Karolien2

Goud voor oppermachtige roeister Karolien Florijn

03 augustus 2024
Redactie

Roeister Karolien Florijn (26) maakt haar favorietenrol waar en wint olympisch goud in de skiff. Het is haar 33ste ongeslagen race op rij. De Europees en wereldkampioene heeft al alles gewonnen wat er te winnen valt, maar met deze race behaalt ze haar eerste gouden olympische medaille.

Karolien plaatste zich met gemak voor de finale; ze won de heat, kwart- en halve finale met overmacht. Ook deze wedstrijd won ze met overtuiging, ze eindigde met 7:17,28 en is de jongste olympische winnaar ooit in deze klasse. Het zilver ging naar Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland, Viktroija Senkute uit Litouwen won het brons. 

De kampioene begon haar carrière niet in de skiff, maar in meerpersoonsboten. Drie jaar geleden werd ze op de Olympische Spelen in Tokio tweede in de vierzonder, samen met Ellen Hogerwerf, Ymkje Clevering en Veronique Meester. Daarna stapte ze over naar de skiff.

Karolien komt uit een zeer succesvolle roeifamilie. Haar jongere broer Finn werd eerder deze week in de dubbelvier olympisch kampioen. Hun vader, Ronald Florijn, won goud op de Spelen in Seoul in 1988 en in Atlanta in 1996. Moeder Antje Rehaag werd in 1994 wereldkampioen in de vrouwen acht namens Duitsland in 1994.

De Olympische Spelen in Parijs zijn voor het Nederlandse roeien de meest succesvolle ooit. De teller staat nu op vier keer goud en twee keer zilver. Vandaag zijn er nog meer medaillekansen voor skiffeur Simon van Dorp en de mannen van de Holland Acht.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams