Demi Schuurs Wimbeldon

Demi Schuurs over tennis en taboes: “Het is nog lang niet normaal”

02 juli 2025
Redactie

Toptennisster Demi Schuurs (31) krijgt veel reacties van jonge mensen die zeggen dat ze dankzij haar de moed hebben gevonden om ook uit de kast te komen. Ze schrikt daarvan, vertelt ze. “Het laat zien dat het nog steeds niet normaal is. Dat vind ik zo zonde.”

Deze week staat dubbelspecialist Demi Schuurs weer op Wimbledon, een van de grootste tennistoernooien ter wereld. Met meer dan 20 WTA-dubbeltitels, een hoogste dubbelranglijstpositie van nummer zeven in 2018 en twee keer deelname aan de Olympische Spelen, heeft ze een indrukwekkende sportcarrière opgebouwd. Naast haar sportieve successen kiest Demi er bewust voor om open te zijn over haar geaardheid, juist omdat ze anderen wil inspireren zichzelf te durven zijn.

Vriendin

Dat het spannend is om uit de kast te komen, weet Demi Schuurs uit eigen ervaring. Als jonge tiener worstelde ze met haar identiteit en moest ze ontdekken wat ze voelde: dat ze op vrouwen viel. Het uitspreken van die gevoelens voelde als een grote stap, vertelt ze, omdat ze huiverig was voor de reactie van haar omgeving. “Ik heb het eerst aan een klein groepje verteld, mijn familie en vrienden. Die reageerden allemaal positief. Zo groeide langzaam het vertrouwen om er voor iedereen open over te zijn. Eigenlijk heb ik nooit vervelende reacties gehad. Ik had mezelf toen gegund om me minder zorgen te maken. Als tiener had ik graag geweten wat ik nu weet.”

Dat vertrouwen hielp haar ook in haar sport. “Veel speelsters op de tour hebben ook een vriendin of vrouw. Niemand kijkt daar raar van op. Het is dan makkelijker om er zelf ook open over te zijn.”

Demi Schuurs
Tennisster Demi Schuurs komt deze week in actie op Wimbledon (bron foto's: ANP)

Foto

Een paar jaar geleden postte ze een foto van zichzelf en haar toenmalige vriendin op social media. De foto stond nog dezelfde dag in de krant. Niet omdat ze een toernooi had gewonnen, een wedstrijd zou starten of iets rondom tennis.  “Vreemd toch? Blijkbaar is het feit dat ik op vrouwen val nog steeds nieuws.”

Ook de reacties die ze krijgt, wijzen daarop. Demi ontvangt regelmatig persoonlijke berichten van jonge mensen die dankzij haar de moed hebben gevonden om uit de kast te komen, of die queerpersonen nu met andere ogen bekijken. “Ik vind dat bijzonder. Maar het laat ook zien dat het nog niet normaal wordt gevonden. Dat vind ik zonde.”

Precies om die reden deelt ze haar verhaal, was ze ambassadeur bij een Pride-evenement en sprak ze zich uit bij de WTA, de Women's Tennis Association. “Als ik zo kan helpen, doe ik dat graag, maar aan de andere kant is het ook geen goed teken. Er is toch ook geen event waarin hetero-zijn wordt gevierd? Dat laat zien dat het nog niet normaal is en dat er nog steeds aandacht nodig is om dat te veranderen.”

Ik ken in het professionele mannentennis geen enkele speler die openlijk op mannen valt. Nul. Er is blijkbaar toch nog te weinig veiligheid om uit de kast te komen.

Online haat

Haar openheid maakt haar niet alleen tot voorbeeld, maar ook kwetsbaar. Vooral online krijgt ze haatreacties te verduren van mensen die gokken op wedstrijden. “Als ik verlies, en zij geld hebben verloren, zoeken ze me op social media op en gaan dreigen en schelden. Dat gaat heel ver. Dat ik niet geboren had mogen worden, of dat ze mijn familie iets aan willen doen. En vaak komt daar dan ook mijn geaardheid bij. Dan ben ik die ‘lesbian bitch’. De eerste keer schrok ik ervan, maar inmiddels interesseert het me niets meer. Maar als je jong bent, en nog maar net uit de kast, moet je dat soort reacties natuurlijk echt niet krijgen.”

Die ervaringen maken duidelijk hoeveel moed zichtbaarheid nog steeds vraagt en dat is in het mannentennis niet anders, zegt ze. “Ik ken in het professionele mannentennis geen enkele speler die openlijk op mannen valt. Nul. Er is blijkbaar toch nog te weinig ruimte of veiligheid om uit de kast te komen. Terwijl ik geloof: als er één man opstaat, volgen er meer. Net zoals dat bij de vrouwen is gegaan.”

Aan jonge sporters die nog twijfelen of worstelen met hun identiteit, geeft Demi het volgende mee: “Praat met iemand die je vertrouwt, dat kan ook iemand zijn op iets meer afstand, een mental coach bijvoorbeeld. En ik begrijp, dat is niet voor iedereen even makkelijk. Maar echt, jezelf kunnen zijn maakt je gelukkiger.”

-        Lees het hele interview met Demi op NOC*NSF

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle