Alkemade PS2024 BSR AGENCY

Liveblog Paralympische Spelen: dubbelslag op 200 meter en tweede goud Rogier Dorsman

03 september 2024

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. Vandaag zijn er medaillekansen bij paradressuur, het para-atletiek en het parazwemmen.

Dinsdag 6 september is de zesde wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, achtergronden, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Tot morgen! 

Nederland heeft dankzij Kimberly Alkemade en Rogier Dorsman de achtste en negende gouden medaille binnen. Dankzij Marlène van Gansewinkel en Rixt van der Horst kunnen we daar ook nog twee zilveren medailles aan toevoegen.

We sluiten dit liveblog af met een quote van Rogier Dorsman, paralympisch kampioen op de 200 meter wisselslag. Het is zijn tweede medaille van deze Spelen. Eerder won hij zilver op de 400 meter vrije slag.

Ik wist dat ik het kon, ik moest alleen op mijn moment wachten.

Rogier Dorsman

Rolstoeltennis

21:30 uur 

In een spannende wedstrijd van 2 uur en 20 minuten wint het Spaanse duo Daniel Caverzaschi en Martin de la Puente van Tom Egberink en Maikel Scheffers. De Spanjaarden winnen de eerste set met 7-1, maar verliezen de tweede set met 6-0 van de Nederlanders. In de beslissende tiebreak tonen de Spanjaarden opnieuw hun kracht en winnen met 10-3. De nederlaag is een flinke domper voor de Nederlanders. 

Boccia

21:20 uur 

Helaas! Daniël Perez, Marco Dekker, Chantal van Engelen slagen er niet in om zich te kwalificeren voor de kwartfinales. Het mixed team BC1/BC2 gaat onderuit in de voorrondes. Frankrijk verslaat Nederland met 8-2. Indonesië wint met 9-3 van TeamNL. 

🥇+🥈 Atletiek

19:59 uur

Kimberley Alkemade wint goud op de 200 meter! Marlène van Gansewinkel pakt zilver! Brons is voor de Duitse Irmgard Bensusan.

In Tokio won Kimberly Alkemade brons op de 200 meter. Nu mag ze daar een gouden medaille aan toevoegen. Haar vorm in aanloop naar Parijs leek al bijzonder goed. Zo liep ze in juni nog een wereldrecord (25,29). Ook vanavond toont ze haar souplesse; ze wint met een razendsnelle tijd van 25,42. Daarmee verbetert ze het paralympisch record van Marlène van Gansewinkel (26,22). 

Titelverdedigster Marlène van Gansewinkel finisht als tweede in een knappe tijd van 26,14. Irmgard Bensusan volgt als derde in een tijd van 26,77.

Voor Kimberly is haar gouden medaille een triomfantelijke terugkeer naar het land dat haar zoveel persoonlijk leed heeft gebracht.

Lees haar verhaal
Alkemade PS2024 BSR AGENCY
Winst voor Kimberley Alkemade met een paralympisch record

Rolstoeltennis

19:52 uur 

De Britse Gordon Reid en Algie Hewett zijn te sterk voor Ruben Spaargaren en Maarten ter Hofte in de kwartfinale. Het Nederlandse duo verliest met 2-0 (6,2 - 6,1). 

Zwemmen

19:50 uur

Helaas is er geen medaille voor Thomas van Wanrooij. Hij wordt vijfde bij de 200m wisselslag met een tijd van 2:15,38.  

Tafeltennis

19:39 uur

Jean Paul Montanus verslaat de Zweedse Jonas Hansson met 3-1 in de kwartfinale enkelspel. Jean Paul weet het stroeve begin van de wedstrijd om te buigen, hij herpakt zich en wint de wedstrijd. We zien hem 6 september terug bij de halve finale. 

🥇 Zwemmen

19:11 uur

Een tegenvaller voor Liesette Bruinsma. Na een goede ochtend in de series grijpt ze vanavond naast de medailles op de 200 meter wisselslag. In Rio won Liesette twee keer goud, waaronder op de 200 meter wisselslag. In Tokio werd ze vijfde. Vanavond wordt ze vierde met een tijd van 2:43,13. De winst is voor Daria Lukianenko (Neutraal), die met een tijd van 2:23,77 een wereldrecord zwemt.

19:03 uur

Goud voor titelverdediger Rogier Dorsman! Een fantastisch opgebouwde race bezorgt hem de winst op de 200 meter wisselslag (SM11). Met een tijd van 2:18,36 laat Rogier de concurrentie in Parijs ruim achter zich en mag hij zich opnieuw paralympisch kampioen noemen. Rogier komt deze Spelen nog vaker in actie. We zien hem terug bij de 100 meter schoolslag en de 100 meter vlinderslag.

Rogier Dorsman Medaille PS2024 BSR AGENCY
Brons voor Danylo Chufarov (Oekraïne), goud voor Rogier Dorsman en zilver voor David Kratochvil (Tsjechië) 200m wisselslag

Rolstoeltennis 

18:01 uur 

Winst voor Diede de Groot en Aniek van Koot in de halve finale. Het Nederlandse duo wint met 2-0 (6-2, 6-2) van Xiaohui Li en Zhenzhen Zhu uit China. Diede de Groot en Aniek van Koot waren in Tokio oppermachtig. Toen wonnen ze goud tegen Groot-Brittannië. In Parijs zullen ze het donderdag opnemen tegen Japan in de strijd om goud. 

Paradressuur 

17:40 uur 

Annemarieke Nobel kwalificeert zich voor de finale. Met haar paard Doo Schufro bemachtigt ze een vierde plek tijdens de individuele test (grade I). Ze zit bij de eerste acht en is daarmee verzekerd voor een een plek tijdens de vrije kür. 

Rolstoelbasketbal

17:30 uur 

De paralympische droom voor de rolstoelbasketballers is voorbij. Nederland begint goed tegen Canada, maar raakt gaandeweg het initiatief in de wedstrijd helemaal kwijt. Met nog vijf minuten op de klok staat het 71-57 voor Canada. Nederland heeft een wonder nodig. In de slotfase vechten de Orange Lions zich nog terug tot 73-67. Het mag niet baten. De winst is uiteindelijk voor Canada. Het wordt 79-67 voor de Canadezen. 

Robin Poggenwisch PS2024 BSR AGENCY (1)
Robin Poggenwisch in actie tegen Canada (BSR Agency).

Rolstoeltennis

16:35 uur 

Niet te stoppen! Sam Schröder bereikt de finale. In de halve finale wint hij met twee sets van Guy Sasson uit Israël. Afgelopen juni trof Sam Schröder dezelfde tegenstander nog in de finale van Roland Garros. Hij moest toen het onderspit delven. Vandaag was de Israëliër de mindere. 

De winst van Sam Schröder betekent dat we een Nederlandse finale gaan zien in Parijs. Sam neemt het donderdag a.s. op tegen Niels Vink in de strijd om goud. 

15:20 uur 

Nog meer tennissucces voor TeamNL in het Roland Garros-stadion. Niels Vink wint overtuigend in de halve finale van Ahmet Kaplan met 2-0 (6-1, 6-1). Niels won al brons in Tokio, maar hij mag zich in Parijs opmaken voor de finale. Donderdag 5 september vanaf 13:30 uur barst de strijd om de gouden medaille in de quad-klasse los.

14:50 uur

Ook Aniek van Koot weet zich te kwalificeren voor de halve finale bij de vrouwen. De geboren Winterswijkse verslaat de Chinese LI Xiaohui met 2-0 (6-1, 7-5). Morgen treft Aniek de Japanse Yui Kamiji in de halve finale. 

13:49 uur

Diede de Groot plaatst zich voor de halve eindstrijd. In de kwartfinale heeft de titelverdedigster behoorlijk wat moeite met de Chinese Luoyao Gho. In de openingsset heeft Diede, die in de eerste twee wedstrijden slechts een game had verloren, een tiebreak nodig: 7-6. In de tweede set verliest Diede tweemaal haar servicegame, maar breekt ze de Chinese viermaal: 6-4. 

Zwemmen

11:40 uur

Het lukt Lisa Kruger niet de finale te bereiken van de 100 meter vlinderslag. De Harderwijkse tikt in de La Defense Arena aan in 1:11,50 en wordt daarmee zesde in de eerste serie. Over het hele deelnemersveld gezien is het de elfde tijd. Lisa komt deze Spelen nog in actie op de 100 meter rugslag en de 200 meter wisselslag.

Atletiek

11:20 uur

Zara Temmink wordt zesde in heat 2 van de 100 meter in de klasse T13. Ze laat in het Stade de France een tijd noteren van 12,89. Daarmee komt ze bij haar paralympische debuut dertien honderdsten te kort voor een plaats in de finale. De 19-jarige inwoonster van Zelhem is de jongste TeamNL-sporter in Parijs.

Zara Temmink PS 2024 BSR AGENCY 900X600
Zara Temmink, de jongste TeamNL-sporter in Parijs (BSR Agency).

🥈 Paradressuur

11:11 uur

Rixt van der Horst wint zilver in de individuele proef in grade II. Alle deelnemers zijn in de tuinen van Versailles in actie gekomen en alleen de Amerikaanse Rebecca Hart heeft met 77,900 een hogere score gekregen dan Rixt. Het is de zesde paralympische medaille voor de Friezin: in Rio 2016 won ze tweemaal brons en eenmaal zilver, in Tokio was er vijf jaar later zilver en brons. 

Zwemmen

11:10 uur

Thomas van Wanrooij wordt derde in de eerste serie van de 200 meter wisselslag. Daarmee plaatst hij zich als vijfde voor de finale, die vanavond om 19:40 uur op het programma staat.

10:53 uur

Liesette Bruinsma plaatst zich als snelste voor de finale van de 200 meter wisselslag. De Amersfoortse wint haar serie in 2:45,06. Dat is tweeënhalve seconde sneller dan de Chinese Ma Jia, die de andere serie won en als tweede naar de eindstrijd gaat. Vanavond om 19:05 uur worden de medailles verdeeld.

Atletiek

10:45 uur

Ook Kimberly Alkemade heeft geen enkel probleem om zich te kwalificeren voor de finale van de 200 meter T64. De wereldrecordhoudster klokt in de tweede serie een tijd van 26,31. Daarmee zijn de Nederlandse vrouwen als nummers 1 en 2 geplaatst voor de finale, die vanavond wordt gelopen om 19:50 uur.

10:39 uur

Marlène van Gansewinkel laat zien dat ze vastbesloten is om vandaag haar paralympische titel op de 200 meter T64 met succes te verdedigen. De Amsterdamse wint de eerste serie overtuigend in 26,36. 

Paradressuur

09:40 uur

Rixt van der Horst rijdt haar individuele proef, die wordt gewaardeerd met een score van 76,433. Dat is de hoogste score tot nu toe, maar er zijn pas vier deelnemers in actie gekomen. Rond 11:10 uur wordt de einduitslag verwacht.

Vandaag en morgen rijden de ruiters en amazones de individuele proef, ofwel de Grand Prix A. Hierin kunnen individuele medailles gewonnen worden. De beste acht combinaties van elke grade plaatsen zich bovendien voor de kür, die zaterdag 7 september verreden wordt.

Rixt Van Der Horst PS 2024 BSR AGENCY 900X600
Rixt van der Horst in actie tijdens de Grand Prix (BSR Agency).

09:00 uur

Vandaag komen de dressuurruiters voor het eerst in actie. Rixt van der Horst bij het spits af in grade III. Annemarieke Nobel volgt vanmiddag in grade I, dat is de klasse waarin de deelnemers met de zwaarste beperkingen uitkomen.

Atlete Marlène van Gansewinkel verdedigt vandaag haar paralympische titel op de 200 meter in de klasse T64.

Wie komen er vandaag in actie?

  • Paradressuur met Annemarieke Nobel en Rixt van der Horst 🏅 
  • Para-atletiek: 200m T64 met Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel 🏅 
  • Para-atletiek: 100m T13 series met Zara Temmink 🏅 
  • Parazwemmen met Rogier Dorsman, Thomas van Wanrooij, Lisa Kruger, Liesette Bruinsma 🏅
  • Rolstoeltennis mannen, vrouwen en quads.
  • Boccia mixed team voorrondes.
  • Rolstoelbasketbal (m): Nederland - Canada.
  • Paratafeltennis kwartfinale met Jean Paul Montanus. 
Bekijk hier alle tijden

Wat gebeurde er gisteren?

  • Goud voor Jetze Plat en brons voor Geert Schipper en Nico van der Burg bij de triatlon!
  • Zilver voor de estafetteploeg op de 4x100m wisselslag!
Hier lees je alle uitslagen van maandag

Gerelateerde artikelen

Toon alle