Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Voordat topsporters mogen deelnemen aan de Olympische of de Paralympische Spelen, moeten zij zich eerst kwalificeren. 

Samen met de sportbonden is per sport en onderdeel vastgelegd aan welke prestatie-eisen een topsporter moet voldoen om zich te kwalificeren. Voor sommige sporten is er een olympisch kwalificatietoernooi (OKT). 

Curling: onze curlingmannen krijgen een unieke mogelijkheid om zich op eigen bodem te kwalificeren voor de Winterspelen. Het olympisch kwalificatietoernooi is namelijk van 11 tot en met 19 december in Leeuwarden.

Schaatsen: van 26 tot en met 30 december strijden de beste schaatsers van Nederland om de olympische startbewijzen. Uiteraard is Thialf in Heerenveen de plaats waar het moet gebeuren.

Shorttrack: tot en met eind november rijden de shorttrackers vier wereldbekerwedstrijden, in Beijing, Nagoya, Debrecen en Dordrecht. Na die laatste wedstrijd is duidelijk hoeveel startbewijzen Nederland heeft verdiend voor de Olympische Spelen.

Voor de meeste andere sporten is het wat ingewikkelder. Een plaats op de wereldranglijst of een uitslag in de top-8 bij een grote wedstrijd is dan minimaal vereist. 

Meer weten? Lees alles over de kwalificatieprocedure per sport op