Afrodite Zegers And Lobke Berkhout Team Allianz Foto Richard Langdon

Berkhout en Zegers kunnen zich eindelijk weer meten met de concurrentie

05 maart 2021
Redactie

Van 8 tot en met 13 maart wordt in het Portugese Vilamoura gevaren om de wereldtitel in de 470-klasse. Afrodite Zegers en Lobke Berkhout kijken uit naar het eerste WK in anderhalf jaar.

De 470 wordt door zowel mannen als vrouwen gevaren. Het getal 470 verwijst naar de lengte van de boot, namelijk 470 centimeter. De boot wordt gevaren door twee personen: de stuurman of -vrouw en een bemanningslid. De stuurman/vrouw houdt zich bezig met het sturen van de boot en het trimmen van het grootzeil. De bemanning staat met veel wind in een trapeze, trimt de fok en trimt de spinnaker.

De kop fris houden

Lobke Berkhout is een begrip in de 470. Met Marcelien de Koning veroverde ze olympisch zilver in 2008. Vier jaar later aan de zijde van Lisa Westerhof kreeg ze tijdens de Spelen van Londen het brons omgehangen. Bovendien veroverde Lobke vijf wereldtitels, waarmee ze de succesvolste Nederlandse zeiler ooit is.

Afrodite Zegers And Lobke Berkhout Team Allianz 34
Lobke Berkhout en Afrodite Zegers in actie (foto: Richard Langdon/Ocean Images).

In Vilamoura zit de inmiddels veertigjarige Noord-Hollandse in de boot bij Afrodite Zegers. Ze zeilen sinds 2019 samen en zullen ons ook vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Tokio. Eind 2019 werden ze twaalfde op het laatste WK. De komende week zal uitwijzen of ze progressie hebben geboekt. “Het is eindelijk zover. Na meer dan anderhalf jaar mogen we het weer opnemen tegen al onze concurrenten”, zegt Lobke. “We willen dit WK gebruiken om dit nog verder door te ontwikkelen. Als we dit goed doen en onze kop fris houden, denken we een mooi resultaat te kunnen neerzetten.”

Hoe werkt de puntentelling?

De wedstrijden beginnen maandag. In principe om 12:00 uur, maar afhankelijk van de wind kan er later worden gestart. Tot en met vrijdag staan er elf races gepland. De winnaar van elke race krijgt één punt, de nummer 2 krijgt twee punten etc. Dus hoe minder punten je hebt, hoe beter je het doet. De tien boten die er na vrijdag het beste voor staan, varen zaterdag de medal race. Hier zijn dubbele punten te verdienen, dus dat kan nog verrassingen opleveren in de top van het klassement.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen