Veen En Veenendaal BSR AGENCY OS 2024

Hockeysters na shoot-outs opnieuw de beste

09 augustus 2024

Nog nooit was een land erin geslaagd om zowel bij de mannen als bij de vrouwen in hetzelfde jaar olympisch kampioen te worden. Door de overwinning van de Nederlandse hockeyvrouwen in de olympische finale op China, is TeamNL er nu als eerst in geslaagd: dubbel hockeygoud.

De TeamNL vrouwen waren dit olympisch toernooi in bloedvorm en maakten eigenlijk altijd de favorietenrol meer dan waar. In de poulefase had de ploeg van Paul van Ass het alleen lastig tegen Duitsland (2-1). De rest van de wedstrijden, waaronder die tegen China (3-0), werd met ruime cijfers gewonnen. In de kwartfinale werd Japan aan de zegekar gebonden: 5-1. De halve eindstrijd was een herhaling van de olympische finale van Tokio en ook in Parijs werd Argentinië verslagen (3-0).

Pikant

Voorafgaand aan de finale had Oranje vanaf 2014 alle achttien onderlinge ontmoetingen met China gewonnen. Voor één iemand was het treffen extra pikant: Alyson Annan was nu de bondscoach van de Chinese vrouwen en zal gebrand zijn geweest om deze reeks te doorbreken. De Australische verliet het Nederlandse team op een pijnlijke manier na de olympische finale in Tokio.

Hoewel alle seinen voor een tweede opeenvolgende olympische titel voor de TeamNL vrouwen op groen stonden; het ging niet van een leien dakje. China nam brutaal de leiding in het eerste kwart. Chen Yi tikte van dichtbij binnen. Daarna voerde het Nederlands team de druk op, met een grote kans voor Xan de Waard. In het tweede kwart leek Freeke Moes een strafbal te verdienen, maar de videoscheidsrechter besloot dat dat een strafcorner moest zijn. Frederique Matla kegelde de bal uiteindelijk op de paal, waardoor China met een voorsprong de rust haalde.

In het derde bedrijf zette Nederland het spel van de eerste twee kwarten voort. De ploeg bleef de Chinese muur bestoken en dat resulteerde in twee strafcorners. De eerste werd naast het Chinese doel geschoten door Fréderique Matla, omdat de vaste schutter Yibbi Jansen net op de bank zat. Bij de tweede strafcorner, tien minuten voor tijd, stond de Nederlandse topscorer wel binnen de lijnen. Met een bekeken schot plaatste Yibbi de bal tegen de Chinese plank.

De noodzakelijk geworden shoot-outserie verliep opvallend parallel met die van de mannen gisteren. De Nederlandse goalie, Anne Veenendaal, stopte drie van de vier Chinese inzetten en groeide uit tot de heldin van de avond. Treffers van Pien Sanders, Maria Verschoor en Marijn Veen bezorgden de hockeyvrouwen van TeamNL de vijfde olympische titel in de historie.

Zeven speelsters met twee keer goud

Van de huidige selectie hadden zeven spelers al een olympische titel op zak. Felice Albers, Sanne Koolen, Frederique Matla, Laura Nunnink, Pien Sanders, Maria Verschoor en Xan de Waard waren er in Tokio ook al bij en namen in Parijs hun tweede gouden plak in ontvangst. 

Succesvolste hockeyland bij de Spelen

Door de schitterende overwinning van de hockeysters lost Nederland India al af als succesvolste hockeyland bij de Olympische Spelen. Sinds hockey werd geïntroduceerd bij de Olympische Spelen van 1908 in Londen, hebben de Indiase mannen acht gouden, één zilveren en vier bronzen medailles in de wacht gesleept. De vrouwen staan nog droog. Nederland (mannen en vrouwen) staat nu op acht goud, zes zilver en zes brons. 

Foto: Marijn Veen, Anne Veenendaal en Maria Verschoor vieren de titel (BSR Agency).

Gerelateerde teams