Opening PS BSR AGENCY Daniel Abraham Carina De Rooij

Emmanuel Macron opent zeventiende Paralympische Zomerspelen

28 augustus 2024
Redactie

De Franse president Emmanuel Macron heeft vanavond op Place de la Concorde en de Champs Élysées in Parijs de zeventiende Paralympische Zomerspelen officieel geopend. Tot en met 8 september strijden meer dan vierduizend topsporters in de Franse hoofdstad om de medailles.

De opening van de Spelen vond deze keer niet plaats in een stadion, zoals gebruikelijk is, maar in het hartje van de organiserende stad.

De rode draad van de show, genaamd Paradox, was het thema 'inclusie'. Parijs 2024 heeft de ambitie om het sportfeest te benutten om handicap een onderwerp van discussie, overleg, vooruitgang maar vooral inclusie te maken.

TeamNL bestaat uit 86 sporters
Een belangrijk onderdeel van de ceremonie was de traditionele presentatie van de deelnemende landen aan het publiek. 184 delegaties marcheerden over de Champs-Elysées naar het stadion op Place de la Concorde. De Nederlandse equipe kwam als 121ste langs. TeamNL werd geleid door de twee vlaggendragers, wielrenner Daniel Abraham Gebru en rolstoelbasketbalster Carina de Rooij.

TeamNL bestaat in Parijs uit 86 sporters: 40 mannen en 46 vrouwen. Zij komen uit in elf van de 22 sporten: boccia, atletiek, dressuur, judo, roeien, tafeltennis, triatlon, wielrennen, zwemmen, rolstoelbasketbal en rolstoeltennis. De ploeg staat onder leiding van chef de mission Esther Vergeer.

Welke 86 sporters doen er namens TeamNL mee aan de Paralympische Spelen?

Bekijk het hier

De voorzitter van het organisatiecomité Tony Estanguet sprak de aanwezigen toe. Hij noemde de paralympiërs revolutionairen, omdat zij, nadat ze te horen kregen dat ze veel niet konden, op zoek gingen naar wat ze wel konden. “Toen iedereen ‘nee’ zei, hebben jullie doorgezet. Toen jullie ‘handicap’ hoorden, hebben jullie geantwoord met ‘prestatie’. Toen jullie hoorden dat het onmogelijk was, hebben jullie het toch gedaan.”

Bij elke overwinning van de paralympiërs ligt een boodschap besloten voor de wereld, zei hij: “Voor jullie bestaat geen enkele beperking, dus wij denken niet meer in beperkingen.”

Andrew Parsons, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, wees in zijn speech op de toenemende conflicten in de wereld.  "Laat sport de sociale lijm zijn die ons samenbrengt."

"Bij de Paralympische Spelen in Parijs vieren we wat ons anders maakt en tonen we dat er kracht zit in anders, schoonheid in anders en dat anders dient als een sterke kracht van het goede."

Om 22:38 uur verklaarde de Franse president Emmanuel Macron de Paralympische Spelen in Parijs voor geopend.

Gerelateerde artikelen

Toon alle