plaats.

🥇 Tafeltennis

19:54 uur

Kelly van Zon schrijft paralympische geschiedenis. De Brabantse tafeltennisster wint voor de vierde Spelen op rij het goud in de klasse 7. Na Londen 2012, Rio 2016 en Tokio 2021 is in Parijs 2024 Kelly's Kwartet compleet.

In de finale heeft ze vijf games nodig om Kubra Korkut te verslaan. In Rio 2016 stonden de twee ook tegenover elkaar in de finale. Toen was Kelly de Turkse in drie games de baas. Nu leken de rollen omgedraaid en keek Kelly na elf minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Ook in de derde game komt de Brabantse snel op een achterstand, maar daarna draait ze de wedstrijd volledig om. Kelly wint drie games op rij en verzekert zich daarmee van een historische gouden medaille.

🥇 Zwemmen

19:08 uur

Thomas van Wanrooij eindigt als zevende in de finale van de 100 meter schoolslag in de klasse SB13. De Rotterdammer zet een tijd neer van 1:07,64. Met zijn derde optreden zijn de Spelen voor Thomas voorbij. Eerder werd hij vierde op de 100 meter rugslag en vijfde op de 200 meter wisselslag.

18:06 uur

Rogier Dorsman verovert zijn tweede gouden medaille in Parijs. De Amersfoorter is in de La Defense Arena met 1:11,07 de snelste op de 100 meter schoolslag voor zwemmers met een visuele beperking. Op 1,19 seconde eindigt de Chinese wereldrecordhouder Bozun Yang als tweede.

Drie jaar geleden was Rogier met drie gouden plakken een van de succesvolste TeamNL-sporters in Tokio. Morgen heeft hij op de 100 meter vlinderslag nog één kans om ook in Parijs zijn totaal op drie te brengen.

17:56 uur

Thijs van Hofweegen wordt vijfde in de finale van de 100 meter vrije slag in de klasse S6. De Nederlander tikt aan in 1:06,67 en eindigt daarmee 3,55 seconden achter winnaar Antonio Fantin uit Italië. Zaterdag zien we Thijs nog terug op de 100 meter rugslag.

🥇 Wielrennen

17:51 uur

Mark Mekenkamp wordt achtste in de klasse H3. De inwoner van Saasveld moet in de eerste ronde al lossen en komt 10:38 minuten binnen na de winnaar Mathieu Bosredon uit Frankrijk.

17:30 uur

Jetze Plat verovert zijn derde gouden medaille van deze Spelen. Na de triatlon en de tijdrit wint de handbiker uit Vrouwenakker ook de wegwedstrijd in de H4-klasse. In de laatste kilometers ontdoet de Nederlander zich van de Oostenrijker Thomas Freuhwirth, die een halve minuut achter Jetze als tweede eindigt.

Met zijn zege evenaart Jetze zijn prestatie van drie jaar geleden, toen hij ook deze drie onderdelen won. In Parijs wil Jetze die prestatie overtreffen, want zondag doet hij nog mee aan de paramarathon. 

🥈 Rolstoeltennis

16:43 uur

Een schok vanmiddag op Court Philippe-Chatrier. Diede de Groot en Aniek van Koot verliezen de finale van het dubbelspel. De Japanse vrouwen Yui Kamiji en Manami Tanaka zijn in drie sets te sterk voor de titelverdedigers.

Daarmee schrijft het Japanse duo tennishistorie. Rolstoeltennis staat sinds 1992 op het paralympische programma. Voor het eerst gaat een titel bij de vrouwen niet naar Nederland. 

In de eerste set lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht voor Diede en Aniek. De set is met 6-4 een prooi voor de Nederlanders. Maar het tweede wedstrijddeel loopt uit op een tiebreak, die door de Japanners wordt gewonnen. In de match-tiebreak behouden Kamiji en Tanaka het momentum. Met 10-8 trekken ze de wedstrijd naar zich toe.

🥇 Wielrennen 

15:10 uur

Handbiker Mitch Valize prolongeert in Parijs zijn paralympische titel op de weg in de H5-klasse en pakt zijn tweede gouden medaille van deze Spelen. Eerder won de Limburger al goud bij de tijdrit. Het zilver is voor de Fransman Loic Vergnaud en het brons voor de Oekraïner Pavlo Bal.

Tim de Vries weet zijn ambities niet waar te maken tijdens de wegrit. In de eerste bocht van het natte parcours glijdt hij onderuit. Het kost een hoop tijd en frustratie. Bij de eerste doorkomst blijkt de geboren Amsterdammer op bijna een minuut achterstand te liggen. Dat maakt hij niet meer goed en finisht uiteindelijk als vijfde. 

Mitch Valize Handbike PS2024 BSR AGENCY
Mitch Valize prolongeert zijn paralympische titel (BSR Agency)

Paradressuur 

15:00 uur 

De combinaties die morgen van start gaan in de teamwedstrijd zijn bekend. Voor TeamNL rijden Rixt van der Horst met Royal Fonq (Grade III), Demi Haerkens met Daula (Grade IV) en Sanne Voets met Demantur (Grade IV). 

Een paradressuurteam kan bestaan uit vier combinaties, die elk individueel in hun eigen grade deelnemen. In de teamwedstrijd komen drie combinaties per land uit. In het team moet bovendien ten minste één combinatie uit grade I, II of III meedoen, en één uit grade IV of V.

🥈 Wielrennen 

14:34

Zonde! Een valpartij van Chantal Haenen zorgt voor een DNF tijdens de wegrace (H5). In eerste instantie ziet het er bijzonder goed uit voor Chantal; ze rijdt op kop. Na de valpartij in een bocht belandt ze tegen de hekken en komt daarna niet meer terug in de race. Haar droom om goud te winnen in Parijs is daarmee helaas vervlogen. Gisteren won Chantal wel een zilveren medaille tijdens de individuele tijdrit.    

11:39 uur

Jennette Jansen verovert zilver tijdens de wegrace (H1-4). De Australische Laura Parker komt als eerste over de finish in 52:04 en wint goud. Jennette Jansen eindigt op de tweede plaats met een tijd van 56:15. In de laatste meters wordt het nog flink spannend, want de Duitse Annika Zeyen-Giles en de Italiaanse Francesca Procellato maken een sterke eindsprint. Zij worden uiteindelijk derde en vierde. Jennette weet haar tweede positie vast te houden en pakt zo zilver.

Een prachtige afsluiting van haar paralympische carrière. In 1988 deed Jennette voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen. Sindsdien heeft ze maar liefst acht medailles gewonnen in atletiek, rolstoelbasketbal en handbiken. Vandaag mag ze daar dus een zilveren medaille aan toevoegen. 

Jeanette Jansen Zilver Wegrace 2024PS BSR AGENCY
Zilver voor Jennette Jansen, goud voor Laura Parker en brons voor Annika Zeyen-Giles (BSR Agency)

Tafeltennis

11:35 uur 

In de halve finale wint Kelly van Zon van de Chinese Rui Wang met 3-1. Om 19:15 uur vanavond is de finale. Dan krijgen we antwoord op de vraag of het Kelly lukt om -voor de vierde keer- goud te winnen.  

Zwemmen 

10:59 uur

Tijdens de series van de 100m schoolslag SB13 zwemt Thomas van Wanrooij naar de zevende plek (1:07,87). Daarmee kwalificeert hij zich voor een plek bij de finale. Die is vanavond rond 18:03 uur. 

10:20 uur

Een hele goede start voor Rogier Dorsman in de series. Hij zet de snelste tijd (1:10,92) neer op de 100m schoolslag SB11. Om 18:00 uur vanavond is de finale en gaat Rogier strijden om goud.  

9:55 uur 

Thijs van Hofweegen kwalificeert zich voor de finale van de 100m vrije slag (S6) met een tijd van 1:07,04. Hij zet de vierde tijd neer in de series. De eerste acht zwemmers gaan door naar de finale. De Italiaan Antonio Fantin heeft de snelste tijd (1:03,67) in de series en verbetert het paralympisch record. Om 17:43 uur zien we Thijs van Hofweegen terug.  

08:00 uur

Weer volop medaillekansen vandaag voor TeamNL. De wielrenners rijden de wegrit. Ook is er weer zwemmen en gaat Kelly van Zon op voor haar vierde gouden paralympische medaille op vier Spelen. 

Wie komen er vandaag in actie?

  • Wielrennen: wegrace 🏅
  • Paradressuur: teamwedstrijd 🏅 
  • Para-atletiek: 100 meter T64 
  • Rolstoeltennis mannen, vrouwen en quads 🏅
  • Rolstoelbasketbal (m) 
  • Paratafeltennis met Kelly van Zon 🏅
  • Parazwemmen 🏅
Bekijk hier alle tijden

Wat gebeurde er gisteren?

  • Handbikester Chantal Haenen verovert het zilver in de klasse H5.
  • Marieke van Soest wint de tijdrit in de gecombineerde klasse T1 en T2.
  • Demi Haerkens en Sanne Voets zijn de beste in grade IV van het paradressuur. 
  • Tristan Bangma verovert met zijn piloot Patrick Bos zijn tweede gouden medaille. Vincent ter Schure en Timo Fransen pakken brons. 
  • Het lukt Daniël Abraham Ebru om zijn paralympische titel op de individuele tijdrit te prolongeren in de C5 klasse
  • Ook topfavorieten Mitch Valize en Jetze Plat pakken goud bij de verschillende tijdritten voor handbikers. 
  • Het eerste tennisgoud is voor Sam Schroder en Niels Vink. 
Liveblog Paralympische Spelen Parijs, dag 7, 4 september

Gerelateerde sporters

Gerelateerde artikelen

Toon alle