Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Welke podiumplekken geven na het olympisch kwalificatietoernooi recht op olympische startbewijzen? De selectievolgorde (SEVO) waarin dit is vastgelegd, is officieel bekendgemaakt door de Selectiecommissie Langebaan (SLC) van de KNSB.

Bij de afgelopen World Cups hebben de rijders het maximumaantal olympische startplaatsen voor TeamNL binnengehaald. Dit betekent dat Nederland 9 mannen en 9 vrouwen naar Beijing mag afvaardigen, iets wat overigens pas definitief zeker is als de ISU dat op 24 december officieel bevestigt. Bij het olympisch kwalificatietoernooi, van 26 t/m 30 december in Thialf, wordt uitgemaakt welke schaatsers zich plaatsen voor de Winterspelen.

Per afstand mag Nederland 3 rijd(st)ers inzetten, alleen op de langste afstanden (5000m vrouwen en 10.000m mannen) en de mass start zijn dat er slechts twee. Bij het invullen van die 2 keer 9 namen is de SEVO leidend. De man die bij het OKT de 1000 meter wint is zeker van een olympisch startbewijs, maar de vrouw die derde wordt op de 500 meter moet nog even afwachten of het ticket voor Beijing binnen is.

Hoe dat in elkaar steekt, is een puzzel die de SCL heeft gelegd. "Leidend daarbij is de vraag: op welke afstanden hebben we de grootste kans op gouden medailles", legt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, uit.  "Die berekening hebben we gemaakt op basis van de resultaten bij de World Cups en het WK van vorig seizoen en de eerste drie World Cups van dit seizoen. De laatste World Cup in Calgary hebben we uiteindelijk niet mee laten wegen, omdat daar het  deelnemersveld niet voldoende representatief was."

Wetenschappers
Bij het samenstellen van de SEVO werkt de KNSB ook dit jaar samen met wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Voordat de SEVO definitief is vastgesteld, heeft de SCL overleg gevoerd met coaches van de topteams en overige betrokken ploegen. De Wit: "Dat overleg verliep zonder ruis, het was constructief en goed, zoals alle ploegen zich ook uitstekend hebben ingezet om dat maximum aantal olympische startbewijzen binnen te halen. Daar ben ik blij mee en trots op."

Dit alles heeft geleid tot de volgende selectievolgorde voor het OKT (de namen zijn al ingevuld):

SEVO

Afstand (plek OKT)

Naam

Afstand (plek OKT)

Naam

 

MANNEN

VROUWEN

1

1000 meter (1)

Thomas Krol

5000 meter (1)

Irene Schouten

2

5000 meter (1)

Patrick Roest

Massastart

aanwijsplek

3

1500 meter (1)

Kjeld Nuis

3000 meter (1) 

Irene Schouten 

4

1000 meter (2)

Kai Verbij

3000 meter (2)

Ant. de Jong

5

10.000 meter (1)

Jorrit Bergsma

500 meter (1)

Femke Kok

6

Massastart

aanwijsplek

1000 meter (1)

Jutta Leerdam 

7

1500 meter (2)

Thomas Krol

1500 meter (1)

Ant. de Jong

8

500 meter (1)

M. Scheperkamp

5000 meter (2)

Sanne in 't Hof

9

1000 meter (3)

Hein Otterspeer

1500 meter (2)

Ireen Wüst

10

1500 meter (3)

Tijmen Snel

1000 meter (2)

Ant. de Jong

11

5000 meter (2)

Jorrit Bergsma

3000 meter (3)

C. Achtereekte

12

10.000 meter (2)

Patrick Roest

1500 meter (3)

M. Groenewoud

13

500 meter (2)

Dai Dai N'tab

1000 meter (3)

Ireen Wüst

14

5000 meter (3)

Sven Kramer

500 meter (2)

Jutta Leerdam

15

500 meter (3)

Kai Verbij

500 meter (3)

Mich. de Jong

 

 

 

 

 

Na het OKT vergadert de Selectiecommissie Langebaan over de samenstelling van TeamNL voor de Olympische Spelen in Beijing. De uitslagen van het OKT vormen de basis, maar de SCL bekijkt ook of gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheid om schaatsers aan te wijzen. In de reglementen is ruimte voor drie aanwijsplekken per sekse. Die kunnen onder meer nodig zijn om de ideale achtervolgingsploeg of het sterkste duo voor de massastart samen te stellen.
 
Op 2 of 3 januari worden deze beraadslagingen afgerond en geeft technisch directeur De Wit de 18 namen door aan NOC*NSF, dat spoedig daarna die voordracht officieel zal goedkeuren.