Niels Vink En Sam Schröder BSR AGENCY 900X600

Liveblog Paralympische Spelen: Niels Vink en Sam Schröder bereiken finale

01 september 2024
Redactie

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. Vandaag zijn er medaillekansen bij parazwemmen en para-atletiek.

Zondag 1 september is de vierde wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Atletiek

21:48 uur: atletiek

Joël de Jong volgt in de klasse T63 het voorbeeld van Olivier. De winnaar van het verspringen wordt tweede in de eerste heat van de 100 meter. Met 12,09 zet hij zijn beste seizoentijd neer. De eerste drie  van elke heat plaatsen zich voor de finale, dus ook Joël zien we morgen om 19:40 uur terug als het om de medailles gaat.

Joël De Jong PS 2024 BSR AGENCY 900X400
Joël de Jong naar de finale van de 100 meter.

21:40 uur: atletiek

Olivier Hendriks wordt vierde in de tweede heat van de 100 meter in de klasse T64. Hij zet een tijd neer van 11,12 en dat is genoeg om zich als een van de tijdsnelsten te plaatsen voor de finale, die morgenavond om 19:50 uur op het programma staat.

Rolstoelbasketbal

20:05 uur

De rolstoelbasketballers van TeamNL verliezen hun laatste groepsduel. Spanje is in de Bercy Arena met 68-53 te sterk, in een duel dat de tweede plaats in poule B als inzet had. Die plek is nu voor de Zuid-Europeanen.

Nederland eindigt als derde in de groep en neemt het dinsdag 3 september in de kwartfinales op tegen de nummer 2 van poule A. Wie dat is wordt morgen bekend.

Rolstoeltennis

20:01 uur

Ook het tweede mannendubbel van TeamNL is door naar de laatste acht. Ruben Spaargaren en Maarten ter Hofte hebben twee sets nodig om zich te ontdoen van de Argentijnen Ezequiel Casco en Gustavo Fernandez. Setstanden: 7-6, 6-3.

19:30 uur

Tom Egberink en Maikel Scheffers plaatsen zich voor de kwartfinales van het mannendubbelspel. Het als derde geplaatste duo wint in twee sets van de Britten Ben Bartram en Dahnon Ward: 6-2 en 7-5.

18:45 uur

Diede de Groot en Aniek van Koot zijn doorgedrongen tot de halve finales van het vrouwendubbelspel. De als eerste geplaatste Nederlanders rekenden in de kwartfinale op Court Philippe Chatrier af met het Japanse duo Momoko Ahtani en Saki Takamuro. In een kleine anderhalf uur wordt het 6-4 en 6-1 voor de titelverdedigers.

Lisa Kruger PS 2024 BSR AGENCY 900X400
Lisa Kruger wordt vijfde op de 100 meter vrije slag (BSR Agency).

Zwemmen

18:37 uur

TeamNL eindigt het zwemtoernooi vandaag zonder eremetaal. Rogier Dorsman wordt vierde in de finale van de 100 meter rugslag voor zwemmers met een visuele beperking. De Amersfoorter tikt aan in 1:07,87 en blijft daarmee 84 honderdsten van het podium. Net als Lisa heeft Rogier al één medaille op zak en in Parijs nog drie kansen op eremetaal.

17:58 uur

Lisa Kruger slaagt er niet in haar tweede medaille van deze Spelen te veroveren. De Harderwijkse wordt vijfde in de finale van de 100 meter vrije slag in de klasse S10. Lisa's tijd van 1:01,12 is een tiende te langzaam voor het brons, dat nu gaat naar de Italiaanse Alessia Scortechnini. Het goud is voor de thuisfavoriet, Emeline Pierre (1:00,49).

Lisa won vrijdag brons op de 100 meter schoolslag. Ze zwemt in Parijs na vandaag nog drie andere onderdelen.

Rolstoeltennis

16:50 uur

Sam Schröder en Niels Vink bereiken bij de quads de finale van het dubbelspel. De titelverdedigers hebben in de halve finale weinig problemen met hun Zuid-Afrikaanse tegenstanders, Donald Ramphadi en Lucas Sithole, en winnen met tweemaal 6-1. Woensdag 4 september om 12:00 uur gaan Sam en Niels op voor het prolongeren van hun paralympische titel.

De quad-klasse is voor spelers die naast een beperking aan hun benen ook een beperking aan hun armen hebben.

Vink En Schröder BSR AGENCY 900X600
Sam Schröder en Niels Vink naar de finale van het dubbelspel bij de quads (BSR Agency).

16:30 uur

Jinte Bos en Lizzy de Greef redden het niet in de kwartfinale van het vrouwen dubbelspel. De twee debutantes verliezen van Yui Kamiji en Manami Tanaka. Het als tweede geplaatste Japanse duo heeft twee sets nodig voor de zege: 6-3, 6-0.                         

14:32 uur

En dat is drie! Ook Ruben Spaargaren behaalt de derde ronde bij de mannen. In een spannende wedstrijd weet hij de controle te behouden en wint met 6-3, 6-4 van Zhenxhu Ji uit China. 

13:22 uur

Ook Maikel Scheffers bereikt de derde ronde. De bronzen medaillewinnaar van de Spelen van Peking (2008) verslaat Oostenrijker Nico Langmann relatief eenvoudig: 6-4, 6-1. 

12:58 uur

Tom Egberink heeft zich overtuigend geplaatst voor de derde ronde van het enkelspel. De 31-jarige Nederlander, die in Tokio het zilver veroverde, is met 6-0, 6-0 te sterk voor de Chinese Shunjiang Dong. 

Baanwielrennen 

12:36 uur

Caroline Groot rijdt in de kwalificatie van de 3000m achtervolging een tijd van 4:05,47. Alleen de twee snelste rijdsters strijden vanavond om het goud. De nummers drie en vier van de kwalificatie gaan op voor brons. De tijd van Caroline is uiteindelijk niet voldoende voor een plek bij de top vier: ze wordt achtste. Het blijft voor de Doetinchemse dus bij het goud op de 500m tijdrit, waarvoor ze vanavond wordt gehuldigd in het TeamNL Huis in Parijs. Daar kun je nog bij zijn: klik hier voor kaarten!

Boccia

11:06 uur

Daniel Perez strandt helaas in de kwartfinale (BC1): Muhamad Syafa uit Indonesië is met 10-0 te sterk. Daniel was in Rio de Janeiro de eerste Nederlander ooit die een medaille won bij het boccia en was in Parijs op jacht naar een tweede plak. Dat lukt dus jammer genoeg niet. Met de uitschakeling van Daniel wacht voor TeamNL alleen nog de teamwedstrijd. Marco Dekker en Chantal van Engelen werden eerder al uitgeschakeld in het individuele toernooi. 

Roeien

10:30 uur

In de dubbeltwee sluiten Esther van der Loos en Corné Koning af met een mooie overwinning in de B-finale en daarmee een zevende plaats op de Paralympische Spelen. Ze eindigen hun race in 8:42,73 en houden Turkije en Ierland achter zich. 

Zwemmen

10:15 uur

Rogier Dorsman plaatst zich voor de finale van de 100m rugslag (S11). Hij wordt tweede in zijn serie in 1:08,70 net achter David Kratochvil. Vanavond om 18:31 gaat Rogier een nieuwe poging doen om de Tsjech, die hem op de 400m vrije slag ook al van het goud hield, in de finale te verslaan. 

10:00 uur

Lisa Kruger plaatst zich voor de finale op de 100m vrije slag. Ze tikt in haar serie als derde aan in 1:01,61. Na het brons op de 100m schoolslag in de categorie S10, gaat Lisa vanavond om 17:51 uur op jacht naar haar tweede medaille in Parijs.

Triatlon

08:00 uur

Op dag 4 van de Paralympische Spelen komt Jetze Plat nog niet in actie bij de paratriatlon. Door de weersomstandigheden is de waterkwaliteit in de Seine te slecht, net als bij de Olympische Spelen het geval was. Jetze komt deze Spelen uit op vier onderdelen in drie verschillende takken van sport.

Wie komen er vandaag in actie?

  • Parazwemmen met Rogier Dorsman 🏅
  • Rolstoeltennis (m/v/q) tweede ronde
  • Rolstoelbasketbal (m): Nederland-Spanje
  • Para-atletiek met Joël de Jong
Bekijk het hele programma

Wat gebeurde er gisteren?

Vier medailles, en allemaal bij het verspringen! Goud voor Fleur Jong en Joël de Jong, zilver voor Marlène van Gansewinkel en brons voor Noah Mbuyamba. 

Lees er alles over in het liveblog van dag 3

Gerelateerde artikelen

Toon alle