Fleur Jong Verspringen PS2024 BSR AGENCY

Liveblog Paralympische Spelen: goud en zilver bij para-atletiek

31 augustus 2024
Redactie

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. Vandaag zijn er medaillekansen bij parazwemmen en para-atletiek.

Zaterdag 31 augustus is de derde wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

22:03 Para-atletiek (v)

Cheyenne Bouthoorn wordt vijfde in de eerste serie van de 200 meter in de klasse T36. Ze legt de afstand af in 31,43. Over twee heats gezien is dat de negende tijd. Daarmee heeft ze zich niet geplaatst voor de finale.

🥇 + 🥉 21:43 Para-atletiek (m)

Voor de tweede keer vandaag is het Oranje Boven bij het verspringen. Joël de Jong verovert het goud bij de mannen in de klasse T63, nadat Fleur Jong vanmiddag al de sterkste was bij de vrouwen.

In zijn laatste poging springt de 22-jarige Joël een wereldrecord van 7,68 meter. Daarmee komt hij precies één centimeter verder dan het oude record, dat sinds juli op zijn naam stond. 

Joël; De Jong PS 2024 BSR AGENCY 900X600
Joël de Jong verbetert het wereldrecord met één centimeter (BSR Agency).

Noah Mbuyamba maakt het Nederlandse feest bij het verspringen compleet met een sprong van 7.01 meter, goed voor de bronzen plak. De Deen Daniel Wagner verovert het zilver met een afstand van 7,39 meter.

Vanwege zijn Congolese afkomst, weet Noah Mbuyamba dat de sporters die uitkomen op de Paralympische Spelen in Parijs eigenlijk geluk hebben. Zij hebben veelal beschikking over een sportrolstoel, een blade of ander hulpmiddel. “Dat is voor velen helemaal niet weggelegd,” zegt Noah in de podcast Paralympisch TeamNL Vanuit ’t Hart.

Beluister de podcast hier:

21:15 Boccia (v)

Chantal van Engelen verliest in de kwartfinale van Soyeong Jeong. De Koreaanse wint met 3-4. Daarmee is het toernooi voor Chantal voorbij.

20:51 Parazwemmen

Liesette Bruinsma slaagt er niet in een medaille te winnen op de 50 meter vrije slag voor visueel beperkten. De Amersfoortse wordt in de La Défense Arena zesde in de finale in 30,66. Het goud gaat naar Ma Yia. De Chinese zwemt met 28,96 een wereldrecord. 

Liesette heeft in Parijs al één gouden medaille veroverd. Vrijdag was ze de snelste op de 400 meter vrije slag. Later deze Spelen komt ze nog uit op de 100 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag.

19:45 Rolstoelbasketbal (v)

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters onderstrepen hun favorietenrol nog maar eens. In het tweede groepsduel in de Bercy Arena wordt de Verenigde Staten met 69-56 verslagen. Eerder was de ploeg van Gertjan van der Linden ook al met ruime cijfers te sterk voor Japan. Maandag is het laatste groepsduel. Duitsland is dan de tegenstander.

17:43 Rolstoeltennis quads

Niels Vink heeft zijn partij in de eerste ronde bij de quads overtuigend gewonnen. De winnaar van paralympisch brons in Tokio rekent in twee sets af met zijn Zuid-Afrikaanse opponent, Lucas Sithole: 6-0 en 6-2.

17:27 Rolstoelbasketbal (m)

De Nederlandse rolstoelbasketballers moeten in hun tweede groepsduel een pijnlijke nederlaag slikken. Paralympisch kampioen de Verenigde Staten is met 60-34 een maatje te groot.

Mendel op den Orth scoort 26 punten en is daarmee topscorer van TeamNL. Nederland staat na twee duels derde in groep B. Zondag staat het laatste groepsduel op het programma. Tegenstander is dan de nummer 2, Spanje.

Mendel Op Den Orth BSR AGENCY PS 2024
Mendel op den Orth (BSR Agency).

16:00 Rolstoeltennis (v)  

  • Diede de Groot wint overtuigend haar eerste partij deze Spelen van de Duitse Katharina Kruger met 2-0 (6-1, 6-0) en gaat daarmee naar de tweede ronde.
  • Ook Aniek van Koot gaat door naar de tweede ronde. Ze verslaat de Zwitserse Nalani Buob met 2-0 (6-2, 6-3). 
  • Lizzy de Greef verliest in de eerste ronde. De Chinese Zhenzhen Zhu is te sterk en wint met 2-1 (6-1, 1-6, 6-2). Lizzy gaat dus niet door in het enkelspel. We zien haar morgen wel terug in de kwartfinale van het vrouwen dubbelspel.  
  • Jinte Bos redt het ook niet in de eerste ronde. De Chinese Ziying Wang is in twee sets te sterk: 6-1, 6-2.

13:40 Boccia (m)

Daniel Perez verliest van de Britse David Smith in de groepsfase (1-4). Dankzij een eerdere winst is Daniel wel door naar de kwartfinale. We zien hem morgen terug om 10:30 uur. 

🥇+🥈 13:25 Para-atletiek (v) 

In het uitverkochte Stade de France komen de Nederlandse Fleur Jong, Marlène van Gansewinkel en Kiki Hendriks in actie tijdens het verspringen T64. 

  • Debutante Kiki Hendriks mag namens TeamNL het spits afbijten. Tijdens haar eerste poging springt ze 5,19 meter. De twee sprong is 5,00 meter. Haar derde sprong is ongeldig. In ronde vier springt ze 5,17 meter. Met haar vijfde sprong verbetert zij de afstand van de eerste ronde: 5,35 meter. Net niet genoeg voor het podium, met deze stand van zaken. Is haar slotpoging ver genoeg voor een bronzen plek? Nee, het is 5:20 meter. Goed voor een vierde plek. Achter de Amerikaanse Beatriz Hatz (5,38m).
  • Marlène van Gansewinkel won in Tokio brons bij het verspringen. Wat kan ze in Parijs? Marlène begint bijzonder goed tijdens haar eerste poging. Ze springt 5,87 meter, een persoonlijk record. Bij de tweede sprong komt ze tot 5,58 meter. Tijdens haar derde poging springt Van Gansewinkel beduidend minder omdat ze niet goed uitkomt. Na drie spongen staat ze op plek twee. Tijdens haar vierde sprong springt ze 5,44 meter. De vijfde sprong: 5,41 meter. De laatste kans voor van Gansewinkel gaat onder luide aanmoedigingen van het publiek. Ze springt een geweldige 5,82. Ze is zeker van zilver!
  • Titelverdedigster en favoriet Fleur Jong demonstreert haar klasse tijdens de eerste sprong: 6,20 meter. De tweede sprong is het nog verder: 6,52 meter! Fleur Jong lijkt zo op goud af te stevenen. Het verschil met de concurrentie is gewoonweg te groot. Met twintig passen aanloop, ver vliegend komt ze in haar derde poging tot 6,17 meter. Haar vierde en vijfde sprong zijn niet geldig. Daarna levert Jong een schitterend slotstuk. Dit is de gouden sprong 6,53 meter! Ze prolongeert haar paralympische titel.
Fleur Jong Marlene Van Gansewinkel PS 2024 Springen Vlag BSR AGENCY 900X300
Beatriz Hatz, Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel vieren hun medaille (BSR Agency).

Een prachtig resultaat! Goud en zilver voor Nederland! Fleur Jong prolongeert haar paralympische titel. Marlène van Gansewinkel pakt de zilveren medaille. Debutante Kiki Hendriks eindigt net naast het podium en wordt vierde. Het brons is voor de Amerikaanse Beatriz Hatz.

12:50 Parabaanwielrennen (m)

Domper bij het baanwielrennen. Daniel Abraham en Martin van de Pol hebben zich in de achtervolging (C5) niet weten te kwalificeren voor de finale. Een teleurstelling voor beide mannen. Martin Pol finisht in tijd in 4:22.506 en wordt zesde. Daniel Abraham rijdt naar een tijd van 4:24.280; de achtste plaats. De eerste plek is voor de Franse Dorian Foulon. Hij rijdt een wereldrecord in 4:13.93. 

11:56 Parazwemmen 50m vrije slag (m/v)

  • Rogier Dorsman tikt als vijfde aan in de tweede serie en komt daarmee net te kort. Niet door naar de finale, wat enorm jammer. Toch is er nog een kans voor Rogier. In de swimm-off doet Rogier het geweldig met een tijd van 26,31. Mocht er iemand vanavond uitvallen, dan kan hij toch de finale zwemmen. 
  • Liesette Bruinsma tikt in haar serie als eerste vrouw aan in een tijd van 30,24 en gaat door naar de finale. In de tweede serie zwemt Karolina Pelendritou uit Cyprus net iets sneller met 29,92. Dat belooft een spannende strijd te worden in de finale vanavond. 

11:01 Pararoeien mixed dubbeltwee

Een spannende race tijdens de herkansing (PR2Mix2x). Esther van der Loos en Corné de Koning gaven alles, maar moesten de Franse en Oekraïense boot voor zich dulden. Helaas hebben ze geen plek bemachtigd voor de A-finale. We zien ze morgen om 10:10 uur terug in de B-finale. 

Beluister hier een podcast met Esther en Corné:

Roeien Mixed PS2024 BSR AGENCY
Esther van der Loos en Corné de Koning gaven alles maar komen net te kort

08:00 uur

Op dag 3 van de Paralympische Spelen komen er weer veel sporters van TeamNL in actie. Zo gaat atlete Fleur Jong op voor titelprolongatie bij het verspringen. Daniel Abraham Gebru, vlaggendrager bij de openingsceremonie, komt in actie bij het baanwielrennen, net als Martin van de Pol. Bij het rolstoelbasketbal spelen zowel de mannen als de vrouwen tegen de Verenigde Staten.

Wie komen er vandaag in actie?

  • Pararoeien (PR2Mix2x) herkansingen met Corné de Koning en Esther van der Loos.
  • Para-atletiek (v) verspringen met Fleur Jong, Marlène van Gansewinkel en Kiki Hendriks 🏅
  • Parazwemmen (m/v) met Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma 🏅
  • Parabaanwielrennen (m) met Daniel Abraham en Martin van de Pol.
  • Rolstoelbasketbal (m en v) Nederland-Verenigde Staten. 
  • Boccia met Daniel Perez en Chantal van Engelen
  • Rolstoeltennis (m/v/q) eerste ronde.
  • Para-atletiek (m) verspringen met Joël de Jong en Noah Mbuyamba 🏅
Bekijk het hele programma

Wat gebeurde er gisteren?

Het eerste zwemgoud voor TeamNL op deze Paralympische Spelen! Ook was er zilver en brons bij het zwemmen.

Lees er alles over in het liveblog van dag 2

Gerelateerde artikelen

Toon alle