Kimberly Alkemade Juicht PS 2024 BSR AGENCY 900X600

Kimberly Alkemade in Frankrijk van tragedie naar triomf

04 september 2024
Richard Schoonderwoert

Atlete Kimberly Alkemade werd dinsdag in Parijs gekroond tot paralympisch kampioen op de 200 meter in de klasse T64. Voor de 34-jarige inwoonster van Den Bosch was het een triomfantelijke terugkeer naar het land dat haar zoveel persoonlijk leed heeft gebracht.

Kimberly straalde in het Stade de France op de hoogste trede van het podium, naast haar teamgenoot Marlène van Gansewinkel, de uittredend kampioen die nu het zilver kreeg omgehangen. Kimberly onderstreepte haar race met een paralympisch record van 25,42 seconden.

"Het is nu een speciale stad voor mij", zei Kimberly na haar gouden race. Haar gedachten gingen daarbij terug naar een zwarte dag uit haar jeugd. Tijdens een vakantie met haar familie raakte de toen achtjarige Kimberly zwaargewond bij een busongeluk. Haar moeder kwam daarbij om het leven, Kimberly haar linkerbeen moest worden afgezet.

"Zesentwintig jaar geleden verloor ik mijn moeder en mijn been in Frankrijk", zei Kimberly. "Nu ben ik hier terug door de kracht van sport, om iets zo slecht in iets goeds te veranderen, om te zien hoeveel kracht ik nu heb door sport. Ik heb hier veel verloren en nu heb ik gewonnen. Na alles wat ik heb meegemaakt, heeft het winnen hier veel betekenis, voor mij en voor mijn familie. Frankrijk heeft nu een positieve plek in mijn leven."

Alkemade PS2024 BSR AGENCY
Kimberly Alkemade viert haar paralympisch record (BSR Agency).

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle