Rolstoelbasketbalsters Juichen PS 2024 BSR AGENCY 900X400
Paralympische Spelen Parijs 2024

Rolstoelbasketbal (v) finale Nederland - Verenigde Staten

  • 8 september t/m 8 september 2024
  • Vanaf 13:45
  • Paralympische Spelen Parijs 2024
Let op!
Deze wedstrijd is reeds afgelopen
Bekijk het actuele programma
Terug naar het overzicht

Het rolstoelbasketbal op de Paralympische Spelen in Parijs is van 29 augustus tot en met 2 september 2024.

TeamNL bestaat uit:

  • Ilse Arts
  • Sylvana van Hees
  • Lindsay Frelink
  • Jitske Visser
  • Julia van der Sprong
  • Bo Kramer
  • Xena Wimmenhoeve
  • Cher Korver
  • Saskia Pronk
  • Carina de Rooij
  • Mariska Beijer
  • Ylonne Post

Foto: TeamNL rolstoelbasketbalsters op de Paralympische Spelen van Parijs 2024 (BSR Agency)

Programma

Zondag 8 september:
13:45 uur: vrouwen finale: Nederland - Verenigde Staten

TeamNL op de Paralympische Spelen

Rolstoelbasketbal is oorspronkelijk bedacht als revalidatieactiviteit voor gewonde veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Bij de eerste 'officiële' Paralympische Spelen, in Rome 1960, was ook Nederland vertegenwoordigd met een (mannen) rolstoelbasketbalteam. De ploeg veroverde de zilveren medaille.

Sinds 1968 is er ook rolstoelbasketbal voor vrouwen op de Paralympische Spelen. 

Op de Spelen in Parijs zijn de Nederlandse rolstoelbasketbalsters de grote favoriet. De ploeg heeft sinds Rio 2016 alle grote toernooien gewonnen: EK’s, de WK en de Paralympische Spelen in Tokio. In de Franse hoofdstad gaan ze die laatste titel verdedigen. Van de huidige ploeg waren er elf speelsters ook drie jaar geleden in Japan al bij. Alleen Ylonne Post is nieuw in de selectie.

De regels van rolstoelbasketbal

De regels van rolstoelbasketbal lijken sterk op die van valide basketbal. De grootte van het veld, de hoogte van de basket, en de afstanden tot de vrijeworplijn en de driepuntslijn zijn hetzelfde. Toch zijn er enkele aanpassingen specifiek voor rolstoelbasketbal. 

Een van de opvallende verschillen is dat er geen second dribble-regel bestaat. Een speler mag zo vaak dribbelen, stoppen, en opnieuw dribbelen als gewenst. Wel is er een beperking op hoe vaak een speler de wielen van de rolstoel mag voortbewegen terwijl hij of zij de bal vasthoudt. Na twee keer duwen (pushen) aan de wielen (of hoepels van de wielen) moet de speler de bal dribbelen; anders kan dit resulteren in een loopfout. 

Een andere typische rolstoelbasketbalfout is ‘lifting’. Hierbij mag een speler tijdens het spel niet opstaan of loskomen van de zitting van de rolstoel. 

Paralympische Talentdag 2024

Ongeveer dertig procent van de paralympische ploeg bestaat uit sporters die ooit op een Paralympische Talentdag zijn ontdekt. Op zondag 20 oktober 2024 is er weer een talentdag. Ben jij tussen de 12 en 35 jaar oud, sportief, gemotiveerd en heb je een lichamelijk, visuele en/of licht verstandelijke handicap? Dan ben jij wellicht de talentvolle sporter die we zoeken. Meld je aan en ontdek of jij kunt deelnemen aan de Paralympische Talentdag.

Meer informatie

Uitleg classificatiesysteem 

Rolstoelbasketballers worden geclassificeerd op basis van hun handicap. Elke speler krijgt een score tussen 1 (zwaarste handicap) en 4,5 (lichtste handicap). Het totale aantal punten van de vijf spelers op het veld mag niet hoger zijn dan 14. Hierdoor staat er altijd een mix van hoge, midden, en lage punters op het veld. Lagepunters (1 en 1,5) zitten vaak lager in de stoel met een hogere rugleuning, terwijl hogepunters (4 en 4,5) meestal de centers zijn, hoog in de stoel met een zeer lage rugleuning. 

Dit puntensysteem zorgt ervoor dat teams eerlijk worden samengesteld, waardoor de sport toegankelijk blijft voor atleten met verschillende handicaps. 

Let op

In het programma nemen we alleen de onderdelen op waarop TeamNL, eventueel, in actie komt. Alles onder voorbehoud van wijzigingen.

Bekijk het officiële programma

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle