Demi Haerkens BSR AGENCY 900X600
Paralympische Spelen Parijs 2024

Paradressuur teamwedstrijd

  • 6 september t/m 6 september 2024
  • Vanaf 09:30
  • Paralympische Spelen Parijs 2024
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Het paradressuur op de Paralympische Spelen in Parijs is van 3 tot en met 7 september 2024. Het evenement vindt plaats bij het kasteel van Versailles.

TeamNL bestaat uit: 

Rixt van der Horst – Royal Fonq (Grade III)
Demi Haerkens – Daula (Grade IV)
Sanne Voets – Demantur (Grade IV)

Paradressuurteam

Een paradressuurteam kan bestaan uit vier combinaties, die elk individueel in hun eigen grade deelnemen. In de teamwedstrijd komen drie combinaties per land uit. In het team moet bovendien ten minste één combinatie uit grade I, II of III meedoen, en één uit grade IV of V. 

Bondscoach Joyce Heuitink vertelt: “We zijn hier met vier combinaties en wisten dus vooraf dat er een af moet vallen voor de teamwedstrijd. Eerder hadden we al afgesproken dat de combinatie met de laagste score in de individuele proef, niet rijdt in de landenwedstrijd. Daarom komt Annemarieke Nobel met Doo Schufro daarin niet aan de start. De paarden waren allemaal lekker fris, dus er is geen enkele reden om de plannen te veranderen.”

Foto: Demi Haerkens, eerder deze Spelen (BSR Agency).

Programma paradressuur

Vrijdag 6 september: 09:30 - 18:10 uur
Paradressuur teamwedstrijd.

Onderstaand het tijdschema van de landenwedstrijd, de startlijst volgt later.

09:30 uur: Grade IV
11:10 uur: Grade V 
13:10 uur: Grade I
15:17 uur: Grade II
16:29 uur: Grade III

Zaterdag gaan alle vier de Nederlandse combinaties ook nog van start in de individuele kür. 

Paardensport op de Paralympische Spelen

In 1984 stond voor de paardensport voor het eerst op de paralympische agenda. Het leek eenmalig, want daarna verdween het onderdeel van het programma. Het duurde tot Atlanta 1996 voor er weer hippische evenementen werden gehouden. Sindsdien heeft Nederland op elke editie van de Spelen minimaal een medaille gewonnen bij de paradressuur.

De laatste Spelen waren voor de ruiters en amazones van TeamNL de meest succesvolle. De ploeg keerde met vijf plakken terug uit Tokio. Sanne Voets veroverde tweemaal goud, Frank Hosmar en Rixt van der Horst pakten individueel een bronzen medaille. Met zijn drieën wonnen ze ook zilver in de teamwedstrijd. Met ook nog een gouden medaille die ze in Rio 2016 behaalde, is Sanne Voets de succesvolste  paralympische paardensporter van Nederland.

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen. Voor het volledige programma, kijk op de website van de organisatie.

Ga naar de officiële website

Uitleg classificatie paradressuur

Bij paradressuur worden de ruiters ingedeeld in verschillende categorieën, genaamd grades, afhankelijk van de ernst van hun beperking. 

  • Grade I: Voor ruiters met de zwaarste beperkingen, vaak rolstoelgebruikers met beperkte controle over hun romp en ledematen.

  • Grade II: Ruiters met ernstige beperkingen in hun benen en romp, vaak rolstoelgebruikers.

  • Grade III: Ruiters met ernstige beperkingen in hun benen en matige beperkingen in romp of armen.

  • Grade IV: Voor ruiters met ernstige beperkingen in twee ledematen of blinde ruiters.

  • Grade V: Ruiters met lichte beperkingen in één of meerdere ledematen of slechtzienden. 

Paradressuurruiters kunnen gebruik maken van hulpmiddelen of aanpassingen, afhankelijk van hun beperkingen, en worden vooraf gekeurd om in de juiste grade te worden ingedeeld. Bij hulpmiddelen moet je bijvoorbeeld denken aan magnetische beugels, waardoor de laars van de ruiter (met magneet in zool) op z’n plek blijft zitten, aangepaste zadels en gebruik van zweep of een knoop in de teugel.

Ook kunnen er andere regels gelden en mag de ruiter bijvoorbeeld de jury alleen met het hoofd groeten en de teugels in beiden handen houden. En niet, zoals gebruikelijk, de teugels in een hand te houden, en de andere hand naar achteren brengen en dan knikken. Ook mogen sommige ruiters de teugels in een hand houden in plaats van 2 handen.  

Paralympische Talentdag 2024

Ongeveer dertig procent van de paralympische ploeg bestaat uit sporters die ooit op een Paralympische Talentdag zijn ontdekt. Op zondag 20 oktober 2024 is er weer een talentdag. Ben jij tussen de 12 en 35 jaar oud, sportief, gemotiveerd en heb je een lichamelijk, visuele en/of licht verstandelijke handicap? Dan ben jij wellicht de talentvolle sporter die we zoeken. Meld je aan en ontdek of jij kunt deelnemen aan de Paralympische Talentdag.

Meer informatie

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle