Jetze Plat Goud PS2024 BSR AGENCY (2)

Liveblog Paralympische Spelen: goud en brons bij de triatlon

02 september 2024

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. Vandaag zijn er medaillekansen bij parazwemmen en para-atletiek.

Maandag 5 september is de vijfde wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Tot morgen!

22:45 uur:
We sluiten dit liveblog met deze vrolijke foto van de zilveren estafetteploeg op de 4x100m wisselslag. Winst en verlies, vreugde en verdriet: het ligt in de topsportwereld vaak vlak naast elkaar. Olivier van de Voort, Thijs van Hofweegen, Chantalle Zijderveld, Florianne Bultje waren misschien favoriet voor goud, zwemmen vandaag niet eens een slechte race, maar moeten toch het hoofd buigen voor Australië. En dat je dan toch blij met zilver kan en eigenlijk ook moet zijn, bewijst deze foto! Een topteam! 

Estafetteploeg 4x100m PS2024 (BSR Agency)

Rolstoelbasketbal

22:45 uur:
De Nederlandse rolstoelbasketbalsters blijven ongeslagen in de poulefase. TeamNL wint in een sterke wedstrijd ook van Duitsland met 68-48. Bo Kramer en Mariska Beijer zijn op schot en nemen allebei negentien punten voor hun rekening. Donderdag wacht Spanje in de kwartfinale, dat zonder overwinning onderaan eindigde in poule A. Het is nog niet bekend op welk tijdstip de Nederlandse ploeg dan in actie komt. 

De TeamNL mannen spelen morgen om 16:00 uur hun kwartfinale tegen Canada.

Parazwemmen

🥈  20:15 uur:
Daar is het zilver voor TeamNL op de 4x100m wisselslag! Olivier van de Voort, Thijs van Hofweegen, Chantalle Zijderveld, Florianne Bultje maken hun favorietenrol als houders van het wereldrecord nét niet waar. Ze eindigen in een tijd van 4:28,07 vlak achter Australië, dat een waanzinnige eindsprint in huis had. Spanje pakt het brons. 

Para-atletiek

19:52 uur
Ooit dacht Joël de Jong dat hij voortaan door het leven moest op een scootmobiel. Een ‘ietwat drammerige’ prothesemaker maakt dat Joël het rennen op een blade een kans geeft tijdens een gratis test op het EK atletiek in 2016 in Amsterdam. Amper acht jaar later vliegt hij op de Paralympische Spelen in Parijs afgelopen zaterdag al naar goud bij het verspringen. In een nieuw wereldrecord notabene. Zojuist eindigt hij zesde op het koningsnummer, de 100m in de klasse T63, in 12.20 seconden. De 21-jarige Fries zal die drammerige prothesemaker, Ronald Hertog, nu eeuwig dankbaar zijn. 

19:45 uur
Wat een knappe prestatie van Olivier Hendriks. Op het koningsnummer in de categorie T64 finisht hij in 11.15. Het levert de 21-jarige Delftenaar, die in Tokio het zilver won op de 400m, een zesde plaats op 100m op.

Tennis 

19:30 uur
Wat een thriller! Tom Egberink verslaat de Daniel Carverzaschi met 7-6, 7-6. Vooral de laatste tiebreak is zenuwslopend. Tom werkt eerst zelf drie setpunten weg, maar heeft dan zelf ook moeite om de klus te klaren. Bij zijn zesde wedstrijdpunt is het uiteindelijk raak en bereikt de Nederlander de kwartfinale: 15-13. Daarin is de als tweede geplaatste Tokito Oda uit Japan zijn tegenstander. 

17:31 uur 
Bij zijn allereerste deelname aan de Spelen is het Ruben Spaargaren gelukt om de kwartfinale te bereiken in het enkelspel. De 24-jarige TeamNL'er heeft het in de eerste set lastig met Gaetan Mendy, die het 'thuisvoordeel' heeft op Court Philippe Chatrier. Toch weet Ruben de eerste set te winnen (6-4) en dan is het verzet van de Fransman gebroken. De tweede set eindigt in 6-1. 

16:44 uur 
Aniek van Koot bereikt de derde ronde door Manami Tanaka te verslaan. De zilveren medaillewinnares van Londen en Rio verslaat haar Japanse tegenstander met 6-0 en 6-2. 

15:45 uur 
Maikel Scheffer strandt helaas in de derde ronde van het enkelspel. De Spanjaard Martin de la Puente is met twee keer 6-2 te sterk.

14:30 uur 
Diede de Groot maakt ook tijdens de Spelen in Parijs haar ongenaakbare status helemaal waar. In de tweede ronde van het enkelspel staat ze geen enkele game af tegen Maayan Zikri uit Israël: 6-0, 6-0. In haar eerste ronde partij stond Diede slechts één game af. 

13:20 uur 
Nog meer Nederlands tennissucces in de kwartfinale bij de quads. De Canadees Robert Shaw legt het af tegen Niels Vink. Niels weet de pot overtuigend te winnen met 2-0 (6-0,6-0).

13:10 uur
Sam Schröder verslaat Leandro Pena uit Brazilië in de kwartfinale. Sam wint met 2-0 (6-1,6-2) en gaat door naar de halve finale in de quad klasse.

De quad-klasse is voor spelers die naast een beperking aan hun benen ook een beperking aan hun armen hebben.

Zwemmen 

12:10 uur 

Olivier van de Voort, Chantalle Zijderveld, Florianne Bultje en Thijs van Hofweegen tonen hun dominantie tijdens de 4x100m wisselslag 34pts (gemengd). TeamNL zet de eerste tijd neer tijdens de kwalificaties. Dat belooft wat voor de finale. De finale is vanavond te volgen vanaf 20:00 uur. 

Wat betekenen de codes bij paralympisch zwemmen? 

Handicapcategorieën, sportklassen, cijfers en letters: voor wie niet is ingevoerd, is het soms ingewikkeld om een paralympische zwemwedstrijd te volgen. In onze handleiding lees je meer.

Tafeltennis (m) enkelspel

10:50 uur 

Jean Paul Montanus wint in de eerste ronde en is door naar de kwartfinale (klasse 7 k). De Belgische Ben Despineux is niet opgewassen tegen Jean Paul en verliest de pot met 1-3 (7-11,12-10,10-12,10-12). We zien Jean Paul Montanus morgenochtend terug.

Triatlon 

10:50: PTS2 

Maurits Morsink grijpt net naast de medailles. Hij wordt vierde. Goud is voor de Franse Jules Ribstein. De Amerikaanse Mohamed Lahna pakt zilver. Zijn landgenoot Mark Barr wordt derde. 

🥉10:39 uur: PTWC3

Nog een triatlonmedaille voor TeamNL. Nico van der Burgt komt als derde over de finish en wint brons! De Duitse Max Gelhaar lijkt lang op koers voor goud, maar Spaanse Daniel Molina haalt hem in tijdens het hardlopen. Nico van der Burgt zakt daardoor terug naar de derde plek. De Spanjaard wint uiteindelijk goud, zilver gaat naar de Duitser.

Nico Van Der Burgt Brons PS2024 BSR AGENCY
Brons voor Nico van der Burgt

🥇 + 🥉 9:15 uur: PTWC2

Fenomenaal! Triatleet Jetze Plat is oppermachtig. Hij komt als eerste over de streep en wint goud! Geert Schipper wordt derde en heeft brons. Zilver is voor de Oostenrijkse Florian Brungraber.

Sinds de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 is paratriatlon een integraal onderdeel van het programma. Jetze Plat zette TeamNL op de kaart door goud te winnen in Rio en Tokyo. Geert Schipper won zilver in Rio, in Tokio greep hij naast de medailles.

Jetze Plat Goud PS2024 BSR AGENCY (2)
Goud voor Jetze Plat

Diep in zijn hart maakt het paratriatleet Geert Schipper niet uit of hij nou wel of geen medaille wint op de Paralympische Spelen in Parijs. Als hij maar het beste uit zichzelf weet te halen. 

Luister de podcast met Geert Schipper:

Wie komen er vandaag in actie?

  • Paratriatlon met Jetze Plat, Geert Schipper, Nico van der Burgt en Maurits Morsink 🏅
  • Rolstoeltennis (m/v/q) tweede en derde ronde
  • Paratafeltennis met Jean Paul Montanus
  • Parazwemmen: 4x100m wisselslag met TeamNL 🏅
  • Para-atletiek met Joël de Jong en Olivier Hendrik 🏅 
  • Rolstoelbasketbal (v) Nederland - Duitsland

Wat gebeurde er gisteren?

TeamNL eindigt het zwemtoernooi vandaag zonder eremetaal. Rogier Dorsman wordt vierde in de finale van de 100 meter rugslag. 

Lees er alles over in het liveblog van dag 4

Gerelateerde artikelen

Toon alle