Tristan Bangma PS2024 BSR AGENCY

Liveblog Paralympische Spelen: eerste medailles bij het baanwielrennen

29 augustus 2024
Redactie

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Donderdag 29 augustus is de eerste wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Rolstoelbasketbal PS2024 BSR AGENCY
Orange Lions in actie tegen Australië

23:05 Rolstoelbasketbal (m)

Winst voor de Orange Lions. Ze spelen hun eerste wedstrijd van dit toernooi met vuur en passie. En dat werpt z'n vruchten af. Nederland verslaat Australië met 66-55. 

20:45 uur - Paratafeltennis (mixed) dubbel

Het zag er in eerste instantie veelbelovend uit, maar helaas verliezen Jean Paul Montanus en Kelly van Zon toch met 2-3 van de Chinese Shuai Zhao en Jingdian Mao in de ronde van 16.

18:45 uur - Boccia (v) BC2

Een goed begin voor Chantal van Engelen. Zij wint met 4-3 van de Hongaarse Vivien Nagy.

17:20 uur - Paratafeltennis (mixed) dubbel

Jean Paul Montanus en Kelly van Zon winnen met 3-0 in de voorronde van de Duitse Björn Schnake en Stephanie Grebe.

🥇17:05 uur - Parabaanwielrennen (m) 

  • Goud! Tristan Bangma komt samen met zijn piloot Patrick Bos als eerste over de finish. Net geen nieuw wereldrecord maar goed voor goud. Zilver is voor de Britten. Tristan's Triple is dus nog steeds mogelijk. 
  • Vincent ter Schure en zijn tandempartner Timo Fransen komen net te kort in de finale om brons. Ze einden op de vierde plek. De Italianen pakken het brons. 
Tristan Bangma PS2024 BSR AGENCY
Tristan Bangma wint goud

🥇15:58 uur - Parabaanwielrennen (v) 

Caroline Groot pakt goud op de tijdrit over 500m in de C5-klasse! Het is de allereerste gouden medaille van dit toernooi. In de finale bleef ze de Française Marie Patouillet met 1,134 seconden voor. Het brons is voor de Canadese Kate O'Brien.

Medaille Caroline Groot, Kate O'brien, Marie Patouillet, BSR AGENCY
Goud voor Caroline Groot bij de tijdrit

4:40 uur - Parabaanwielrennen (m)

Tristan Bangma verbreekt in de kwalificatie zijn eigen wereldrecord! In een tijd van 3:55.396 komt hij samen met zijn piloot Patrick Bos over de finish. De snelste tijd tijdens de kwalificatie. In de finale gaat Tristan dus strijden voor het goud.  

In de kwalificatie zetten Vincent ter Schure en zijn tandempartner Timo Fransen een tijd neer van 4:04.969. Dit is de derde tijd. Dit betekent dat Vincent om 16:59 gaat strijden om de bronzen plak. 

12:20 uur - Parabaanwielrennen (v)

Caroline Groot verbreekt in de kwalificatie al haar eigen wereldrecord op de tijdrit 500m. Met haar tijd van 35,390 seconden kwalificeert ze zich natuurlijk als de nummer één voor de finale, die vanmiddag om 15:45 uur gereden wordt. 

11:12 uur - Boccia (m) BC2

Helaas! De openingswedstrijd voor TeamNL wordt helaas niet winnend afgesloten. Marco Dekker verliest zijn eerste poulewedstrijd van de Israëlische Nadav Levi met 7-2. 

Marco Dekker PS2024 BSR AGENCY
Marco Dekker bij het Boccia

09:30 uur

De eerste Nederlander die deze Paralympische Spelen in actie komt is Marco Dekker bij het Boccia om 10:30 uur. De eerste medailles kan TeamNL winnen bij het parabaanwielrennen. Daar beginnen de kwalificaties vanaf 12:00 uur en de finales vanaf 15:45 uur. Klik hier voor het volledige dagprogramma van vandaag. 

Gerelateerde artikelen

Toon alle