Simon

Roeier Simon van Dorp wint brons

03 augustus 2024
Redactie

Skiffeur Simon van Dorp (27) wint brons op de Olympische Spelen in Parijs. Hij wint de eerste Nederlandse medaille in de mannenskiff in 56 jaar en tevens de laatste roeimedaille voor TeamNL van deze Spelen.

Simon lag lang op koers voor het zilver, maar Yauheni Zalaty uit Belarus kwam in een eindsprint in de laatste meters nog langszij. Het goud ging naar de regerend wereldkampioen, de Duitser Oliver Zeidler, die met een bootlengte verschil de wedstrijd won.

Simon was er op de Spelen in Tokio ook bij, toen hij nog onderdeel was van de mannen Holland Acht. Ze eindigden toen als vijfde. In de skiff won hij op het WK vorig jaar in Belgrado nog zilver.

Deze olympische bronzen plak in Parijs is de eerste medaille voor Nederland in de mannenskiff in 56 jaar. Het was Jan Wienese die in 1968 tijdens de Spelen in Mexico-Stad de laatste medaille in de skiff voor Nederland in de wacht sleepte. Hij won goud.

De finale op de roeibaan van Vaires-sur-Marne startte een uur later dan gepland. De Wit-Rus Yauheni Zalaty, die later het zilver zou winnen, was vertraagd. Hij zat vast in een bus waarvan de deuren en ramen niet open gingen.

Simon wint de laatste medaille voor TeamNL met het roeien. Nederland gaat met acht roeimedailles naar huis.