Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Onze volleyballers hebben weer een drukke zomer. Eind mei werd er voor het eerst geserveerd in de Nations League, die duurde tot begin juli. Daarna spelen zowel de mannen als de vrouwen het EK. Ten slotte volgt in september en oktober nog het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen (OKT) volgend jaar in Parijs.

Een logische gedachte zou zijn om alles te richten op het OKT. Want deelname aan de Spelen is ook voor volleyballers een ultiem doel. Maar als het daar niet lukt, dan kan ook de positie op de wereldranglijst nog een ticket opleveren. En daarvoor tellen ook de potjes in de Nations League en op het EK mee.

Aan het olympisch volleybaltoernooi doen zowel bij de mannen als de vrouwen twaalf teams mee. De Franse teams zijn automatisch geplaatst voor de Olympische Spelen in eigen land. Voor beide seksen zijn er drie kwalificatietoernooien, waarvan de beste twee landen zich direct kwalificeren. De overige vijf olympische tickets worden op basis van de wereldranglijst in juni 2024 toegewezen. Continenten die na de kwalificatietoernooien nog niet zijn vertegenwoordigd in Parijs krijgen voorrang. De Russische teams zijn uitgesloten van kwalificatie.

Maarten van Garderen en Twan Wiltenburg. Foto boven: Celeste Plak (BSR Agency).

Maarten van Garderen en Twan Wiltenburg. Foto boven: Celeste Plak (BSR Agency).

De loting voor het OKT heeft in maart al plaatsgevonden. De Nederlandse volleybalteams gaan beide naar China, waar ze een zware kluif wacht. De vrouwen spelen in september onder meer tegen het gastland, de Dominicaanse Republiek en wereldkampioen Servië, die alle drie hoger staan op de wereldranglijst. De mannen hebben het iets beter getroffen en treffen ‘slechts’ twee hogergeplaatste teams: Polen en Argentinië.

In negen dagen spelen de nationale teams zeven wedstrijden. Dat maakt de opgave er ook niet makkelijker op.

Kwalificatietoernooi Olympische Spelen 2024 (vrouwen)

16-24 september 2023

Poule A (China): China, Servië, Dominicaanse Republiek, Nederland, Canada, Tsjechië, Mexico, Oekraïne

Poule B (Japan): Japan, Brazilië, Turkije, België, Bulgarije, Puerto Rico, Argentinië, Peru

Poule C (Polen): Polen, Italië, Verenigde Staten, Duitsland, Thailand, Colombia, Korea, Slovenië

Kwalificatietoernooi Olympische Spelen 2024 (mannen)

30 september – 8 oktober

Poule A (Brazilië): Brazilië, Italië, Iran, Cuba, Oekraïne, Duitsland, Tsjechië, Qatar

Poule B (Japan): Japan, Verenigde Staten, Slovenië, Servië, Turkije, Tunesië, Egypte, Finland

Poule C (China): China, Polen, Argentinië, Nederland, Canada, Mexico, België, Bulgarije