Liesette Bruinsma PS2024 BSR AGENCY

Liesette Bruinsma: 'Ik ben harder gaan zwemmen toen ik minder zag'

30 augustus 2024
Roos Oosterbaan

Zwemster Liesette Bruinsma kan nagenoeg niets zien, maar weet zich snel een beeld te vormen van het Paralympisch dorp waar ze nu is. Ze maakt een plattegrond van bijvoorbeeld de eetzaal in haar hoofd op basis van wat haar teamgenoten vertellen en haar gehoor. Het zwembad in Parijs is een grotere uitdaging. “De muren zijn van doek en weerkaatsen het geluid niet waardoor het stil is. Eng groot vind ik het.”

Liesette werd geboren met een erfelijke oogaandoening en is haar beperkte zicht uiteindelijk helemaal verloren. Zwemmen hielp haar met die verwerking vertelt ze. “Ik kon niet meer lezen en zonder stok naar buiten. Ik moest dingen op een andere manier gaan doen. Maar bij het zwemmen hoefde ik niets aan te passen. Ik was er ook goed in. Dat gaf heel veel kracht. En het wonderlijke is, ik ben zelfs harder gaan zwemmen toen ik niets meer kon zien. Ik hoefde niet meer op te letten waar de muur of de lijnen waren. Ik kon me volledig concentreren op zo hard mogelijk racen.

Zwemmen heeft me zelfstandig gemaakt. Ik doe dingen die ik zonder topsport nooit had gedaan,” zegt ze. Ondanks dat mijn visuele wereld kleiner werd, is mijn daadwerkelijke wereld groter geworden.” Luister de rest van Liesette haar verhaal in deze aflevering van 'Vanuit 't hart: Parijs 2024.'

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle