Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Na de lockdown is de sportwereld langzaam weer op gang gekomen. Check ons weekblog voor de laatste updates.

Vrijdag 8 juli

Luiten staat leidende positie af

Golfer Joost Luiten heeft op de tweede dag van de Oostenrijkse Open de leidende positie moeten afstaan aan de Spanjaard Miguel Ángel Jiménez. Luiten staat gedeeld tweede, samen met vier andere golfers. Darius van Driel volgt daarna als zevende.

Lara van Ruijven overleden

Met veel verdriet hebben we vernomen dat Lara van Ruijven is overleden. Lara werd 25 juni plotseling en met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Frankrijk, waar ze met de nationale selectie op trainingskamp was. Ze bleek te kampen met een stoornis aan haar auto-immuunsysteem, waarbij later ernstige complicaties ontstonden. Lara was pas 27 jaar.

Lees hier meer.

Toch nog EK beachvolleybal in Letland

Er wordt dit jaar toch nog een Europees kampioenschap beachvolleybal gespeeld. Dat gebeurt van 16 tot en met 20 september op het Oostzeestrand van Jurmala in Letland. Aanvankelijk zag het er naar uit dat het evenement wegens de coronacrisis niet meer zou worden gehouden. Letland is, na 2017, voor de tweede keer de organisator van het EK.

De Europese bond CEV en de lokale organisatie zullen strikte veiligheids- en hygiënemaatregelen voorschrijven en de meest recente richtlijnen van internationale en nationale gezondheidsautoriteiten volgen.

Handballers grijpen naast wildcard voor WK

Onze handballers doen definitief niet mee aan het WK van begin volgend jaar in Egypte. Oranje had een wildcard aangevraagd, maar de twee resterende startbewijzen gingen naar Rusland en Polen. De handballers zaten in de kwalificatie voor het WK toen de coronacrisis losbarstte. Eind april maakte de Europese federatie EHF bekend dat de play-offs voor het WK zijn geschrapt. 

De mannen beginnen in november aan de kwalificatie voor het EK 2022. Ze spelen dan in eigen land tegen Turkije (4 november) en uit tegen Polen (7 november).

Donderdag 7 juli

Eerste wedstrijd Schippers en Martina op Inspiration Games

Dafne Schippers heeft haar eerste wedstrijd in de buitenlucht afgewerkt op de Inspiration Games. De sprintster nam samen met Marije van Hunenstijn en Nadine Visser deel aan een alternatieve 3x100 meter, waarin met een tijd van 32,95 seconden verloren werd van een Amerikaans team in Florida en een Zwitsers team in Zürich.

De omstandigheden op de verschillende atletiekbanen waren zeker niet hetzelfde. In Florida was het warm, op Papendal in de avond bijvoorbeeld fris. Bij de Inspiration Games namen atleten het steeds in drietallen in verschillende disciplines tegen elkaar op. Dat gebeurde in zeven stadions in de wereld met naast Zürich en Papendal locaties in de VS, Zweden, Portugal en Frankrijk. 

Churandy Martina liep op Papendal een sprint op de 200 meter tegen de Amerikaanse wereldkampioen Noah Lyles en de Fransman Christophe Lemaitre. Lemaitre won in 20,65 voor Martina die 20,81 liep. Lyles werd gediskwalificeerd.

Hockeyers hervatten Pro League eind oktober

Onze hockeyvrouwen en -mannen hervatten eind oktober de FIH Pro League met een dubbele ontmoeting tegen Groot-Brittannië. Van de wedstrijden op 27 en 29 oktober tegen de Britse teams is nog geen locatie bekend. Op 4 november volgt voor de Nederlandse elftallen de eerste ontmoeting in en tegen België. De Oranje-teams eindigen dit Pro League-seizoen op 30 mei met de tweede uitwedstrijd tegen de zuiderburen.

Luiten begint uitstekend aan Austrian Open

Joost Luiten is uitstekend begonnen aan de Austrian Open, het eerste golftoernooi op de European Tour sinds maart. De 34-jarige golfer voltooide de eerste ronde op de Diamond Club in Atzenbrugg in 65 slagen, 7 onder het baangemiddelde en gaat daarmee alleen aan de leiding.

Margriet Bergstra stopt met topjudo en wordt leraar

Judoka Margriet Bergstra stopt met judo op het hoogste niveau. De 27-jarige Friezin gaat zich richten op haar baan als leerkracht in het basisonderwijs, zo meldt ze op social media. 

Margriet veroverde drie jaar geleden de Nederlandse titel in de klasse tot 57 kilogram. Ze vertegenwoordigde Nederland op veel grote toernooien. "Na een zware periode ben ik klaar om iedereen te vertellen dat ik heb besloten om te stoppen met judo op het hoogste niveau", laat ze weten. "Ik zal veel missen: het reizen, de mensen en zelfs de harde trainingen. Maar voorlopig zal ik me concentreren op mijn werk als onderwijzeres."

Woensdag 7 juli

Toestand Van Ruijven nog steeds kritiek

Shorttrackster Lara van Ruijven is de afgelopen dagen redelijk goed doorgekomen in het Franse ziekenhuis in Perpignan. Haar medische situatie is ongewijzigd kritiek, zo laat schaatsbond KNSB weten. Lara ligt nog steeds op de intensive care, waar ze in een kunstmatig coma wordt gehouden.

Hoe lang deze situatie gaat duren valt niet te voorspellen. De behandeling is complex. De wereldkampioene werd op 25 juni met gezondheidsklachten opgenomen. In het ziekenhuis leidde een auto-immuunreactie tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen.

Dinsdag 7 juli

WK turnen van 2021 krijgt ander gastland

Denemarken heeft de organisatie van de WK turnen van 2021 teruggegeven. Het evenement staat voor volgend jaar oktober op het programma, twee maanden na de Olympische Spelen van Tokio die als gevolg van de coronacrisis zijn uitgesteld van 2020 naar 2021. De Deense gymnastiekbond vreest dat de meeste topturners zo kort na de Spelen de WK zullen overslaan.

Ook de onzekerheid rond de coronacrisis en de financiële consequenties die de pandemie heeft, zijn voor Denemarken reden om de organisatie van het mondiale evenement terug te geven. De internationale federatie FIG betreurt dat besluit en gaat op zoek naar een nieuwe organisator voor de vijftigste editie van de WK turnen.

Schouderoperatie olympisch kampioene Carlijn Achtereekte

Schaatsster Carlijn Achtereekte moet donderdag het trainingskamp van Team Jumbo-Visma in Inzell verlaten. De regerend olympisch kampioene op de 3000 meter zal eind deze week een operatie aan haar linkerschouder ondergaan.

Ruim een week geleden ging bij een krachttraining in Thialf de schouder van de 30-jarige allroundster uit de kom. Uit onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat ook het gewricht is beschadigd. Om de kans op herhaling te verkleinen en met het oog op de Olympische Spelen van Peking 2022 is ervoor gekozen om nu onder het mes te gaan. Voor een dergelijke ingreep staat een revalidatietijd van enkele weken.

KLM Open krijgt dit jaar geen vergunning

Golftoernooi KLM Open, dat van 17 tot en met 20 september gespeeld zou worden op Bernardus Golf in het Brabantse Cromvoirt, is afgelast. De overheid heeft de organisatie geen vergunning gegeven om het evenement door te laten gaan.

"De recent verruimde Covid-19 maatregelen sluiten niet voldoende aan bij de specifieke eigenschappen en publieksbewegingen van een golftoernooi zoals het KLM Open", zegt de organisatie. "Om die reden kan de overheid geen vergunning verstrekken op basis van het door de organisatie gepresenteerde aangepaste plan."

WK BMX op Papendal volgend jaar na de Spelen 

De wereldkampioenschappen BMX op Papendal vinden in 2021 vlak na de Olympisch Spelen plaats: van 17 tot en met 22 augustus. 

Aanvankelijk stond de WK van 14 tot 22 augustus op het menu. Nadat de Spelen vanwege de coronacrisis met een jaar werden uitgesteld was al duidelijk dat die data niet meer mogelijk waren. Ook was er nog sprake van dat Houston de WK mocht organiseren. Die Amerikaanse stad zag de strijd om de wereldtitels dit jaar niet doorgaan vanwege het longvirus dat de sport maanden stillegde.

Houston zag geen mogelijkheden voor volgend jaar, waardoor de UCI vasthield aan Papendal, maar de data wel aanpaste. 

Maandag 6 juli

EK wielrennen in augustus op de agenda
De Europese wielrenbond UEC heeft een plek gevonden voor de Europese kampioenschappen. In het Franse Plouay strijden de elite-mannen en -vrouwen op maandag 24 augustus om de tijdrittitel, twee dagen later staat de wegrace voor de mannen op het programma.

De wegrace voor de vrouwen is op donderdag 27 augustus. De titelverdediger is Amy Pieters. Bij de tijdrit voor vrouwen verdedigt Ellen van Dijk haar vorig jaar in Alkmaar veroverde Europese titel.

De EK zouden eigenlijk worden verreden in september in het Italiaanse Trente. Daar vindt nu de titelstrijd van 2021 plaats.

WK vierspannen vindt alsnog plaats in Nederland

Het WK vierspannen wordt dit jaar toch gehouden in Nederland. Het evenement zou eerst begin september in het Limburgse dorp Kronenberg zijn, maar de organisatie besloot in april om de organisatie terug te geven als gevolg van de coronacrisis. De beste vierspanners ter wereld kunnen nu in oktober alsnog om de wereldtitel strijden op het complex van Boyd Exell in Valkenswaard.

De Australische menner die al zo vaak wereldkampioen werd bij het vierspannen woont al enkele jaren in Noord-Brabant en heeft daar een fraai complex. In navolging van de KNHS heeft ook de internationale federatie FEI toestemming gegeven om daar van 7 tot en met 11 oktober het WK te houden. De komende tijd moet blijken of er ook publiek mag komen in Valkenswaard.

Zaterdag 4 juli

Femke Bol pijlsnel op 400 meter horden

Atlete Femke Bol heeft laten zien al in uitstekende vorm te steken bij de eerste wedstrijden sinds de coronapauze. De 20-jarige atlete liep op Papendal in haar eerste wedstrijd van het buitenseizoen de 400 meter horden in een tijd van 54,47 seconden.

Femke was daarmee sneller dan het Nederlands record dat al 22 jaar op naam van Ester Goossens staat. Zij kwam in 1998 tot 54,62. Hoewel de tijd geldig is verklaard, is het geen nieuw Nederlands record. Daarvoor moeten er minimaal drie atleten aan de race deelnemen en Femke rende de race alleen samen met de Zwitserse Lea Sprunger.