Hetty Vd Wouw OS Parijs Zilver BSR AGENCY

Hetty van de Wouw stunt met olympisch zilver op de keirin

08 augustus 2024
Redactie

Hetty van de Wouw heeft zilver gewonnen op het onderdeel keirin. Ze maakte haar bijnaam ‘Hetty Rakettie’ waar door knap als tweede te finishen. Steffie van der Peet eindigde als tiende. 

Al de hele avond toonde Hetty van de Wouw haar geweldige vorm. Ze won de halve finale en kwartfinale. In de finale was alleen de Nieuw-Zeelandse wereldkampioene Ellesse Andrews sneller. De Britse Emma Finucane veroverde het brons.

De andere Nederlandse deelneemster aan het keirintoernooi, Steffie van der Peet, kwam eerder op de avond ten val tijdens de kwartfinale. Dat gebeurde net na de finish. Steffie had zich toen al geplaatst voor de halve finale. In die halve finale eindigde ze -met een fotofinish- als vierde. Omdat alleen de eerste drie doorgaan naar de finale, miste ze op een haar na de finaleplek.

Wat houdt de keirin in?

In dit van oorsprong Japanse onderdeel fiets je eerst een aantal ronden achter een gemotoriseerde gangmaker, dit wordt ook wel een derny genoemd. De derny verlaat de baan op 600 á 700 meter voor de finish. Voor die tijd mag je dit voertuig niet inhalen. Vanaf dan barst de strijd op de winst los. Wie als eerst over de finishstreep komt is de winnaar.  

Tijdens de Olympische Spelen van Tokyo wist Shanne Braspennincx zich te bekronen tot olympisch kampioen op dit onderdeel. Vijf jaar eerder werd de Nederlandse Ellis Ligtlee in Rio olympisch kampioen.

Hetty van de Wouw moest van ver komen om Emma Finucane af te troeven voor zilver.

Gerelateerde teams