Pirmin Blaak En Koen Bijen ANP 505508942 900X600

Hockeyers pakken derde olympisch goud in de historie

08 augustus 2024
Redactie

De Nederlandse hockeyers hebben donderdag voor de derde keer in de historie olympisch goud veroverd. Duitsland werd in het Yves-du-Manoir Stadium in Parijs in de beslissende shoot-outserie met 3-1 verslagen. 

Duco Telgenkamp, nog niet geboren toen TeamNL in Sydney 2000 voor het laatst olympisch kampioen werd, tekende voor de beslissende shoot-out.

Bondscoach Jeroen Delmee was 24 jaar geleden één van de spelers. Hij zocht voor de camera's van de NOS naar woorden om zijn blijdschap over zijn opvolgers te uiten. "Ik gun het die jongens gewoon. Je krijgt misschien één kans om sportgeschiedenis te schrijven. Het was een echte finale, meer spanning dan mooi hockey. Maar uiteindelijk staan we met die gouden plak. Het is niet te geloven."

Held
In de reguliere speeltijd hielden beide ploegen elkaar lang in evenwicht. Pas in het begin van de vierde periode brak Thierry Brinkman de ban. De aanvoerder, wiens vader Jacques in 1996 en 2000 net als Delmee tot de winnende ploeg behoorde, tikte de bal op aangeven van Koen Bijen in het Duitse doel.

Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong, want vier minuten later was het Prinz die uit een strafcorner de gelijkmaker binnenschoot. In de beslissende shoot-outserie groeide doelman Pirmin Blaak uit tot de held van de avond. Hij stopte drie van de vier Duitse inzetten.

Daarmee werd revanche genomen voor Londen 2012, toen Nederland voor het laatst in de olympische finale stond. Duitsland was destijds met 2-1 te sterk.

Foto: Pirmin Blaak en Koen Bijen vieren de titel (ANP).

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle