Tristan Bangma En Patrick Bos Wegrace Juichen PS 2024 BSR AGENCY 900X600

Liveblog Paralympische Spelen: Tristan heeft zijn triple en clean sweep bij het atletiek

06 september 2024

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, achtergronden, foto's en video's van voor én achter de schermen. Veel toernooien komen in de eindfase. Zo spelen de rolstoelbasketbalsters de halve finale en staat tennisster Diede de Groot in de finale van het enkelspel. Verder is er ook o.a. wielrennen, dressuur, zwemmen en atletiek.

Vrijdag 6 september is de negende wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Tot morgen!

23:33 uur

Het is een latertje geworden vandaag. Maar de nagelbijter van de rolstoelbasketbalsters heeft een goede afloop gekregen. 

We gaan eruit met deze fantastische foto van onze drie atletes, het supertrio van de T64-klasse. Ze maakten er met recht een droomfinale van!

Gansewinkel Jong Alkemade Sprong Vlag BSR AGENCY PS 2024 900X600
Marlene van Gansewinkel, Fleur Jong en Kimberly Alkemade zorgen voor de eerste clean sweep in het Stade de France (BSr Agency).

Rolstoelbasketbal

23:15 uur

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben nog steeds kans om hun paralympische titel met succes te verdedigen. Canada wordt in de halve finale met 72-61 verslagen. 

Zondag speelt de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden de finale. Om 13:45 uur is de Verenigde Staten de tegenstander.

Ondanks de elf punten verschil is het een zwaarbevochten overwinning voor TeamNL. De Canadese sterspelers Arinn Young en Kady Dandenau zijn met 29 en 24 punten een plaag voor de Nederlandse defense. Halverwege de wedstrijd gaat de nummer 5 van de vorige Spelen zelfs met 35-33 aan de leiding. Pas in het laatste deel van het vierde kwart kan Nederland het verschil maken. 

Rolstoelbasketbalsters Juichen PS 2024 BSR AGENCY 900X400
Vreugde bij de rolstoelbasketbalsters na het bereiken van de finale (BSR Agency)

Rolstoelbasketbal

20:50 uur

De Nederlandse mannen eindigen deze Paralympische Spelen als zesde. Australië is in het duel om de vijfde plaats met 75-82 te sterk.

Na de vierde plaats op het WK van twee jaar geleden, waren de Orange Lions met medaille-ambities afgereisd naar Parijs. Maar in de kwartfinales versperde Canada de ploeg de weg naar het podium. Voorlopig blijft het zilver van Sydney 2000 de laatste plak voor de oranjemannen.

Atletiek

20:10 uur

Een vierde plaats is nooit leuk, maar deze is echt pijnlijk. Noëlle Roorda komt bij het speerwerpen in de klasse F46 één centimeter te kort voor een medaille. De Amsterdamse, winnares van het zilver in Tokio, gooit haar speer 40 meter en 58 centimeter. De Britse Hollie Arnold blijft haar met 40,59 meter net voor en pakt het brons.

🥉 Atletiek

19:40 uur

De fans van TeamNL in het Stade de France zijn nog maar nauwelijks bijgekomen van de 100 meter T64, of er valt alweer wat voor ze te juichen.

Olivier Hendriks pakt brons op de 400 meter in de klasse T62. De inwoner van Delft liep met 46,91 een persoonlijk record en de derde tijd. Het was een fotofinish met de nummer 2, de Duitse wereldrecordhouder Johannes Floors, maar die was net een honderdste sneller.

🥇 + 🥈 + 🥉 Atletiek

19:17 uur

Een clean sweep voor TeamNL! De Nederlandse vrouwen heersen in de finale van de 100 meter in de klasse T64. Fleur Jong, Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel eindigen op de sprint als nummers 1, 2 en 3. Daarmee hebben we voor het eerst deze Spelen een compleet oranje podium. En bovendien de eerste sweep bij het atletiek.

Met een tijd van 12,54 was Fleur de beste van de drie. Kimberly (12,70) en Marlène (12,72) ontliepen elkaar weinig.

"Dit was een droomfinale voor ons", zei Fleur na afloop. "Het is een geweldig resultaat voor Nederland. We hebben onszelf aardig op de kaart gezet, dus ik hoop dat de wereld heeft meegekeken."

Het is het hoogtepunt van de Nederlandse dominantie in deze klasse. Eerder deze Spelen was er goud voor Fleur bij het verspringen en voor Kimberly op de 200 meter. Marlène pakte op beide onderdelen het zilver.

Gansewinkel Jong Alkemade Blij BSR AGENCY PS 2024 900X600
Kimberly Alkemade, Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel vieren hun feestje (BSR Agency).

🥇 Zwemmen

19:10 uur

Marc Evers sluit zijn vierde paralympische carrière af met de achtste plaats op de 100 meter rugslag in de klasse S14. De nestor van de Nederlandse zwemploeg won in Londen 2012 al goud dit onderdeel, met een tijd van 1:01,85. In de La Defense Arena klokt de 33-jarige Hillegommer 1:00,78. Weliswaar een snellere tijd, maar niet genoeg om zich te mengen in de strijd om het eremetaal.

18:49 uur

Ook Florianne Bultje eindigt op die ondankbare vierde plek. De Noord-Hollandse doet 1:08,20 over de 100 meter vlinderslag in de klasse S9.  Daarmee eindigt ze 24 honderdste achter de Australische Emily Beecroft, die het brons verovert. Als lid van de zilveren estafetteploeg houdt Florianne één medaille over aan haar eerste Paralympische Spelen. 

18:17 uur

Bij de vrouwen grijpt Lisa Kruger net naast de medailles op de 100 meter rugslag S10. De Harderwijkse noteert een tijd van 1:06,46. Daarmee komt ze twee honderdste van een seconde te kort voor het brons.

Olivier Van De Voort Juichen PS 2024 BSR AGENCY 900X600
Olivier van de Voort viert zijn paralympische titel (BSR Agency).

18:10 uur

Olivier van de Voort pakt goud op de 100 meter rugslag in de klasse S10. De Nederlander kwalificeerde zich vanochtend als snelste voor de finale en maakt dat helemaal waar. Hij finisht net onder de minuut in 59,04.

In 2016 veroverde Olivier zilver op deze afstand tijdens de Spelen in Rio. Drie jaar geleden ontbrak hij in Tokio omdat hij de voorkeur gaf aan zijn studie. In Parijs is het tot de laatste meter een nek-aan-nek race met de Italiaan Stefano Raimondi, maar Olivier blijft de wereldkampioen van 2023 een kwart seconde voor.

Bas Takken eindigt in een tijd van 1:01,97 op de zesde plaats.

🥈 Dressuur

17:39 uur

Het is afgelopen. De laatste combinatie in de teamwedstrijd is in actie gekomen. In de top van het klassement hebben zich geen veranderingen meer voorgedaan. Dat betekent dat Sanne Voets, Demi Haerkens en Rixt van der Horst de zilveren medaille hebben gewonnen. Het goud is voor Team USA, het brons gaat naar Duitsland.

Het resultaat van TeamNL is een evenaring van drie jaar geleden in Tokio, toen de ploeg ook als tweede eindigde. In Rio 2016 was er brons voor de Nederlandse equipe.

Morgen komen alle Nederlandse amazones voor het laatst in actie als de vrije kür op het programma staat.

16:59 uur

Direct na het optreden van Rixt treedt de Amerikaanse Rebecca Hart aan in de bak. Zij krijgt een score van 78,567%, waarmee ze het teamtotaal op 235,567 brengt en de Amerikanen Nederland voorbij gaan in het klassement. 

16:46 uur

Rixt van der Horst en haar paard Royal Fonq laten in de tuinen van Versailles een voorbeeldige proef zien. De jury beloont het optreden met 78,067%.

Met een totaal van 232,850 verdringt TeamNL Duitsland van de leidende positie in het tussenklassement. Met nog zes combinaties te gaan ziet het er goed uit voor de Nederlandse amazones.

🥇 + 🥈 Wielrennen wegrace

15:58 uur

Daar zijn ze dan: Tristans Triple én een één-tweetje. De wegrace in de B-categorie ontvouwt zich als een interessante wedstrijd als er op vier ronden voor het einde een kopgroep ontstaat met twee Nederlandse tandems en twee Franse.  

Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos rijden al vroeg in de race in die eerste groep. Vincent ter Schure en Timo Fransen voegen zich daar later uiterst knap bij. Eerder staan ze nog op bijna een minuut achterstand.

In de slotfase voeren de Nederlandse duo's het tempo op en door materiaalpech van Elie de Carvalho, mogen de mannen in het oranje het samen uitmaken in de sprint. Daarin toont Tristan, samen met zijn piloot Patrick Bos, zich weer oppermachtig. Een prachtige, gouden trilogie voor de Apeldoorner! En, na het brons in de tijdrit, een mooie tweede plak voor Vincent en Timo! 

🥈 Tennis

15:50 uur

Diede de Groot moet in Parijs genoegen nemen met twee keer zilver. De 27-jarige topfavoriet moet in de enkelspelfinale haar meerdere herkennen in Yui Kamiji. De Japanse had Diede eerder dit jaar al verslagen en hield bovendien Diede en Aniek van Koot donderdag van het goud in het dubbelspel.

In de eerste set neemt de Japanse brutaal een 4-1 voorsprong, maar vanaf dat moment lijkt de Woerdense wakker geschud en pakt ze vijf games op rij: 6-4. In de tweede set blijft Kamiji rustiger in de rally en hapert de service van Diede af en toe. Het resulteert in eerste instantie in een stortvloed aan breaks en het is de Japanse die het eerst weet te profiteren met servicebehoud: 3-6.

Ook in de derde set blijkt maar weer hoe taai Kamiji is. Ze blijft vaak langer in de rally en zorgt dat Diede ongeduldig wordt. Het levert de Japanse weer een 3-1 voorsprong op, maar Diede weet, zoals vaak het geval is bij echte toppers, op dat moment het beste in zichzelf naar boven te halen: prachtige returns en bekeken balletjes (3-3).

Op dat moment lijkt ze door te drukken, maar met enig fortuin behoudt Kamiji toch haar service. Ze raakt een bal totaal verkeerd die precies over het net valt en een prachtig uitgespeeld punt van Diede valt millimeters achter de baseline. Kamiji maakt het uiteindelijk met een paar prachtige returns op 5-4 uit. Het is voor het eerst sinds 1992 dat het goud niet naar TeamNL gaat in het vrouwenenkelspel. 

🥉 Tennis

13:40 uur

De strijd om het brons is een prooi voor Aniek van Koot: ze verslaat de Chinese Ziyang Wang. Na een superspannende eerste set, waarin de Nederlandse een 5-3 achterstand goedmaakt (7-6), stoomt ze in de tweede in een rechte lijn door naar de overwinning (6-1). Daarmee is Aniek, die vierde werd in Tokio, terug op het paralympische podium in het enkelspel. 

Na het zilver in Rio en Londen is het haar derde individuele medaille. Donderdag won Aniek zilver in het dubbelspel met Diede de Groot, die zojuist is begonnen aan haar finale tegen Yui Kamiji. 

Wielrennen wegrace

12:54 uur

Tristan Bangma en Vincent ter Schure gaan zo (13:00 uur) van start in de wegrace voor renners met een visuele beperking. Tristan kan, na zijn gouden medailles op de baan en in de tijdrit, zijn trilogie voltooien. Na Harrie's Hattrick natuurlijk ook wel: Tristans Triple. 

Niets heeft hij dan ook aan het toeval overgelaten, fysiek, mentaal, materiaal, aan alles is gewerkt. Eén aspect, daar is het lastig grip op krijgen. Hij is verliefd op een Canadese wielrenster die ook in Parijs uitkomt. Helpt dat nou wel of niet bij zijn prestatie? Luister deze aflevering van Paralympisch TeamNL Vanuit ‘t Hart. 

 

🥉 Wielrennen wegrace

11:46 uur

Martin van de Pol heeft de bronzen medaille gepakt op de weg (C5). In een spannende koers zit de Nederlander al vroeg in een kopgroep van vier, met twee Fransen en een Oekraïner: Kevin le Cunff, Gatien le Rousseau en Yehor Dementyev. 

De wedstrijd, die over zeven ronde van ruim 14 kilometer gaat, wordt in de slotfase uiterst spannend als de 33-jarige Barnevelder een aantal leuke pogingen doet om te demarreren. Helaas lukt het voornamelijk het Franse duo steeds goed om die demarrages controleren. In de eindsprint heeft Martin helaas net te veel energie verbruikt om te strijden voor het goud, dat naar Dementyev gaat. Le Cunff pakt het zilver. Desalniettemin een prachtig resultaat van de Nederlander op zijn eerste Paralympische Spelen.

Daniël Abraham Gebru, de winnaar van het goud op de tijdrit in de C5-klasse en ook op de weg een van de Nederlandse favorieten, eindigt door een valpartij in de eerste ronde als negende. Toch kan hij trots zijn op de manier waarop hij zich heeft teruggevochten in de wedstrijd!

Martin Van De Pol PS2024 Bsragency
Martin van de Pol pakt brons.

Zwemmen

11:25 uur

Rogier Dorsman wordt tweede in zijn heat op de 100m vlinderslag (S11). Hij tikt aan in 1:06,95 achter de nummer één Keichi Kimura, die ruim vijf seconden sneller is. We zien Rogier vanavond wel terug in de finale: vanaf 18:00 uur een vol zwemprogramma voor TeamNL dus! 

Dressuur

11:06 uur

Een sterk begin voor de Nederlandse amazones in de teamwedstrijd. Sanne Voets opent met Demantur in een sterke score van 76,567%. Demi Haerkens doet daar nog een schepje bovenop met Daula: 78,216%. De totaalscore (151,783) is voorlopig de beste. 

Rixt van der Horst sluit vanmiddag om 16:30 af voor TeamNL. Is de volgende dressuurmedaille onderweg?   

Zwemmen

10:44 

Ook Marc Evers zien we terug vanavond terug in de finale van de 100m rugslag (S14). De Nederlandse gouden medaillewinnaar van Londen wordt vierde in een ongekend snelle heat, waarin de Australiër Benjamin Hence een nieuw wereldrecord neerzet (56,52). Marcs 1:01,03 is dus ook voldoende voor een finaleplek.

10:25 uur

Florianne Bultje tikt als tweede aan in haar heat en kwalificeert zich in de derde tijd (1:08,84) voor de finale van de 100m vlinderslag (9). Alleen de Amerikaanse Christie Raleigh-Crossley en de Hongaarse Zsofia Konkoly zijn sneller. Dat geeft goede hoop op een podiumplek vanavond! 

🥉 Tafeltennis

10:22 uur

Helaas eindigt het avontuur van Jean Paul Montanus in de halve finale. Hij verliest zijn partij van de ervaren William Bailey. Het wordt 3-0 voor de Brit. Toch kan Jean Paul trots zijn, want hij wint hier in Parijs mooi wel het brons: zijn eerste paralympische medaille ooit. Een geweldige prestatie van de 31-jarige Nederlander. 

Jean Paul Montanus PS2024 Bsragency
Jean Paul Montanus pakt brons

Zwemmen

10:17 uur

Ook Lisa Kruger zien we vanavond terug in de finale van de 100m rugslag. De Nederlandse kwalificeert zich met de vijfde tijd: 1:10,79. Lukt het de 24-jarige Harderwijkse, na het brons op de 100m schoolslag eerder deze week, een tweede medaille bemachtigen in Parijs?

10:05 uur


Bas Takken bereikt eenvoudig de finale van de 100m rugslag (S10). Hij finisht in 1:03,04. Vlak achter de Italiaan Stefano Raimondi, die de heat wint. 

Ook Olivier van de Voort kwalificeert zich voor de finale en doet dat met groots machtsvertoon in de tweede heat. Hij zet een tijd neer van 58,34 seconden. Daarmee lijkt hij de grootste uitdager van de Italiaan Raimondi. In Rio won Olivier al zilver op dit onderdeel.   

08:00 uur

Weer volop medaillekansen vandaag voor TeamNL. De wielrenners in de klassen B en C rijden de wegrit. Ook is er weer zwemmen en gaat Diede de Groot op voor prolongatie van haar titel in het enkelspel. 

Wie komen er vandaag in actie?

  • Wielrennen: wegrace klasse C en B 🏅
  • Paradressuur: teamwedstrijd 🏅 
  • Para-atletiek: 100 meter T64 🏅 
  • Rolstoeltennis vrouwen enkelspelfinale 🏅
  • Rolstoelbasketbal (v) Nederland - Canada
  • Paratafeltennis met Jean Paul Montanus 🏅
  • Parazwemmen 🏅
Bekijk hier alle tijden

Wat gebeurde er gisteren?

Goud op de weg, op het gravel, in het zwembad en natuurlijk in de hal, waar Kelly's Kwartet compleet werd.

Liveblog Paralympische Spelen Parijs, dag 8, 5 september

Gerelateerde artikelen

Toon alle