Van 4 tot en met 8 april is de wereldbekerfinale springen, dressuur en voltige in Omaha.

TeamNL bestaat uit:

Dressuur: Dinja van Liere, Marieke van der Putten en Thamar Zweistra

Springen: Harrie Smolders en Jur Vrieling

De wereldbekerfinales zijn de afsluiting van een succesvol indoorseizoen voor de paardensporters van TeamNL. De FEI Wereldbekerfinales vinden voor de tweede keer plaats in het CHI Health Center in Omaha in de Amerikaanse staat Nebraska. Volgende week komen de beste ruiters en amazones uit de verschillende werelddelen na de vele kwalificaties naar de finale. Daaronder de drie dressuuramazones en twee springruiters van TeamNL en een deelnemer aan de voltige (turnen op een paard).

Dressuur

Dressuuramazones Dinja en Marieke debuteren in in de wereldbekerfinale. Voor Thamar wordt het haar tweede finale op rij. Dinja, de huidige nummer 4 van de FEI wereldranglijst, reist met haar toppaard Hermès naar Omaha. Ze horen ongetwijfeld bij de favorieten voor een podiumplaats. Vorig jaar veroverden ze twee bronzen medailles op het WK in Herning en ze wonnen de wereldbekerkwalificatiewedstrijd in Amsterdam en Mechelen. De West-Europese league van de wereldbeker sloot Dinja af op de derde plaats, wat haar uiteraard een ticket voor de finale opleverde.

Marieke stelde tijdens het in maart verreden concours The Dutch Masters – Indoor Brabant haar eerste ticket voor de wereldbekerfinale veilig. Ze eindigde in de Brabanthallen op de vijfde plaats en was een paar weken daarvoor vierde in de wereldbekerwedstrijd in Neumünster. Marieke rijdt de finale met haar Deens gefokte ruin Tøreveslettens Titanium RS2, waarmee ze vorig jaar op het WK in Herning met het team op de vijfde plaats eindigde. Op de FEI wereldranglijst staat ze op plaats 18.

Thamar vinden we op plaats 20 op de wereldranglijst. Net als vorig jaar in Leipzig (elfde in de finale) zal ze de wereldbekerfinale rijden met haar elfjarige schimmelhengst Hexagon’s Ich Weiss. Ze begon het wereldbekerseizoen uitstekend met een overwinning in Boedapest en werd derde in Madrid. Daarna raakte Thamar geblesseerd, maar gelukkig is de amazone weer op tijd fit. Net als Dinja en Marieke maakte Thamar deel uit van het WK-team dat vorig jaar vijfde werd en daarmee een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs veiligstelde.

Springen

Harrie Smolders en zijn paard Monaco werden vorig jaar tweede in de FEI Longines wereldbekerfinale in Leipzig. Dit jaar hoort het duo, dat recent tweede werd in de vijfsterren Grand Prix van Saut Hermes-Paris en als zesde eindigde in de wereldbekerwedstrijd van Gothenburg, wederom bij de favorieten. Omaha wordt voor Harrie – de nummer 5 van de FEI wereldranglijst – de zesde deelname aan een wereldbekerfinale. Net als vorig jaar eindigde Harrie in 2016 in Gothenburg op de tweede plaats. Toen met zijn legendarische tophengst Emerald. In Omaha rijdt Harrie alle drie de finaleronden met Monaco.

Voor Jur Vrieling wordt het zijn tweede wereldbekerfinale. In 2015 werd de Groninger tiende in de finale in Las Vegas met zijn toenmalige toppaard Zirocco Blue VDL.  Jur vliegt naar Omaha met zijn paarden Fiumicino van de Kalevallei en Long John Silver 3, die hij beide mag starten in de finale. Jur nam deel aan twee Olympische Spelen, vier WK’s, drie EK’s en aan vijf FEI Nations Cup finals. Hij staat momenteel op plaats 19 op de FEI wereldranglijst.

De definitieve deelnemerslijst die de wereldpaardensportbond FEI bekendmaakte voor de wereldbekerfinale springen vermeldt 42 ruiters uit 19 landen met 47 paarden. De finale bestaat uit drie ronden. De eerste ronde is een parcours op tijd, de tweede en derde ronde gaan op fouten en tijd.