Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Check ons ​​weekblog voor de laatste updates over de sporters van TeamNL.

Zondag 18 oktober

Chantal Blaak soleert naar winst in Ronde van Vlaanderen

Chantal van de Broek-Blaak heeft de Ronde van Vlaanderen bij de vrouwen gewonnen. De renster van Boels-Dolmans kwam alleen over de streep in Oudenaarde. Ruim een minuut achter haar won haar ploeggenote Amy Pieters de sprint van de achtervolgers. 

De Nederlandse ploeg Boels-Dolmans was met Chantal, Amy en Anna van der Breggen sterk vertegenwoordigd in de finale. Richting de Paterberg trok Chantal door en begon aan een solo op 18 kilometer van de finish. Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) en haar ploeggenoot Cecile Brown leidden de achtervolging maar slaagden er niet in de voormalig wereldkampioen te achterhalen.

Chantal Blaak komt solo over de finish in Oudenaarde. Foto: ANP.

Chantal Blaak komt solo over de finish in Oudenaarde. Foto: ANP.

Wilco Kelderman nog net niet in roze trui in Giro

Wilco Kelderman is zondag in de vijftiende etappe van de Ronde van Italië rozetruidrager João Almeida tot op 15 seconden genaderd. De kopman van Sunweb finishte in skioord Piancavallo als tweede achter de Brit Tao Geoghegan Hart van Ineos-Grenadiers. Het was een zware bergrit met een slotklim van ruim 14 kilometer. Almeida, de Portugees van Deceuninck - Quick-Step, finishte als vierde op 35 seconden van Kelderman.

Andere favorieten, zoals de Italianen Vincenzo Nibali en Domenico Pozzovivo, verloren veel tijd.

Mathieu van der Poel wint Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft zondag de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Nederlander van Alpecin-Fenix versloeg zijn medevluchter en eeuwige rivaal Wout van Aert uit België na 243 kilometer in de sprint.

De Vlaamse klassieker, vanwege de coronacrisis met een half jaar uitgesteld, bracht de vooraf gedroomde tweestrijd tussen beide favorieten al ging daar een dramatisch moment aan vooraf. Wereldkampioen Julian Alaphilippe was de derde man in de kopgroep maar de Fransman schakelde zichzelf uit door tegen een motorrijder die het drietal wilde laten passeren, aan te rijden. Dat gebeurde op 35 kilometer voor de finish in Oudenaarde.

Mathieu van der Poel was nog lang niet geboren toen zijn vader Adrie de Ronde van Vlaanderen in 1986 won.

Zaterdag 17 oktober

Anne Terpstra pakt zilver op EK mountainbike

Anne Terpstra heeft een zilveren medaille veroverd op het EK mountainbike in het Zwitserse Monte Tamaro. Bij het onderdeel cross country moest ze na vijf rondes alleen Pauline Ferrand-Prévot, die huidig wereldkampioen, voor zich dulden. De Française was 41 seconden sneller. De 29-jarige Zeeuwse heeft zich met haar tweede plek gerevancheerd voor een teleurstellend verlopen WK vorige week in Oostenrijk. Daar gold ze ook als een van de favorieten voor de eindzege, maar haakte ze in de tweede ronde al af. 

De Nederlandse Sophie von Berswordt eindigde in de finale als zeventiende op ruim 5 minuten van Ferrand-Prévot. Anne Tauber brak haar rit voortijdig af.

Milan Vader eindigde bij de mannen elite op de dertiende plaats. De 24-jarige Nederlander deed 2.30 minuten langer over de zeven ronden in Monte Tamaro dan de Europees kampioen Nino Schurter uit Zwitserland. De Zeeuw werd derde en tweede tijdens de wereldbekerwedstrijden van Nove Mesto begin oktober, maar kwam er zaterdagmiddag, net als tijdens het wereldkampioenschap vorige week, niet aan te pas.

Donderdag 15 oktober

Badmintonners klaar in Denemarken

De rol van de Nederlandse badmintonspelers bij het Deens Open in Odense is uitgespeeld. In het enkelspel redde Mark Caljouw het niet in de achtste finales van het evenement uit de World Tour (Super 750). De Nederlandse kampioen verloor in drie games van de als zevende geplaatste Deen Rasmus Gemke: 17-21 21-15 21-14.

In het gemengd dubbelspel strandden Ruben Jille/Imke van der Aar en Ties van der Lecq/Debora Jille ook in de achtste finales.

Marjolein Buis stopt met rolstoeltennis

Rolstoeltennisster Marjolein Buis beëindigt haar topsportcarrière. Dat meldt ze op haar website. "Het is voor mij fysiek niet langer mogelijk om fulltime te trainen en om driesetters op het hoogste niveau vol te houden," schrijft ze. "Ook mentaal is het topsportleven moeilijker op te brengen." Marjolein wil zich nu gaan richten op haar studie Psychologie.

Marjolein staat sinds 2010 in de mondiale top-8 van het vrouwenrolstoeltennis. De 32-jarige Beuningse won onder meer twee paralympische medailles, waaronder goud op de Spelen van Londen aan de zijde van Esther Vergeer. Verder heeft Marjolein zes grandslamtitels op haar naam staan, twee wereldtitels in het dubbelspel en haalde ze als hoogste ranking plek 1 op de wereldranglijst dubbelspel en plek 3 in het enkelspel.

Goud voor Marjolein Buis en Esther Vergeer in het dubbelspel, Londen 2012. Foto Mathilde Dusol.

Goud voor Marjolein Buis en Esther Vergeer in het dubbelspel, Londen 2012. Foto Mathilde Dusol.

Dinsdag 13 oktober

Marit Bouwmeester Europees kampioen Laser radial

Zeilster Marit Bouwmeester heeft zich op de slotdag van de EK in de Laser Radial in Gdansk alsnog verzekerd van de eindzege in het klassement. Daardoor heeft de 32-jarige Friezin nu de olympische titel, de wereldtitel en de Europese titel in haar bezit.

Marit leek dinsdag met nog twee races voor de boeg kansloos voor de Europese titel. Ze had als nummer 2 van de rangschikking een achterstand van 20 punten op titelhoudster Anne-Marie Rindom uit Denemarken. Marit sloot de EK echter ijzersterk af met de tweede en eerste plaats. Rindom daarentegen kwam niet verder dan de negentiende en zestiende plek. Daardoor belandde Bouwmeester toch nog op de eerste plaats in het eindklassement na twaalf races, met een marge van 2 punten op de onttroonde Rindom.

Het podium in Gdansk. Foto: Robert Hajduk.

Het podium in Gdansk. Foto: Robert Hajduk.

Paul Hameeteman Europees kampioen Laser Radial

In de Laser radial klasse bij de mannen heeft Paul Hameeteman (17) het goud gepakt. De zeiler van WV Zierikzee was de hele serie ‘the man to beat’. De Laser radial voor mannen, is een klasse waar over het algemeen talenten in varen die nog te licht zijn voor de olympische Laser standard.

Wielerploeg Jumbo-Visma niet meer van start in Giro


De voltallige ploegen van Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott besloten vlak voor de start de Giro te verlaten. Bij de Nederlandse ploeg is kopman Steven Kruijswijk positief getest op het coronavirus. Bij Mitchelton zijn vier stafleden besmet. Team Sunweb, van wie Wilco Kelderman tweede staat in het algemeen klassement, vertrok zonder de positief geteste Michael Matthews.

Maandag 12 oktober

Marit Bouwmeester weer op medaillekoers

Marit Bouwmeester ligt bij de EK in de Laser Radial in Gdansk weer op medaillekoers. De olympisch kampioene steeg in het klassement van de vierde naar de tweede plek. Haar achterstand op titelhouder Anne-Marie Rindom uit Denemarken is met alleen nog de slotdag voor de boeg echter aanzienlijk: 19 punten tegen 42 punten.

Marit mocht maandag niet deelnemen aan de eerste dagrace vanwege een nog uitstaande straf. Daardoor had ze er meteen een schrapresultaat (55e) bij. Met de vierde en eerste plaats in de Gold Fleet vocht de viervoudig wereldkampioene nadien sterk terug.

Maxime Jonker, die in februari van dit jaar WK-zilver pakte, staat achtste na tien races.

Peter Elzinga stopt als handboogschutter en wordt bondscoach

Peter Elzinga stopt op 39-jarige leeftijd met handboogschieten en gaat door als bondscoach. Peter maakte jaren deel uit van de Nederlandse selectie. Bij de WK van vorig jaar in Den Bosch veroverde hij met Mike Schloesser en Sil Pater brons op het niet-olympische onderdeel compound.

Kiki Bertens dit seizoen niet meer in actie

Kiki Bertens komt dit seizoen niet meer in actie. De nummer 9 van de wereld heeft besloten niet deel te nemen aan de WTA-toernooien van Ostrava en Linz, voorlopig de laatste twee toernooien op de WTA-kalender. Dat bevestigde haar coach Elise Tamaëla.

Alle WTA-toernooien die in China zouden worden gespeeld zijn in verband met het coronavirus geschrapt. Kiki had van 19 tot en met 25 oktober nog in Ostrava kunnen aantreden. Drie weken later, van 9 tot en met 15 november, stond ook het indoortoernooi van Linz nog op de kalender. Kiki speelde dit seizoen zeven toernooien. Ze veroverde haar tiende titel in Sint-Petersburg. Op de Australian Open reikte ze net als in Parijs tot de vierde ronde. Op de US Open kwam ze niet in actie.

Ook voor Robin Haase zit het tennisseizoen er op. 

UrlPicker.Umbraco.Models.UrlPicker