Van Belle En Van Der Duin BSR AGENCY OS 2024

Van Belle en Van der Duin verrassen met brons op madison

09 augustus 2024
Redactie

Maike van der Duin en Lisa van Belle hebben bij het olympisch baantoernooi voor een daverende verrassing gezorgd. Het jonge duo van TeamNL won op de baan in Saint Quentin en Yvelines brons op de madison.

Van der Duin (22) en Van Belle (20) namen halverwege de wedstrijd een ronde voorsprong en dat bleek achteraf genoeg voor een medaille. Alleen de Italianen Chiara Consonni en Vittoria Guazzini slaagden ook in die opzet en legden beslag op het goud. Daartussen zaten de Britse vrouwen Neah Evans en Elinor Barker, die in de laatste sprint genoeg punten verzamelden om het zilver veilig te stellen. 

"Toen we een rondje voorsprong hadden zeiden we gewoon: we moeten alles geven", zei Lisa voor de camera's van de NOS.

Wat houdt de madison in?

In de madison, ook wel koppelkoers genoemd, probeer je als duo zoveel mogelijk punten te verdienen in tussensprints. Als duo ben je om en om in de koers. Door elkaar een handaflossing te geven, zorg je ervoor dat jij of je teamgenoot 'in koers' komt.

Bij de tussensprints zijn punten te halen, alleen de eerste vier verdienen punten. Door de snelle wisselingen is dit één van de spectaculairste onderdelen op de baan. Je bent als duo de winnaar van de koppelkoers zodra je de meeste ronden voor ligt of wanneer je de meeste punten hebt behaald.  

Gerelateerde teams