Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Weekblog TeamNL: Wereldtitels voor Plat, De Vries en Jansen 

Weekblog TeamNL: Wereldtitels voor Plat, De Vries en Jansen 

Cheer!

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Check ons weekblog voor de laatste updates!

Zondag 15 september

Europese titel voor honkballers

Onze honkballers hebben in Duitsland de Europese titel geprolongeerd. De ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen was in de finale met 5-1 te sterk voor Italië. Oranje behaalde in Bonn de derde Europese titel op rij en de 23e in totaal.

Na een evenwichtige beginfase zonder honkslagen nam Oranje in de vierde inning een ruime voorsprong. Met alle honken bezet sloeg Kalian Sams de bal het veld uit, waardoor de Nederlandse ploeg met één klap op 4-0 kwam. Kort daarna bracht ook John Polonius een homerun op zijn naam (5-0).

Na het eerste Italiaanse punt in de vijfde inning kwam Nederland in de zevende inning goed weg. Met alle honken bezet zorgde pitcher Kevin Kelly, die Mike Bolsenbroek had afgelost, voor de derde faalbeurt aan Italiaanse kant. Kelly (in de achtste inning) en Juan Sulbaran (negende inning) gooiden daarna het duel professioneel uit.

Fabio Jakobsen wint slotetappe Vuelta

Met een machtige jump pakte Fabio Jakobsen zondag op de slotdag in Madrid zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje. Zo werd zijn eerste optreden in een grote ronde een groot succes voor de net 23 geworden Nederlands kampioen. "Hier winnen en ook nog in deze trui, dit is de mooiste dag in mijn carrière", zei de sprinter van Deceuninck - Quick-Step voor de camera van Eurosport.

"Dit is ongelooflijk", jubelde de Heukelumer, die een hele rits familie in zijn buurt wist. "Bij mijn eerst ritzege was mijn vader er. Nu waren mijn moeder, mijn zusje, mijn opa en mijn vriendin hier. Het is onbeschrijflijk, alsof ik aan het dromen ben", zei Jakobsen op de Plaza de Cibeles, het hart van de Spaanse hoofdstad. "Ik was erop gebrand hier nog een keer te winnen. Ik heb twintig dagen afgezien. Het was niet makkelijk."

Zwemmers sluiten WK af in stijl

De parazwemmers hebben zondag het WK in Londen in stijl afgesloten. Liesette Bruinsma en Rogier Dorsman wonnen goud op de 400 meter vrije slag (S11) en Liesette deed dat ook nog eens in een wereldrecord. Tim van Duuren veroverde brons op de 100 meter schoollag in de klasse SB8. 

Van Dam wint Solheim Cup met Europa

Anne van Dam heeft met het Europese golfteam de Solheim Cup heroverd. Op de laatste dag van de driedaagse in Glenaegles werd titelhouder Verenigde Staten onttroond: 14,5 tegen 13,5.

Van Dam deed voor de eerste keer mee aan het prestigieuze landentoernooi, de vrouwelijke variant van de Ryder Cup. Ze startte vrijdag aan de zijde van Pettersen sterk met winst in de fourballs (speelsters slaan ieder met eigen bal). Een dag later incasseerde de 23-jarige Arnhemse echter zowel een nederlaag in de foursomes (speelsters slaan om en om dezelfde bal) als in de fourballs. Ook in de singles verloor Van Dam, die niettemin met haar ploeg de zesde titel kon gaan vieren.

Kasparian verliest op WK boksen

Artjom Kasparian is bij de WK boksen in Jekaterinenburg in de klasse tot 81 kilogram gestrand in de tweede ronde. De 24-jarige Zuid-Hollander, geboren in Rusland, gaf de Roemeen Paul Andrei Aradoaie goed partij. De Oost-Europeaan kreeg na drie ronden van de jury het voordeel van de twijfel: 3-2.

Enrico Lacruz redde het zaterdag in de tweede ronde van de WK evenmin. Hij moest in de klasse tot 63 kilogram buigen voor de Indiër Manish Kaushik. Volgens de jury was Lacruz in de drie ronden steeds de mindere: 5-0.

Eerder werd Max van der Pas (-75 kg) uitgeschakeld in Rusland. Delano James (-69 kg) zit namens Nederland nog wel in het toernooi. Hij komt maandag in de tweede ronde in actie tegen de Turk Necat Ekinci.

Volleyballers geklopt door wereldkampioen Polen

Onze volleyballers hebben op het EK niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Polen. De wereldkampioen was in een uitverkocht Ahoy oppermachtig en stond geen set af: 25-19 25-18 25-19.

In de afgeladen evenementenhal zagen de vele Poolse supporters dat hun land pas in de derde set in de problemen kwam. Onder aanvoering van topscorer Nimir Abdel-Aziz (19 punten) nam Nederland een voorsprong van drie punten. Halverwege de set schakelde Polen bij en won alsnog.

Oranje, dat de eerste twee groepswedstrijden won op het EK, speelt dinsdag de vierde wedstrijd in poule D. Estland is dan de tegenstander.

Wereldtitels voor Plat, De Vries en Jansen 

Jetze Plat en Jenette Jansen hebben een dubbelsag geslagen op het WK parawielrennen. De handbikers, beiden uitkomend in de H4-klasse, wonnen na hun titel in de tijdrit zondag ook de wegwedstrijd.

Tim de Vries werd wereldkampioen in de H5-klasse. Vrijdag werd hij tweede bij het tijdrijden.  

Chantal Haenen veroverde brons in de H5-klasse.

Besseling beste Nederlander op KLM Open

Golfer Wil Besseling is verrassend als beste Nederlander geëindigd op het KLM Open. De 33-jarige Noord-Hollander, die doorgaans op de lagere Challenge Tour speelt, wist in de vierde en laatste ronde zijn hoge klassering vast te houden. Hij ging op The International bij Schiphol rond in 70 slagen (-2). Besseling belandde daarmee op een score van 277 (-11), voorlopig goed voor een plek in de top tien bij het evenement van de Europese Tour.

Joost Luiten, de beste golfer van Nederland, sloot het toernooi in eigen land af met een totaal van 278 slagen. Daarmee staat de tweevoudige winnaar (2013 en 2016) vooralsnog op de gedeelde tiende plaats.

Volleybalsters kloppen Kenia

De volleybalsters kennen een prima start in de wereldbeker. Na de 3-0 winst van zaterdag op Argentinië moest nu Kenia eraan geloven. In Hamamatsu lieten de vrouwen de Afrikaansen weinig kans: 25-12, 25-19, 25-17.

BMX'ers heersen in wereldbeker

Onze BMX'ers hebben goede zaken gedaan voor de wereldbekerstand. Niek Kimmann en Laura Smulders wonnen zondag een wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Rock Hill.

Waar Niek zaterdag nog strandde in de halve eindstrijd tijdens de eerste WB-wedstrijd, wist hij zondag de Ecuadoraan Alfredo Campo voor te blijven. Dave van der Burg eindigde als derde. Met de zege van zondag kan hem de eindzege in de wereldbeker niet meer ontgaan. Vorig jaar schreef Kimmann de wereldbeker ook al op zijn naam.

Bij de vrouwen was Smulders net wat beter dan de Amerikaanse Alise Willoughby. Natalia Afremova uit Rusland werd derde. In de wereldbekerstand leidt Laura, kort voor Willoughby. De laatste twee wereldbekerwedstrijden zijn over twee weken in Argentinië.

Zaterdag 14 september

Wereldtitels voor Zijderveld en Kruger

Het goud voor Chantalle Zijderveld op de 100 schoolslag (SB9) en Lisa Kruger op de 100 rugslag (S10) was voor Nederland het dubbele hoogtepunt van de zesde en voorlaatste dag op het wereldkampioenschap voor para-zwemmers. 

Lisa Kruger pakte achter Zijderveld zilver op de 100 schoolslag (SB9) in het Olympic Aquatic Centre in Londen. Marc Evers sloot het toernooi af met een vierde plaats op de 200 wisselslag (S14) en Bas Takken werd vijfde op de 100 rugslag (S10). 

Lisa Kruger stond twee keer op het podium. Op de gouden 100 rugslag (1.09,22) was het verschil slechts eenhonderdste met de Hongaarse Bianka Pap. ''Ik zag haar dichterbij komen en dacht blijven zwemmen, blijven zwemmen. Het was zwaar en ik dacht echt dat ze voor me aantikte. Toen zette ik mijn bril af en zag ik een één bij m’n naam staan’’, jubelde Kruger. “Bizar, bizar.”

Sanne Wevers met turnploeg naar WK

Turnster Sanne Wevers gaat naar de WK in Stuttgart. Bondscoach Gerben Wiersma heeft de olympisch kampioene van Rio 2016 op balk opgenomen in zijn selectie voor de strijd om de mondiale titels, van 4 tot en met 13 oktober. De 27-jarige Wevers maakte zaterdag bij de interland in Heerenveen haar rentree na lange afwezigheid.

De WK-selectie bestaat verder uit Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Tisha Volleman en Lieke Wevers, de tweelingzus van Sanne. Vijf van de zes komen in actie in de Duitse stad. Pas na de podiumtraining beslist Wiersma wie afvalt.

Houtzager vijfde in GCT-wedstrijd van Saint Tropez

Marc Houtzager was op de vijfde plaats de beste Nederlander in de vijfsterren Global Champions Tour Grand Prix van St Tropez. Met Sterrehof’s Dante werd de ruiter uit Rouveen op snelheid geklopt na een foutloze barrage. Eric van der Vleuten werd fraai zevende van de 14 barragekandidaten.

Volleyballers winnen ook van Oekraïne

Onze volleyballers hebben bij het EK ook de tweede groepswedstrijd gewonnen. In Rotterdam was Oranje in drie sets te sterk voor Oekraïne, dat het zeker in de eerste twee sets op de beslissende momenten liet afweten: 28-26 29-27 25-21.

Beide ploegen hadden vrijdag hun eerste groepsduel gewonnen. Nederland versloeg Montenegro met 3-0 en Oekraïne zette Tsjechië met 3-1 opzij. 

Nimir Abdelaziz was topscorer met 21 punten. Nederland speelt zondag in Rotterdam tegen wereldkampioen Polen.

Drie keer zilver op EK paratriathlon

Drie zilveren medailles nemen onze paratriathleten mee naar huis van het EK in Valencia. Margret IJdema eindigde als tweede in de PTWC-klasse. Geert Schipper, regerend kampioen, moest in diezelfde klasse de Italiaan Giovanni Achenza voor laten. In de PTS3-klasse greep Nico van der Burgt het zilver.

Schipper reisde snel terug naar Nederland, waar hij zondag zal starten in de WK-wegwedstrijd bij de handbikers in Emmen.

Honkballers naar EK-finale

Onze honkballers hebben met een benauwde zege de finale van het EK bereikt in Duitsland. De titelverdediger versloeg Spanje in Bonn met 1-0. Het enige punt van de wedstrijd viel in de achtste inning en kwam op naam van Kalian Sams, die kon scoren op een honkslag van Calten Daal.

Nederland produceerde vier honkslagen in het spannende duel, tegen vijf van Spanje. De landen speelden voor de 36e keer tegen elkaar. Oranje verloor nog nooit van Spanje, dat zaterdag in Bonn niettemin dicht bij een stunt was.

Nederland speelt zondagavond in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Israël en Italië.

Lacruz uitgeschakeld op WK boksen

Enrico Lacruz is er niet in geslaagd de derde ronde te bereiken op de WK boksen. In de tweede ronde was de Indiër Manish Kaushik te sterk. 

Lacruz behaalde eind juni brons bij de Europese Spelen in Minsk. Twee jaar geleden sneuvelde hij bij de WK in Hamburg eveneens in de tweede ronde.

Voor TeamNL zitten Artjom Kasparian en Delano James nog in het toernooi.

Besseling beste Nederlander op KLM Open

Wil Besseling is verrassend genoeg de beste Nederlander na de derde ronde in het 100e KLM Open. De 33-jarige Noord-Hollander steeg met een score van 69 slagen (3 onder par) op The International bij Schiphol naar de gedeelde achtste plaats met -9 totaal.

Besseling heeft Joost Luiten nog onder zich staan. De tweevoudig winnaar wilde graag op 'moving day’ toeslaan voor eigen publiek, maar bleef ietwat ondermaats met een ronde van 70 slagen (-2). De 33-jarige Bleiswijker is nog steeds subtop op de gedeelde vijftiende plaats met -8.

Rowin Caron vergezelt Luiten op die positie. De Brabantse prof noteerde 71 slagen (-1) in zijn derde ronde. Amateur Koen Kouwenaar, die de eerste twee ronden bovenin meedraaide bij de profs van de Europese Tour, leverde veel in met een score van 75 slagen (+3). Hij zakte weg buiten de top 50.

Van der Poel in stijl winnaar in Groot-Brittannië

Mathieu van der Poel heeft in stijl de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De 24-jarige renner van Corendon-Circus schreef de achtste en laatste etappe op zijn naam door in Manchester de sprint te winnen.

Van der Poel bleef in de spannende sprint landgenoot Cees Bol maar net voor. Matteo Trentin, die de laatste dag als de nummer twee van het algemeen klassement begon, werd derde. Mike Teunissen van Team Jumbo-Visma kwam als vierde over de meet.

Voor Van der Poel, in voorbereiding op de WK op de weg, was het zijn derde ritzege in de Tour of Britain. Ook Dylan van Groenewegen was de sterkste in drie etappes.

Springruiters voor FEI Nations Cup finale 2019 bekend

Bondscoach Rob Ehrens reist met een sterk team af naar de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final in Barcelona. Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager, Frank Schuttert, Bart Bles en Willem Greve zullen van 3 tot en met 6 oktober proberen de vorig jaar door België gewonnen titel terug te pakken.

TeamNL won de Nations Cup finale in 2017 en in 2014.

Vos wint ook tweede rit in Ardèche

Marianne Vos heeft ook de tweede etappe in de Ronde van de Ardèche op haar naam geschreven. De 32-jarige Brabantse klopte in de finale, met de aankomst op de Mont Lozère, haar Amerikaanse medevluchtster Lauren Stephens. Vos had een dag eerder ook al de openingsrit van de Franse etappekoers gewonnen.

De etappe over bijna 140 kilometer telde vijf beklimmingen. Op de slotklim sprong Stephens weg, maar Vos reageerde direct. Op zo'n 200 meter van de streep zette de Nederlandse aan en reed ze naar haar tweede ritzege.

Nederlaag Van Dam in Solheim Cup

Golfster Anne van Dam had zaterdag de eer om op de Solheim Cup samen met Anna Nordqvist de serie van vier foursomes (speelsters slaan dezelfde bal om en om) te openen, maar de Arnhemse en haar Zweedse partner wisten niet te winnen van het Amerikaanse koppel Morgan Pressel en Marina Alex. Van Dam en Nordqvist gaven een riante voorsprong van vier holes uit handen door vijf holes op rij te verliezen. Na de zeventiende was de strijd beslecht.

De golfsters van Europa hebben na de derde serie van vier wedstrijden een kleine voorsprong behouden op de Verenigde Staten: 6,5-5,5. De Solheim Cup is de vrouwelijke variant van de Ryder Cup.

Bangma en Bos wereldkampioen op de weg, zilver voor Van de Pol

Parawielrenners Tristan Bangma en Patrick Bos hebben in Emmen de wereldtitel in de wegwedstrijd gewonnen. Het tandemduo was de snelste in de sprint. Vincent ter Schure en Timo Fransen, eerder deze week de sterkste in de tijdrit, eindigden als vijfde, Rick Veldkamp en Rick Flens als achtste.

Bij de renners in de C5-klasse spurtte Martin van de Pol naar het zilver, Daniel Abraham Gebru finishte kort erachter als achtste.

In de C3-klasse eindigde Stijn Boersma als negende, André Wijnhoud werd zestiende in de C2.

Turnsters winnen interland

Turnsters Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke Wevers en Sanne Wevers hebben bij de interland tegen Hongarije, Spanje en Zwitserland het goud gewonnen. 

In de meerkamp greep Naomi Visser het goud met een totaalscore van 54.666 punten. Het brons was voor Eythora Thorsdottir (54.067). Lieke Wevers eindigde met 54.000 punten op plek vier. Tisha Volleman (52.466) en Sanna Veerman (52.267) kwamen beiden individueel in actie en eindigden respectievelijk op plek zes en zeven.

De interland in Heerenveen gold voor de Nederlandse turnsters als tweede kwalificatiemoment voor de WK turnen. Uiterlijk 15 september maakt bondscoach Gerben Wiersma de Nederlandse WK-ploeg bekend. 
 

Smulders wint wereldbekerwedstrijd in Rock Hill

Laura Smulders heeft de wereldbekerwedstrijd van Rock Hill op haar naam gebracht. In de finale leidde ze van start tot finish de dans. Judy Baauw werd achtste. Bij de mannen eindigde Twan van Gendt als vijfde, Joris Harmsen achtste. Niek Kimmann kwam in de halve finales ten val.

Vandaag is er opnieuw een wereldbekerwedstrijd in Rock Hill, de achtste van het seizoen.

Volleybalsters starten wereldbeker met winst

De Nederlandse volleybalsters zijn de strijd om de World Cup goed begonnen. Het team van bondscoach Jamie Morrison versloeg in het Japanse Hamamatsu Argentinië met 3-0: 25-16 25-17 25-19. Aan het prestigieuze toernooi, dat om de vier jaar wordt gehouden, nemen behalve organisator Japan en wereldkampioen Servië de beste twee landen per continent deel. Oranje is er voor de tweede keer bij.

Vrijdag 13 september

Opnieuw goud voor Liesette Bruinsma

Liesette Bruinsma heeft haar tweede wereldtitel veroverd op het WK parazwemmen in Londen. Op de 100 meter vrije slag (S11) was het flink spannend, maar in de laatste meters had de Friezin net wat meer in huis dan haar concurrentes. 

Het was de vierde medaille voor Liesette deze week. Eerder werd ze wereldkampioen op de 200 meter wisselslag en won ze zilver op de 50 meter vrij en de 50 school.

Thijs van Hofweegen eindigde vrijdag als vierde op de 50 meter vrij (S6) en WK-debutant Thomas van Wanrooij tikte als vierde aan op de 200 meter wisselslag (S13). Lisa Kruger werd zevende op de 100 meter vlinderslag (S10).

Volleyballers winnen eerste EK-duel overtuigend

Nederland is het EK volleybal begonnen met een afgetekende overwinning. In Rotterdam versloeg de ploeg van bondscoach Roberto Piazza Montenegro met 3-0. De setstanden vielen ruim uit in het voordeel van Oranje: 25-12 25-17 25-15.

Wereldtitels voor Plat en Jansen

Jetze Plat en Jenette Jansen zijn wereldkampioen tijdrijden. Op de WK parawielrennen in Emmen greep Plat de titel bij de handbikers in de H4-klasse, Janssen was de snelste bij de vrouwen in dezelfde klasse.

“Het is mijn vijfde wereldtitel in totaal en mijn derde in het tijdrijden, maar ik ben telkens weer blij als ik hem nog een jaar mag dragen”, vertelt Plat kort nadat hij het oranje shirt opnieuw heeft omgewisseld voor de regenboogtrui.

De handbikers grossierden in eremetaal bij het tijdrijden. Er was verder zilver voor Carmen Koedood (H2) en Tim de Vries (H5) en brons voor Chantal Haenen (H5). Johan Reekers werd achtste en Mitch Valize elfde in de H5, in de H4 eindigde Mark Mekenkamp als zevende in en Mischa Hielkema als tiende.

Honkballers via monsterzege naar halve finales 

De Nederlandse honkballers hebben zich vandaag met grote overmacht geplaatst voor de halve finales van het EK en daarmee ook deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi afgedwongen. België werd, mede dankzij acht homeruns, met 17-2 verslagen.

In de halve finale is morgen om 15.00 uur de winnaar van het kwartfinaleduel tussen Tsjechië en Spanje de tegenstander.

Van der Poel slaat toe in Groot-Brittannië

Wielrenner Mathieu van der Poel heeft de zevende etappe van de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Hij verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Van der Poel won in Burton Dasset de sprint bergop, voor de Italiaan Matteo Trentin en de Australiër Simon Clarke. Het was zijn tweede ritzege in de etappekoers. In de algemene rangschikking heeft Van der Poel nu 12 seconden voorsprong op Trentin. Er is nog slechts één rit te gaan.

Delano James ronde verder op WK boksen

Delano James kent een prima debuut op het WK boksen. In de categorie tot 69 kg won hij met 4-1 va de Turkmeen Serdar Amangeldijev.

James komt maandagmiddag in actie voor zijn partij in de tweede ronde.

Vier Nederlanders in de subtop op KLM Open

De Nederlanders doen het voorlopig goed op de honderdste editie van de KLM Open. Rowin Caron staat gedeeld achtste in de tussenstand met -7. Joost Luiten, Koen Kouwenaar en de Nederlandse verrassing van de tweede dag Will Besseling (-6) staan gedeeld zeventiende.

In totaal lijken zes Nederlanders de cut te gaan halen en komen dus in het weekeinde ook in actie. Nog niet alle golfers zijn klaar met hun ronde.

Vos wint rit in Ardèche

Wielrenster Marianne Vos heeft de eerste etappe van de Ronde van de Ardèche gewonnen. Ongeveer anderhalve kilometer voor de finish achterhaalde Vos de ontsnapte Italiaanse Tatiana Guderzo, om haar vervolgens kansloos te laten.

Rentree Sanne Wevers in interland

Turnster Sanne Wevers maakt zaterdag haar rentree bij de interland in Heerenveen, het tweede en laatste kwalificatiemoment voor de WK. Sanne komt in actie op brug en balk, het onderdeel waarop ze bij de Olympische Spelen van Rio 2016 goud veroverde.

De 27-jarige turnster had geruime tijd last van haar rechterheup en -been. Ondanks die klachten veroverde ze vorig jaar de Europese titel op balk. Dit jaar nam de olympisch kampioene echter geruime tijd rust, om zo volledig te kunnen herstellen richting de WK in de Duitse stad Stuttgart (4 tot en met 13 oktober).

Bertens verliest in China

Teleurstelling voor Kiki Bertens. De 27-jarige Westlandse verloor in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Zhengzhou van de Australische Ajla Tomljanovic: 4-6 6-7 (1). Tomljanovic had in de eerste ronde ook al Lesley Pattinama-Kerkhove verslagen. Bertens, de nummer 8 van de wereld en als derde geplaatst op het Chinese hardcourttoernooi, begon met een 'bye'.

Caljouw trekt zich terug

Badmintonner Mark Caljouw bewoog zich na zijn toernooizege van vorige week in Charkov soepel door het toernooi van de Belgische Open, maar heeft zich vandaag voor zijn kwartfinaleduel met een blessure moeten terugtrekken. 

Soraya de Visch Eijbergen en Gayle Mahulette werden in Leuven in de tweede ronde uitgeschakeld. De koppels Ruben Jille/Ties van der Lecq en Debora Jille/ Alyssa Tirtosentono zijn wel actief in de kwartfinales.

Donderdag 12 september

Goud en wereldrecord voor parazwemmers Bruinsma en Dorsman

Liesette Bruinsma en Rogier Dorsman hebben het maximale gepresteerd vanavond in Londen. Beiden veroverde in de finale van de 200 meter wisselslag in de klasse SM11 de wereldtitel en deden dat in een wereldrecord.

 Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger waren goed voor zilver en brons op de 100 meter vrije slag. In de S10-klasse was alleen de Canadese Aurelie Revard het Nederlandse duo te snel af.

Thomas van Wanrooij eindigde als vijfde op de 100 meter rug (SB13).

Eerste wereldtitel voor Ter Schure en Fransen

Parawielrenners Vincent ter Schure en Timo Fransen zijn wereldkampioen tijdrijden! Het duo, dat door een harde val bijna het WK moest laten lopen, leverde in Emmen de snelste tijd af bij de tandems.

Het is voor het Nederlandse tandemduo hun eerste wereldtitel, nadat ze eerder al goud wonnen op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Vincent ter Schure: “Dit voelt wel als loon naar werken.” Rick Veldkamp en Rick Flens werden vierde, Tristan Bangma en Patrick Bos zevende.

Daniel Abraham Gebru slaagde er niet in zijn wereldtitel in de C5-klasse te prolongeren, maar veroverde wel de zilveren medaille. Gebru kwam 1,77 seconden tekort, de Australiër Alistair Donohoe ging in het centrum van Emmen aan de haal met de regenboogtrui.

Stijn Boersma (C3) en André Wijnhoud (C2) eindigden als dertiende.

Foto: Mathilde Dusol

Van der Poel herovert leiderstrui

Mathieu van der Poel draagt opnieuw de leiderstrui in de Ronde van Groot-Brittannië. Hij werd zesde in een individuele tijdrit over ruim 14 kilometer in de plaats Pershore, die werd gewonnen door de Italiaan Edoardo Affini voor Sebastian Langeveld (2e) en Dylan van Baarle (3e).

Van der Poel  nam de leiding in het algemeen klassement weer over van de Italiaan Matteo Trentin en heeft nu een voorsprong van zes seconden op de Italiaan.

Lacruz ronde verder op WK

Bokser Enrico Lacruz is doorgedrongen tot de tweede ronde van de wereldkampioenschappen in Jekaterinenburg. Hij won in de klasse tot 63 kilogram van de Pool Mateusz Polski. De bokser van TeamNL deed dat met duidelijke cijfers, 4-1.

Eerder in de Russische stad bereikte ook Artjom Kasparian (-81 kg) de volgende fase. Max van der Pas (-75 kg) werd bij zijn eerste optreden uitgeschakeld.

Caron blijft Luiten voor op KLM Open

Rowin Caron was de beste Nederlander in de ochtendsessie van de 100e editie van het KLM Open. De rookie kwam in 68 slagen (-4) binnen en neemt daarmee voorlopig de gedeelde zevende plek in. Het is Carons eerste deelname aan de KLM Open als prof.

Joost Luiten kende een bemoedigende start. De tweevoudig winnaar begon zijn eerste ronde op The International bij Schiphol met drie bogeys op de eerste negen holes, maar maakte een ijzersterke comeback op de tweede negen holes met liefst zes birdies. Die 'birdieregen’ leverde een score op van 69 slagen, 3 onder par, en betekende de gedeelde twaalfde positie in de tussenstand. 

Woensdag 11 september

Zilverregen op derde dag WK parazwemmen!

Onze parazwemmers blijven lekker gaan op het WK in Londen! Op de derde dag wonnen vier zwemmers een medaille. Rogier Dorsman, Liesette Bruinsma (beiden SB11) en Bas Takken (S10) eisten een zilveren medaille op. Rogier, in een Nederlands record, en Liesette deden dat beiden op de 100 meter schoolslag, terwijl Bas zijn zilveren medaille verdiende op de 400 meter vrije slag. Ook Marc Evers (SB14) deelde mee in de feestvreugde: hij won op de 100 meter schoolslag het brons.

Simon Boer eindigde als vijfde op de 100 meter schoolslag (SB7). Thijs van Hofwegen eindigde zijn finale op de 200 meter wisselslag zevende.

Korfballers Zwart en Pasma buiten korfbalselectie

Erwin Zwart en Jordi Pasma maken geen deel meer uit van de selectie van de korfballers, die vandaag de training op Papendal hebben hervat. Op het afgelopen WK in Durban deze zomer was het duo nog wel van de partij. Zwart, die ruim zeven jaar voor Nederland uitkwam, gaf aan als international te stoppen. Jet Hendriks en Alwin Out keren terug bij de selectie.

Het eerstvolgende grote toernooi voor TeamNL Korfbal is het IKF European Korfball Championship in november 2020 in België. In voorbereiding hierop maakt de ploeg in juni 2020 een trip naar China voor deelname aan de ZZU Cup.

Parawielrenners elfde op WK mixed relay

De Nederlandse parawielrenners zijn als elfde geëindigd op de mixed relay op het WK in Emmen. Voor het Nederlandse team was de team relay vooral een opwarmertje voor wat er de komende dagen te wachten staat. Het team met Mischa Hielkema, Chantal Haenen en Carmen Koedood eindigde de race als elfde en laatste. Italië veroverde de wereldtitel.

EK honkbal: We gaan als groepswinnaar naar de kwartfinale!

Bij het EK honkbal in Bonn is ons team als groepshoofd geplaatst voor de kwartfinale. De ontmoeting met het nog ongeslagen Israël werd met 13-4 gewonnen, waarna ook nog de laatste inning van de wedstrijd tegen Groot-Brittanië afgemaakt moest worden. Daarin gebeurde vrij weinig, waardoor de eindstand 10-2 bleef.

Nederland speelt in de kwartfinale tegen België. De wedstrijd begint vrijdag om 15.00 uur.

Groenewegen slaat voor derde keer toe

Dylan Groenewegen heeft voor de derde keer in vijf dagen een ritzege geboekt in de Ronde van Groot-Brittannië. Na zijn overwinning in de openingsrit en de derde etappe was de 26-jarige sprinter van Jumbo-Visma op de vijfde dag een klasse apart in Birkenhead Park. Groenewegen versloeg de concurrentie met fietslengtes afstand.

Mathieu van der Poel begon in de groene leiderstrui, maar die moest hij afstaan aan de Italiaan Matteo Trentin.

Dinsdag 10 september

Honkballers verslaan Duitsers op EK

Met drie homeruns en zeven binnengeslagen punten was Curaçaose outfielder Ademar Rifaela de absolute uitblinker bij Nederland in de 8-1 overwinning op Duitsland. Op woensdag vervolgt Oranje het EK in Duitsland tegen Israël en wordt ook nog het duel tegen Groot-Brittannië, bij een tussenstand van 10-2 voor het Koninkrijksteam in de negende inning, uitgespeeld. T

wee overwinningen betekent dan de eerste plaats in de groepsfase en een kwartfinaleduel tegen België, verliest Oranje van Israël en wint het van Groot-Brittannië dan is zeer waarschijnlijk Spanje de tegenstander in de kwartfinale op vrijdag.

Zijderveld en Kruger slaan dubbelslag op WK

Chantalle Zijderveld heeft voor Nederland de eerste gouden medaille gewonnen op het wereldkampioenschap voor parazwemmers in Londen. Op de 200 wisselslag (SM10) verbeterde ze tevens het Europees record na een verbeten strijd met teamgenote Lisa Kruger, die zilver pakte. Bas Takken zwom op dezelfde discipline bij de mannen naar brons. Rogier Dorsman pakte zilver op de 100 meter rugslag (S11).

Zijderveld was op de 200 wisselslag als derde de finale ingegaan met een tijd van 2.30,02. Kruger was met 2.27,80 de snelste. Beide Nederlandse vrouwen maakten het verschil met de rest van het deelnemersveld op de schoolslag. Zijderveld stoomde op van de vierde naar de eerste plek (2.27,00) en stond deze in de laatste baan vrije slag niet meer af. Kruger klokte 2.27,33.

Marc Evers stond net naast het podium op de 100 rugslag (S14). In hetzelfde zwembad pakte de 28-jarige zwemmer in 2012 nog de paralympische titel op dezelfde discipline. Thijs van Hofweegen werd zevende op de 100 vrije slag (S6). Amber van der Kruk kwam niet door de series heen op de 100 rugslag (S14) met haar tiende tijd. Het optreden van Thomas van Wanrooij was minder gelukkig. Op de 100 rugslag (S13) werd hij gediskwalificeerd in de series.

Van der Poel imponeert in Groot-Brittannië

Mathieu van der Poel heeft tweeënhalve week voor de wegrace bij de WK wielrennen zijn klasse getoond in de vierde etappe van de Ronde van Groot-Brittannië. De Nederlandse coureur van Corendon-Circus kwam solo over de streep na een machtige jump in de laatste kilometer. Hij greep ook de leiderstrui. 

Bokser Kasparian verder op WK

Bokser Artjom Kasparian heeft bij de WK in Jekaterinenburg de laatste 32 bereikt in de klasse tot 81 kilogram. De 24-jarige Zuid-Hollander, geboren in Rusland, versloeg in de eerste ronde de Armeniër Artush Hovhannisyan met 4-1. Kasparian neemt het donderdag in de tweede ronde op tegen Paul-Andrei Aradoaie uit Roemenië.

Max van der Pas werd maandag al direct uitgeschakeld in de klasse tot 75 kilogram. De Nederlander verloor van de Turk Serhat Güler. Namens Nederland komen later deze week bij de WK ook Enrico Lacruz (-63 kg) en Delano James (-69 kg) in actie.

Dertig atleten in WK-selectie

De Nederlandse atletiekploeg voor de wereldkampioenschappen atletiek in Doha telt in totaal dertig atleten: negentien vrouwen en elf mannen. Technisch directeur Ad Roskam mikt op drie medailles. "En heel veel persoonlijke records, beste seizoenprestaties en finaleplekken", zei hij op Papendal bij de ploegpresentatie.

De ploeg is ongeveer even groot als die van twee jaar geleden bij de WK in Londen. Toen was de oogst vier medailles: goud en brons voor Dafne Schippers op de 200 en 100 meter, brons voor Sifan Hassan op de 5000 meter en brons voor Anouk Vetter op de zevenkamp.

Check voor de selectie ons programma-overzicht  

Maandag 9 september

Zwemmen: Liesette Bruinsma en Chantalle Zijderveld winnen eremetaal

Direct prijs tijdens de eerste dag van het WK parazwemmen in Londen: Liesette Bruinsma en Chantalle Zijderveld wonnen op de 50 meter vrij respectievelijk zilver en brons. Liesette deed dat in de klasse S11 in een tijd van 30.47 seconden. Dat was slechts 0.13 seconde achter de snelste vrouw in die klasse.

Chantalle zwom in de klasse S10 een tijd van 28.25 seconden, 0.39 seconde achter de Canadese winnares Aurelie Rivard. Eerder op de avond eindigde Thijs van Hofweegen op de 400 meter vrije slag (S6) als vijfde (in 5:18.13) en Amber van der Kruk, het jonge talent dat in haar eerste WK-finale stond, als zesde (in 2:16.55) op de 200 meter vrije slag.

Herstel honkballers tegen Zweden 

De Nederlandse honkballers hebben bij het EK in Duitsland met grote cijfers gewonnen van Zweden. Oranje zegevierde in Bonn met 9-0. In de tweede inning liep Sharlon Schoop het eerste punt binnen. In de vijfde inning bracht Nederland de stand op 5-0, mede dankzij homeruns van Roger Bernadina, Curt Smith en Schoop. In de achtste inning voegde de titelverdediger nog eens vier punten toe aan de score.

Met de dikke zege nam Nederland revanche voor de verrassende nederlaag zondag in de tweede EK-wedstrijd tegen Tsjechië (6-8). De afgebroken openingswedstrijd zaterdag tegen Groot-Brittannië wordt woensdag uitgespeeld. Oranje leidt in dat duel met 10-2.

Max van der Pas uitgeschakeld op WK

Bokser Max van der Pas heeft in de eerste ronde van het WK in Jekaterienburg zijn meerdere moeten erkennen in Serhat Guler. De Turk schakelde Van der Pas in de klasse tot 75kg met een score van 5-0 uit.

Morgen komt Artjom Kasparian in de ring in de klasse tot 81kg, donderdag is het de beurt aan Enrico LaCruz (-63kg) en vrijdag bokst Delano James (-69kg) zijn eerste partij.

Hockeyers tegen Pakistan om olympisch startbewijs

De Nederlandse hockeymannen moeten Pakistan zien te verslaan om de Olympische Spelen te bereiken. Beide landen werden maandag door loting aan elkaar gekoppeld. Nederland speelt twee keer in eigen land, op zaterdag 26 en zondag 27 oktober. De wedstrijden in het Wagener Stadion in Amstelveen beginnen om 16.00 uur.

Nederland en Pakistan stonden in december bij het WK in India ook tegenover elkaar. Oranje won toen met 5-1. Op de wereldranglijst neemt Pakistan, in 1994 voor het laatst wereldkampioen, de zeventiende plaats in. Nederland is derde.

Selectie handbalsters voor EK-kwalificatieduels bekend

Bondscoach Emmanuel Mayonnade van de handbalvrouwen heeft 16 speelsters opgenomen in zijn definitieve selectie voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk en Griekenland. De Oranjedames nemen het op donderdag 26 september in eigen land op tegen Oostenrijk en spelen drie dagen later, op zondag 29 september uit tegen Griekenland.

De selectie bestaat uit: Lois Abbingh, Debbie Bont, Rinka Duijndam, Kelly Dulfer, Merel Freriks, Laura van der Heijden, Dione Housheer, Jessy Kramer, Angela Malestein, Larissa Nüsser, Estavana Polman, Martine Smeets, Inger Smits, Danick Snelder, Tess Wester, Bo van Wetering.

Deel dit artikel op social media:

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!