(Daniël Abraham PS2024 Bsragency)

Liveblog Paralympische Spelen: vijf keer goud bij de tijdrit, een keer bij dressuur en tennis

04 september 2024

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, achtergronden, foto's en video's van voor én achter de schermen. Vandaag zijn er medaillekansen bij het wielrennen, paradressuur en het rolstoeltennis.

Woensdag 4 september is de zevende wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Wat een dag!

20:08 uur

De zevende dag van de Paralympische Spelen heeft het medailles geregend in Parijs voor TeamNL: vijf keer 🥇, een keer🥈 en ​​​​​​​🥉 bij de tijdrit op de weg. 🥇 en 🥈 bij dressuur en het eerste 🥇 op de tennisbaan. We sluiten af met een plaat van onze gouden tennissers Sam Schröder en Niels Vink, die hun titel in het dubbelspel voor quads prolongeerden. Morgen staan de goudhaantjes tegenover elkaar in de finale van het enkelspel. Tot dan!

Sam Schroder Niels Vink PS2024 Bsragency

Rolstoelbasketbal

19:51 uur

Dat is nog onverwachts spannend! De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben een zware kluif aan Spanje, dat in de poulefase niet wist te winnen. Vooral in het tweede en derde kwart bijten de Spaanse vrouwen fel van zich af. Nederland kijkt zelfs even tegen een achterstand aan. Mede door een sterk spelende van Mariska Beijer (34 punten) en Julia van der Sprong (13 rebounds) komt TeamNL uiteindelijk niet echt in de problemen. Het eindigt in 61-43.

Vrijdag speelt Nederland in de halve finale tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Canada en Duitsland. 

Atletiek

19:11 uur

Cheyenne Bouthoorn komt in de finale van de 100m (T36) als zesde over de finish. De Nederlandse eindigt gelijk met de Mali Lovell, maar op de foto blijkt de Australische één duizendste sneller. Desalniettemin een mooie prestatie!

Rolstoeltennis

18:14 uur

Diede de Groot bereikt de paralympische finale in het enkelspel! En dat is ondanks al haar gewonnen Grand Slams ‘pas’ de tweede in haar carrière. Ze verslaat in de halve eindstrijd van Parijs Ziying Wang zonder zich daar al te veel voor in te spannen: 6-2, 6-1.

Zaterdag verdedigt ze haar paralympische titel van Tokyo tegen de Japanse Kamiji. Donderdag staat de dubbelfinale op het programma voor Diede en Aniek, waarin ze ook opniew Kamiji treffen. 

🥇 Rolstoeltennis

18:00 uur

Daar is het eerste goud op de tennisbaan! Sam Schröder en Niels Vink hebben bij het mannendubbelspel voor quads hun gouden plak van Tokyo in Parijs met verve verdedigd. Het Nederlandse duo staat het hele toernooi voorafgaand aan de finale geen set af en doet dat ook in de eindstrijd tegen de Britten Andy Lapthorne en Gregory Slade niet. Sterker nog de Nederlanders winnen eenvoudig: 6-1, 6-1. 

Nu Sam en Niels hun eerste goud in Parijs binnen hebben, strijden ze morgen voor het tweede, maar dan in tegen elkaar in de finale van het enkelspel. Om 13:30 uur gaan de Nederlanders de onderlinge strijd aan op Court Philippe Chatrier.

Wielrennen, individuele tijdrit

16:51 uur

Mark Mekenkamp strijdt voor wat hij waard is bij de tijdrit in de H3 categorie. De 51-jarige Nederlander, die vorig jaar in Glasgow nog wereldkampioen werd, komt als vijfde over de streep. Het goud gaat naar de Fransman Mathieu Bosredon, die ruim drie minuten sneller is dan Mark.  

Rolstoeltennis

16:48 uur

Helaas! De vrouwenfinale in het enkelspel wordt geen volledig Nederlands feestje. Aniek van Koot verliest in de halve finale van Yui Kamiji in drie sets: 0-6, 6-4, 4-6. Lang hoeft Aniek niet te wachten op haar revanche, want morgen treft ze de Japanse weer in de finale van het dubbelspel. Aniek speelt dan met Diede de Groot, die nu de baan op komt voor haar halve finale in het enkelspel tegen Ziying Wang. 

Aniek strijdt in het enkelspel natuurlijk ook nog om het brons. Die partij is zaterdag tegen de verliezer van de wedstrijd tussen Diede en Wang.

 

🥇 Wielrennen, individuele tijdrit

16:28 uur

En dat is het vijfde goud bij het wielrennen vandaag! Wat een ongekende spannende tijdrit in de H4 klasse. Het lukt Jetze Plat uiteindelijk om, na zijn overwinning op de triatlon, ook de tijdrit bij het handbiken op zijn naam te schrijven. De Nederlander is uiteindelijk na 28,3 kilometer 2.71 seconden sneller dan de Oostenrijker Thomas Freuhwirth. De Belg Jonas van der Steene wint het brons. 

We zien Jetze deze spelen nog op twee onderdelen terug: de wegrit bij het wielrennen en de marathon. Hoeveel medailles gaat de Nederlander nog winnen? 

🥇 Wielrennen, individuele tijdrit

15:58 uur

Mitch Valize, de regerend paralympisch - én wereldkampioen, maakt zijn status meer dan waar in de H5 categorie, de klasse voor handbikers. Mitch laat in Parijs niets aan het toeval over en rijdt van begin tot eind een gewonnen race. Hij finisht in 41:01.59 en is ruim twee minuten sneller dan de Fransman Loic Vergnaud, die het zilver pakt. Het brons is voor de Portugees Luis Costa. 

Tim de Vries, de andere Nederlander in deze klasse, eindigt als vijfde.  Tim kan desalniettemin trots zijn op die prestatie. Dit voorjaar overlijdt zijn moeder en heeft hij het moeilijk. Deze paralympische race zal hij daarom aan één iemand opdragen. 


Mitch Valize PS2024 Bsragency
Mitch Valize wint in Parijs. (BSR Agency)

Rolstoeltennis

15:03 uur

Tom Egberink strandt helaas in de kwartfinale van het enkelspel. De Hardenberger, die in Tokyo met het zilver naar huis ging, moet zijn meerdere herkennen in de als tweede geplaatste Tokito Oda. Waar de 31-jarige Nederlander in de eerste set de Japanner goed kan volgen, wordt het verschil in de tweede set helaas groter: 6-4, 6-1. 

🥇 Wielrennen, individuele tijdrit

14:43 uur

Het is Daniël Abraham Ebru gelukt om zijn paralympische titel op de individuele tijdrit te prolongeren in de C5 klasse. De 39-jarige wielrenner komt in Parijs bij het eerste meetpunt nog als derde over de meet, net achter de Braziliaan Lauro Cesar Mouro Chaman en de Australiër Alistair Donohoe.

Daarna drukt de Nederlander echter het gaspedaal volledig in en weet hij een uitstekend ritme te vinden. Vanaf het tweede meetpunt heeft Daniël, die bij de openingsceremonie onze vlaggendrager was, zijn achterstand goedgemaakt en bouwt hij zijn voorsprong alleen nog maar uit. Hij finisht uiteindelijk in 35:51.79 en Donohoe volgt op gepaste afstand met ruim 26 seconden verschil. 

De Fransman Dorian Foulon legt beslag op het brons. De tweede TeamNL'er in de C5-klasse, Martin van de Pol, komt als achtste over de streep. 

🥇+🥉 Wielrennen, individuele tijdrit

14:20 uur

Tristan Bangma heeft nog altijd zicht op zijn triple. In een uiterst spannende tijdrit verovert de Apeldoorner met zijn piloot Patrick Bos de gouden medaille. Het Nederlandse duo klokt na 28 kilometer een tijd van 34:11,02 en blijft de Fransen Carvalho en Guichard daarmee twaalf seconden voor. Vincent ter Schure en Timo Fransen maken het oranjefeest compleet door een halve minuut achter de nummers 2 het brons te veroveren.

Het is de tweede gouden medaille voor Tristan en Patrick. Eerder wonnen ze het onderdeel achtervolging op de baan. Vrijdag hopen ze in de wegrace hun gouden trilogie te voltooien.

Rolstoeltennis

13:25 uur

Ruben Spaargaren wordt in de kwartfinale uitgeschakeld in het herenenkelspel. De Aalsmeerder verliest met 6-1, 6-4 van de Brit Alfie Hewett.

Atletiek

12:45 uur

Cheyenne Bouthoorn komt in de tweede serie van de 100 meter T36 als derde over de finish. Daarmee verzekert ze zich van een plek in de finale. Vanavond om 19:04 uur gaat ze strijden om eremetaal.

🥇+🥈 Paradressuur

12:25 uur

Een Nederlands één-tweetje bij de paradressuur. Demi Haerkens en Sanne Voets zijn in de tuinen van Versailles de beste in grade IV.  Uiteraard zijn beide Nederlandse amazones met hun podiumplaats ook geplaatst voor de individuele vrije kür, die zaterdag op het programma staat.

Sanne, met haar paard Demantur, was de titelverdediger en moet nu genoegen nemen met het zilver. Maar in Demi heeft ze een waardige opvolger. De 26-jarige Helmondse doet pas zeven jaar aan paradressuur en staat in Frankrijk voor het eerst op de Paralympische Spelen.

Drie jaar geleden moest Demi op zoek naar een nieuw paard. Na een zoektocht van anderhalf jaar en vijftig paarden verder, had ze de hoop bijna opgegeven. Maar toen ze merrie Daula zag, was ze meteen verkocht.

Beluister onze podcast, waarin Demi haar verhaal vertelt.

Tafeltennis

11:48 uur

Kelly van Zon ligt op koers om voor de vijfde Spelen op rij een medaille te halen. De Brabantse plaatst zich eenvoudig voor de halve finales in de klasse WS7. Kelly heeft in de kwartfinales geen kind aan de Noorse Nora Korneliussen en wint in achttien minuten met 3-0 (11-4, 11-3, 11-7). Morgen om 11:00 uur is de Chinese Rui Wang de volgende tegenstander.

🥇 Wielrennen, tijdrit

11:10 uur

Marieke van Soest zorgt in Clichy sous Bois voor een enorme sensatie. De Nijkerkse wint de tijdrit in de gecombineerde klasse T1 en T2. En dat terwijl Marieke uitkomt in de klasse T1, voor mensen die een zwaardere beperking hebben dan de T2'ers. Marieke, die eenzijdig verlamd is, legt de 14,2 kilometer af in 25,47,78. Dat is een dikke twee minuten sneller dan de Zwitserse favoriet Celine van Till.

Marieke Van Soest BSR AGENCY 900X600
Marieke van Soest op weg naar het goud (BSR Agency).

Paradressuur

10:39 uur

Demi Haerkens komt als vierde in de bak. De Brabantse rijdt een prachtige proef, die wordt beloond met een score van 78,722 procent. Daarmee neemt ze de leiding over van Sanne, die nu tweede staat.

10:15 uur

Sanne Voets is als eerste aan de beurt voor de individuele proef in grade IV. De titelverdedigster vormt opnieuw een combinatie met Demantur, waarmee ze in Tokio tweemaal goud en eenmaal zilver veroverde. In de tuinen van Versailles zet Sanne de toon met een score van 76,528 procent.

🥈 Wielrennen, tijdrit

10:03 uur

Het eerste wielerevenement op de weg waar TeamNL aan meedoet, levert meteen een medaille op. Handbikester Chantal Haenen verovert het zilver in de klasse H5. Ze legt de 14,2 kilometer af in 23:51,44, slechts zesenhalve seconde langzamer dan de Amerikaanse Oksana Masters.

Jenette Jansen had de pech dat haar klasse H4 was samengevoegd met de H5. Toch wordt de Nederlandse knap vierde, op twee minuten van Masters. Daarmee is Jenette wel de snelste in de H4-klasse. Dat biedt perspectieven voor de wegwedstrijd, waar beide klassen wel zijn gescheiden.

08:55 uur

Veel wielrennen vandaag. In de diverse klassen staat de individuele tijdrit op het programma. We zetten de starttijden van de Nederlanders op een rijtje:

Vrouwen:

  • 09:31 uur: Chantal Haenen (H5)
  • 09:33 uur: Jennette Jansen (H4)
  • 10:35 uur: Marieke van Soest (T1)

Mannen:

  • 13:39 uur: Tristan Bangma & Patrick Bos (B)
  • 13:37 uur: Vincent ter Schure & Timo Fransen (B)
  • 14:01 uur: Martin van de Pol (C5)
  • 14:03 uur: Daniel Abraham (C5)
  • 15:01 uur: Tim de Vries (H5)
  • 15:03 uur: Mitch Valize (H5)
  • 15:21 uur: Jetze Plat (H4)
  • 15:38 uur: Mark Mekenkamp (H3)

08:00 uur

Volop medaillekansen vandaag weer voor TeamNL. De wielrenners rijden de individuele tijdrit. Ook is het de tweede dag van de dressuur, met Demi Haerkens en Sanne Voets. Vanmiddag staat de eerste tennisfinale op het programma. Sam Schröder en Niels Vink strijden om het goud in het dubbelspel bij de quads.

Wie komen er vandaag in actie?

  • Wielrennen: individuele tijdrit 🏅
  • Paradressuur met Demi Haerkens en Sanne Voets 🏅 
  • Para-atletiek: 100 meter T36 met Cheyenne Bouthoorn 🏅 
  • Rolstoeltennis mannen, vrouwen en quads 🏅
  • Rolstoelbasketbal (v): Nederland - Spanje 
  • Paratafeltennis met Kelly van Zon 
Bekijk hier alle tijden

Wat gebeurde er gisteren?

  • Dressuuramazone Rixt van der Horst wint zilver in de individuele proef in grade II. 
  • Goud voor titelverdediger Rogier Dorsman op de 200 meter wisselslag SM11
  • Kimberley Alkemade wint goud op de 200 meter. Marlène van Gansewinkel pakt zilver!
Dit was dag 6 van de Paralympische Spelen

Gerelateerde artikelen

Toon alle