Dubbelvier Goud Os2024 69042101 BSR AGENCY

Dubbelvier pakt 150ste olympische gouden medaille voor TeamNL ooit

31 juli 2024

De dubbelvier, met Finn Florijn, Koen Metsemaker, Lennart van Lierop en Tone Wieten, heeft TeamNL tijdens de Olympische Spelen in Parijs een historische gouden medaille bezorgd.

De dubbelvier, met Finn Florijn, Koen Metsemaker, Lennart van Lierop en Tone Wieten, heeft TeamNL tijdens de Olympische Spelen in Parijs een historische gouden medaille bezorgd. Het is de 150ste gouden  olympische plak (Zomer- en Winterspelen) voor Nederland ooit. 

De Nederlandse roeiers domineerden de finale vanaf het begin. De voorsprong op concurrenten Italië en Polen werd gedurende de race steeds groter, waardoor het goud eigenlijk geen moment in gevaar kwam. Italië pakte uiteindelijk het zilver en de Poolse mannen pakken brons. 

Historie

Er deden voor het eerst Nederlanders mee aan de Olympische Spelen in 1900. Die werden toentertijd ook in Parijs gehouden. In 1928 maakten Nederlandse sporters hun debuut op de Winterspelen in Sankt Moritz, Zwitserland. Sindsdien heeft Nederland 150 olympische titels veroverd. 

Deze telling houdt ook rekening met de prestatie van de Spelen van 1900, toen er nog geen medailles werden uitgereikt. Hoewel er tussen 1912 en 1948 ook medailles werden uitgereikt voor olympische kunstwedstrijden, beperkt deze telling zich tot sportmedailles. 

Ireen Wüst (6 keer goud), Sven Kramer, Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel, Charles Pahud de Mortanges en Fanny Blankers-Koen (allen 4 keer goud) voeren de lijst aan van Nederlandse sporters met de meeste olympische gouden medailles. 

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle