Harrie Lavreysen Medailles BSR AGENCY OS 2024

Harrie voltooit gouden hattrick met zege op keirin

11 augustus 2024
Redactie

Met een vaart van 76,62 kilometer per uur heeft Harrie Lavreysen zondag sportgeschiedenis geschreven. Op de slotdag van de Olympische Spelen in Parijs won de 27-jarige krachtpatser uit Luyksgestel de keirin en daarmee zijn derde gouden medaille van deze Spelen. Eerder was hij ook al de beste op de sprint en de teamsprint. Dit laatste onderdeel met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland.

Met zijn twee titels van drie jaar geleden in Tokio, heeft Harrie nu vijf gouden olympische medailles achter zijn naam. Daarmee is hij de beste Nederlandse sporter op de Olympische Zomerspelen. Met zes gouden plakken gaat op de ranglijst aller tijden alleen Ireen Wüst hem voor.

Harrie maakte er deze week geen geheim van dat hij voor niets minder dan driemaal goud naar Frankrijk was gekomen. Tweemaal goud en eenmaal brons had hij immers drie jaar geleden al in Tokio veroverd. 'Harries Hattrick', zo noemde hij het zelf.

Het is een grote droom en als het dan lukt, dat is onbeschrijflijk

Harrie Lavreysen

Het verschil moest worden gemaakt op de keirin. Op dit onderdeel was de kleur in de Japanse hoofdstad immers brons. In het Velodrome van Saint-Quentin-en-Yvelines heerste Lavreysen van begin tot het eind in het keirintoernooi. Zaterdag kwam hij eenvoudig door de eerste ronde. Zondag won hij ook zijn heat in de kwartfinales. De tweede Nederlander, Jeffrey Hoogland, liet zich in deze fase verrassen. Hij werd vijfde in zijn heat. Daarmee was het olympisch toernooi voor de Nijverdaller voorbij.

In de halve finales maakte Lavreysen er een lange sprint van, maar moest hij de Australiër Matthew Richardson voor zich laten. Het leek op een test van Lavreysen, om te kijken of hij met deze strategie zijn tegenstanders kon verslaan. Omdat er drie renners naar de finale gaan, was de tweede plaats voor Lavreysen geen probleem. In de eindstrijd wachtte de Brabander langer met aangaan, wat hem zijn derde goud van deze Spelen opleverde.

"Het is een grote droom en als het dan lukt, dat is onbeschrijflijk", stamelde hij na afloop bij de NOS. "Ik ben hier al sinds Tokio mee bezig. Elk jaar heb ik weer een extra stapje gemaakt. Ik heb over alles nagedacht. De druk was enorm hoog, maar ik wist dat ik me na afloop in de spiegel kon kijken omdat ik er alles aan had gedaan."

Bekijk de huldiging, Harrie Lavreysen, drie keer goud.

Van de Wouw vierde op sprint

Hetty van de Wouw zat na het zilver op de keirin dicht tegen een tweede medaille aan deze Spelen. De 26-jarige renster uit Kaatsheuvel werd vierde op de sprint. In de halve finale kwam ze met 1-0 voor tegen Lea Friedrich. Maar in de tweede heat trok de Duitse de stand gelijk. In de decider legde Van der Wouw het af en werd ze verwezen naar de strijd om het brons. Daarin was de regerend wereldkampioene Emma Finucane uit Groot-Brittannië in twee heats te sterk.

Maike van der Duin werd zesde op het omnium met 106 punten. De Assense eindigde als vierde op het openingsonderdeel, de scratch (34 punten). Daarna werd ze twintigste op de temporace (2 punten), zevende op afvalkoers (34 punten) en vierde op de puntenkoers (36 punten).

Gerelateerde teams