Harry Lavreysen BSR AGENCY OS 2024 Finale (1)

Harrie Lavreysen prolongeert olympische titel op de sprint

09 augustus 2024
Redactie

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft zijn olympische titel van Tokio op de sprint geprolongeerd. De Brabander versloeg op de baan van Saint Quentin en Yvelines de Australiër Matthew Richardson in twee heats.

Harrie heerst al jaren op de sprint. Hij is vijfvoudig wereldkampioen op dit onderdeel en was ook in de voorstad van Parijs onklopbaar. Hij was de snelste in de kwalificatie en won van de eerste ronde tot en met de finale negen heats op rij.

"Ik voelde me vandaag echt superlekker," reageerde Harrie voor de camera's van de NOS. "Ongelooflijk. Ik wist niet dat dit mogelijk was. Ik heb vandaag niks fout gedaan. Echt geweldig." 

Ik heb vandaag niks fout gedaan. Echt geweldig!

Harrie Lavreysen

Daarmee brengt Harrie zijn totaal aantal olympische medailles op vijf. Eerder deze Spelen won hij ook al goud op de teamsprint, met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland. De gouden dubbelslag behaalde hij ook in Tokio, waar hij nog een bronzen medaille op de keirin aan toevoegde. Zondag is de keirinfinale en krijgt Harrie een kans om ook op de Spelen in Parijs een derde medaille te veroveren. 

Na schaatser Sven Kramer (vier goud, twee zilver en drie brons) en militaryruiter Charles Pahud de Mortanges (4, 1, 0) is Harrie nu op twee na de succesvolste Nederlandse man op de Olympische Spelen.

Jeffrey Hoogland, in Tokio nog verliezend finalist op de sprint, eindigde deze keer als vierde.

Gerelateerde teams