Chantalle Zijderveld BSR AGENCY 900X600

Liveblog Paralympische Spelen: de eerste zwemmedailles zijn binnen voor TeamNL

30 augustus 2024
Redactie

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. Vandaag zijn er medaillekansen bij parazwemmen en para-atletiek.

Vrijdag 30 augustus is de tweede wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Voor het eerst deze zomer klonk in de La Défense Arena het Wilhelmus. Liesette Bruinsma was daarmee de eerste die in het zwemstadion van Parijs het goud kreeg omgehangen. Daar was ze natuurlijk dolblij mee, getuige deze mooie foto. Een passende afsluiting van dit liveblog van vrijdag 30 augustus, tot morgen! 

Liesette Bruinsma
Liesette Bruinsma (BSR Agency)

21:33 uur: boccia 

Marco Dekker kon eerder op de avond een reglementaire 8-0 overwinning bijschrijven, doordat tegenstander Achraf Tayahi uit Tunesië niet kwam opdagen. Helaas eindigt voor Marco op deze manier het toernooi. Door twee eerdere nederlagen heeft hij zich niet geplaatst voor de kwartfinale. 

Daniel Perez won in een hele spannende pot van de Braziliaan José Oliveira: 6-5. Zaterdag kan hij een plek bemachtigen in de kwartfinale in de categorie BC1. 

Chantal van Engelen is ondanks een 9-1 nederlaag tegen Gischa Zayana uit India geplaatst voor de kwartfinale in de categorie BC2. Ze neemt het zaterdag 31 augustus om 19:35 uur op tegen Soyeong Jeong uit Korea.

19:55 uur: parazwemmen

Zuur! Thomas van Wanrooij grijpt op de 100m rugslag in de categorie S13 net naast het eremetaal. Het ging hard in de finale en Thomas finisht in 1:00,55, maar ziet Alex Portal, Vladimar Sotnikov en Ihar Boki daar onder duiken. Thomas komt deze Spelen nog in actie op de 100m schoolslag en de 200m wisselslag.

🥇 + 🥉 19:25 uur: parazwemmen 

De 100m schoolslag in de klasse SB9 was op voorhand een strijd tussen de paralympisch kampioenen van Rio en Tokio. Chantalle Zijderveld (23) is de houdster van het wereldrecord. Dat zwom ze op de Paralympische Spelen in Tokio, waarmee ze uiteraard daar ook de gouden medaille veiligstelde. Lisa Kruger (23) won in Rio de Janeiro goud op deze afstand. In Tokio veroverde ze het zilver, achter Chantalle Zijderveld. In Parijs prolongeerde Chantalle vrijdag haar titel en pakte zo het goud op de enige afstand waarop ze deze Spelen in actie komt. Lisa moest dit keer ook de Chinese Meng Zhang voor zich dulden, maar zwom wel knap naar brons. Voor haar liggen er op vier andere onderdelen nog medaillekansen in het verschiet.

🥇 18:56 uur: parazwemmen

Daar is het eerste zwemgoud voor TeamNL op deze Paralympische Spelen! Het is Liesette Bruinsma die de allersnelste is op de 400m vrije slag. Door een sterk ingedeelde race blijft de Nederlandse de Chinese Xiaotong Zhang voor in de slotfase. Dit prachtige resultaat brengt onze gedachten terug naar Rio, toen Liesette de meest succesvolle Nederlandse sporter was op de Spelen van 2016. Als zestienjarige won ze toen vijf medailles, waarvan twee gouden. In Tokio bleef de teller steken op tweemaal zilver. Beluister hier haar verhaal in onze podcast.

🥈 18:45 uur: parazwemmen

Rogier Dorsman zwemt op de 400m vrije slag naar de zilveren medaille. Lang leek er een gouden plak in te zetten, maar de 25-jarige Nederlander moest in de laatste 150 meter zijn meerdere herkennen in de Tsjech David Kratochvil, die uiteindelijk met vijf seconden voorsprong won. Er is voor Rogier gelukkig nog genoeg kans op goud. De visueel beperkte zwemmer komt in Parijs in actie op maar liefst zes onderdelen. Drie jaar geleden in Tokio was de Amersfoorter met drie gouden medailles de meest succesvolle sporter van TeamNL. Lees hier zijn verhaal

16:30 uur: rolstoeltennis

Jinte Bos en Lizzy de Greef hebben de eerste ronde in het vrouwendubbelspel knap gewonnen van het Britse koppel Abbie Breakwell en Lucy Shuker. Na een enigszins eenvoudige eerste set (6-2), kregen Bos en De Greef het in de tweede set lastiger. Het TeamNL-duo wist daarin een 2-0 achterstand goed te maken en na een spannende laatste game de winst op hun naam te schrijven: 6-4. Zo kijken de twee jonge, Nederlandse rolstoeltennissters terug op een geslaagd debuut op de Paralympische Spelen en dat op het iconische court Suzanne Lenglen: op naar de kwartfinale!

16:06 uur: rolstoeltennis

Maarten ter Hofte kan ondanks zijn nederlaag in de eerste ronde van het mannenenkelspel terugkijken op een mooi paralympisch debuut. De 20-jarige Nederlander speelde een sterke eerste set tegen de ervaren Frederic Cattaneo, maar zag de Fransman die set wel nipt winnen: 6-4. In de tweede set werd het verschil weliswaar iets groter, maar bood Maarten zeker nog goed partij. Het werd uiteindelijk 6-2. 

13:22 uur: atletiek

Nienke Timmer wordt zevende in de finale van de 100 meter (T35) in 15,69. Daarmee evenaart ze haar prestatie van drie jaar geleden in Tokio, toen ze ook zevende werd. De 100 meter is het enige onderdeel waarop Nienke deze Spelen in actie komt.

12:40 uur: pararoeien

Corné de Koning en Esther van der Loos worden vierde in de tweede serie van de mixed dubbeltwee. Morgen kunnen ze zich via de herkansing alsnog kwalificeren voor de A-finale. De herkansing is om 10:50 uur.

12:35 uur: boccia

Marco Dekker verliest ook zijn tweede wedstrijd in poule C. De Braziliaan Maciel Santos is met 7-4 te sterk.

12:01 uur: rolstoelbasketbal

De rolstoelbasketbalsters beginnen hun jacht op titelprolongatie met een overtuigende overwinning. Japan wordt met 87-34 verslagen. Mariska Beijer was met 28 punten het meest trefzeker.

Mariska Beijer BSR AGENCY 900X600
Mariska Beijer (BSR Agency).

11:10 uur: parazwemmen

Thomas van Wanrooij wordt tweede in de tweede serie van de 100 meter rugslag (S13) in 1:00,41. Hij plaatst zich als vierde voor de finale.

11:04 uur parazwemmen

Lisa Kruger wint de eerste serie van de 100 meter schoolslag (SB9) in 1:17,53. Chantalle Zijderveld wint de tweede serie in 1:14,85. Beide Nederlandse vrouwen, de nummers 2 en 1 van Tokio, zijn door naar de finale, vanavond om 19:21 uur.

10:50 uur pararoeien

De series van het roeien zijn uitgesteld naar 12:15 uur. De Nederlanders komen in actie in heat 2.

10:44 uur: parazwemmen

Liesette Bruinsma wordt tweede in haar serie op de 400 meter vrije slag voor visueel beperkten. Ze eindigt achter de neutrale paralympische atlete Daria Lukianenko. Liesette klokt een tijd van 5:06,82, genoeg voor een plek in de finale, die vanavond gepland staat om 18:44 uur.

Zwemster Liesette Bruinsma kan nagenoeg niets zien. Zwemmen heeft haar zelfstandig gemaakt. "Ik doe dingen die ik zonder topsport nooit had gedaan."

Beluister Liesette's verhaal in onze podcast

08:00 uur

Op dag 2 van de Paralympische Spelen staat er voor het eerst zwemmen, roeien, rolstoeltennis en atletiek op het programma. Ook de rolstoelbasketbalsters komen voor het eerst in actie. De Orange Lions verdedigen in Parijs hun titel. Verder is er ook weer boccia. Een vol programma dus!

Wie komen er vandaag in actie?

  • Parazwemmen met Rogier Dorsman, Thomas van Wanrooij, Lisa Kruger, Chantalle Zijderveld en Liesette Bruinsma 🏅
  • Rolstoelbasketbal (v) Nederland vs. Japan. 
  • Para-atletiek (v) met Nienke Timmer 100m sprint T35 🏅
  • Pararoeien (PR2Mix2x) met Corné de Koning en Esther van der Loos.
  • Boccia met Marco Dekker, Chantal van Engelen en Daniël Perez.
  • Rolstoeltennis (m/v/q) met Maarten ter Hofte en Jinte Bos/ Lizzy de Greef.
Bekijk het hele programma

Wat gebeurde er gisteren?

Baanwielrenners Caroline Groot en Tristan Bangma winnen goud! 

Liveblog Paralympische Spelen Parijs, dag 1, 29 augustus

Gerelateerde artikelen

Toon alle