Lara Baars Goud PS2024 BSR AGENCY

Liveblog Paralympische Spelen: goud voor Lara Baars bij het kogelstoten

07 september 2024

In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, achtergronden, foto's en video's van voor én achter de schermen. Parijs 2024 loopt ten einde, maar er zijn nog altijd medaillekansen voor TeamNL.

Zaterdag 7 september is de tiende wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Parijs. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, foto's en video's van voor én achter de schermen.

Tot morgen! 

21:00 uur 

Kan het mooier? Op 7 september verovert TeamNL zeven medailles. Lara Baars en Demi Haerkens zijn ongetwijfeld in de zevende hemel, want zij hebben goud! Dankzij Levi Vloet, Liesette Bruinsma en Rixt van der Horst heeft TeamNL ook drie zilveren medailles bemachtigd. Marieke van Soest en Lisa Kruger zorgden voor brons.

Morgen is de laatste dag van de Paralympische Spelen, maar er zijn nog steeds medaillekansen voor TeamNL. En wie gaat namens TeamNL de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie? Dat maken we morgenochtend bekend.

🥈Atletiek 

19:56 uur

Levi Vloet zorgt voor een prachtige afsluiting op de voorlaatste dag van de Paralympische Spelen. Op de 200m T64 snelt hij naar de tweede plek (na een diskwalificatie van de Duitse nummer twee Felix Streng).

De 28-jarige atleet uit Boxmeer zet een tijd neer van 22,47 en wint de zilveren medaille. Dat is een persoonlijk record. Daarmee moet hij alleen Sherman Isidro Guity uit Costa Rica voor zich dulden. Met een tijd van 21,32 loopt de Costa Ricaan een paralympisch record. Mpumelelo Mhlongo uit Zuid-Afrika wordt derde met een tijd van 22,62.

Levi startte zijn sportcarrière in 2014 toen hij een paralympische talentdag bezocht. Tien jaar later staat hij op het hoogste podium in Parijs! 

Levi Vloet Zilver Ps2024 BSR AGENCY
Levi Vloet wint zilver in Parijs (BSR Agency)

🥉+ 🥈 Zwemmen

19:45 uur uur

Zilver voor Liesette Bruinsma! Ze wordt tweede op de 100m vrije slag S11. Vanochtend zwom ze nog de snelste tijd in de series: een paralympisch record. Alle ogen zijn daarom gericht op baan 4 als Liesette van start gaat in de La Défense Arena. Ze start sterk, maar Daria Lukianenko ligt iets voor op de Nederlandse. Liesette moet in de aanval in de laatste 20 meter, maar het lukt haar niet om Daria Lukianenko te kloppen. Daria Lukianenko zwemt een perfecte race en troeft de Nederlandse af met een tijd van 1:04.88. Dit is een wereldrecord. De tweede plek is voor Liesette met een tijd van 1:05.95. De Chinese Xiaotong Zhang wordt derde met een tijd van 1:06.84.

Dit is de tweede medaille voor Liesette Bruinsma in Parijs. Eerder deze week veroverde ze al goud op de 400 meter vrije slag. Razend knap van deze buitengewoon succesvolle sporter van TeamNL.

19:00 uur

Toch brons voor Lisa Kruger. Eerder schreven we dat ze was gediskwalificeerd en de bronzen medaille bij de 200m wisselslag SM10 misliep. Maar na een protest is de diskwalificatie ingetrokken. Lisa behaalt alsnog een prachtige derde plek en wint haar tweede medaille van deze Spelen.

Lisa werd oorspronkelijk gediskwalificeerd omdat ze niet met beide handen zou hebben aangetikt bij de wissel van de schoolslag naar de vrije slag. Er werd protest aangetekend omdat beelden aantonen dat Lisa wel degelijk met beide handen aantikte.

18:00 uur 

De zwemfinales volgen elkaar in rap tempo op. Geen podiumplek voor Thijs van Hofweegen; hij wordt vijfde op de 100m rugslag S6. Goud gaat naar de Chinees Yang Hong. Ook de zilveren medaille gaat naar China: Jingang Wang wordt tweede. Brons is voor Dino Sinovčić uit Kroatië.

17:50 uur 

Helaas! Geen brons, maar een diskwalificatie voor Lisa Kruger bij de 200m wisselslag SM10. Vanochtend had Lisa nog de snelste tijd in haar heat, maar in de finale weet ze dat niet te evenaren. De Chinese Meng Zhang (2:26,81) en de Hongaarse Bianka Pap (2:29,02) zijn haar te snel af. Het lijkt er in eerste instantie op dat Lisa Kruger brons wint, maar al snel volgt een diskwalificatie. Tatyana Lebrun uit België schuift een plekje op in de ranglijst en wint daardoor brons.

Lisa Kruger won vrijdag al wel een bronzen medaille in Parijs. Toen werd ze derde op de 100 meter schoolslag. Lisa moest landgenote Chantalle Zijderveld en de Chinese Meng Zhang toen voorlaten.

17:35 uur

Bas Takken eindigt op een zevende pek tijdens de 200m wisselslag SM10. In de finale kan hij helaas geen rol van betekenis spelen. De Italiaanse Stefano Raimondi wint en pakt zijn vierde gouden medaille van deze Spelen. 

🥈Dressuur

16:45 uur

Dressuuramazone Rixt van der Horst grijpt net naast het goud en wint voor de derde keer zilver in Parijs. Met haar paard Royal Fonq behaalt de Brabantse een score van 83,007% bij de vrije kür grade III. Op de klanken van Robert Miles laat ze een prachtige kür zien. Rixt staat op de gouden positie terwijl er nog twee combinaties in actie moeten komen. Het wordt ongekend spannend wanneer de Amerikaanse Rebecca Hart met haar paard Floratina start. De jury beoordeelt de Amerikaanse uiteindelijk met 83,534%. Een minimaal verschil tussen de nummer één en twee. 

Afgelopen dinsdag won Rixt al een zilveren medaille in de tuinen van Versailles tijdens de individuele proef. Gisteren won ze, samen met Sanne Voets en Demi Haerkens, ook zilver in de teamwedstrijd. Nu mag ze daar dus nog een zilveren medaille aan toevoegen.

14:20 uur

Annemarieke Nobel wordt nipt vierde bij de vrije kür grade I. Samen met haar paard Doo Schufro komt ze tot een score van 77.614%. Dat is goed voor een knappe vierde plek, maar ze grijpt helaas net naast de medailles. Goud is voor de Letse Rihards Snikus met een score 82.487%. De Italiaanse Sara Morgantie wint zilver (81.407%). Het brons is voor Mari Durward-Akhurst uit Groot-Brittannië (77.747%).

🥉Wielrennen

14:00 uur 

Marieke van Soest verrast met brons tijdens wegrace (T1-T2). Marieke (T1) rijdt geruime tijd als vierde dame achter de groep met Emma Lund (T2), Celine van Till (T2) en Jana van Majunke (T2). In de laatste klim voor de finish plaatst Marieke een aanval. Op papier zijn de T2 vrouwen sterker, maar de Nederlandse geeft alles wat ze heeft. In de laatste meters voor de finish wordt het alles of niets. De Duitse Majunke zit er dan behoorlijk doorheen. Marieke rijdt geweldig en wint brons! Het goud is voor de Deense Emma Lund. Zilver is voor de Zwitserse Celine van Till.

Dit is de tweede medaille voor de Marieke van Soest in Parijs. Eerder won ze al goud bij de tijdrit voor de vrouwen. 

Hoe werkt tri-cycling (T)? 

Bij tri-cycling rijdt de renner op een fiets met drie wielen, waarbij alleen het voorwiel stuurt. Deze discipline is bedoeld voor renners met een zware cerebrale parese (CP) of vergelijkbare aandoeningen. Er zijn twee klassen, gebaseerd op de ernst van de beperking: waarbij T1 staat voor de zwaarste beperkingen en T2 voor de minder zware beperkingen.  

🥇Atletiek

13:11 uur 

Daar is het goud voor Lara Baars bij het kogelstoten (F40). Voor de 27-jarige houdster van het wereldrecord, dat ze dit jaar op haar naam schreef (9,36m), is het haar tweede paralympische medaille. In Rio pakte Lara al eens brons. In Tokio werd ze zevende. 

In Parijs begint Lara in haar eerste poging gelijk met een paralympisch record: 9,10 meter. Haar eerste poging is uiteindelijk ook de winnende. Het brengt de geboren Duitse naar de eerste plek in het Stade de France. De Poolse Renata Sliwinska wordt tweede en pakt zilver (9,00 meter). De Tunesische Raja Jebali wint brons (8,66 meter).

Lara Baars Goud PS2024 BSR AGENCY
Goud en een paralympisch record voor Lara Baars (BSR Agency)

Judo

13:05 uur

Wat een domper. Daniël Knegt is in de herkansing in de klasse 90+ kg (J1) niet opgewassen tegen Ilham Zakiyev uit Azerbaijan kilo. Hij verliest op Ippon. Dat betekent einde toernooi voor de enige paralympische judoka die voor TeamNL uitkomt. 

Zwemmen

10:59 uur

Liesette Bruinsma geeft haar visitekaartje af in de heats van de 100m vrije slag (S11). De 23-jarige Amersfoortse zwemt in 1:05,23 naar een nieuw paralympisch record. Gaat Liesette vanavond haar tweede gouden medaille pakken in Parijs? De finale is om 19:33 uur. 

🥇 Dressuur

10:44 uur

Demi Haerkens sluit de rij bij de kür op muziek voor grade IV. De Nederlandse schittert nóg een laatste keer met Daula in Parijs, zoals we dat bijna van haar gewend raken. Haar kür levert een score 83,390% op en dat betekent een tweede, individuele, gouden medaille voor de Helmondse. Tel daar het zilver van het teamonderdeel bij op en de koningin van het dressuur is gemakkelijk aan te wijzen. 

Sanne Voets komt net te kort voor het podium, maar ook zij kan trots zijn op haar vierde plaats en een geweldig toernooi met twee keer zilver!

Dit is waar ik van gedroomd had en heel erg op gehoopt had en het komt allemaal uit. Echt niet normaal. Ik heb de kür pas twee weken geleden helemaal af ontvangen en weinig tijd gehad om alles te oefenen, maar het voelde allemaal direct zo goed en vandaag viel alles samen.

Demi Haerkens

10:15 uur 

Sanne Voets danst met Demantur schitterend voor een laatste keer door de tuinen van Versailles op de klanken van de hit multicolor van Son Mieux. Haar vrije kür op muziek wordt beoordeeld met een score van 79,880% en dat is net niet voldoende voor een voorlopige eerste plaats. Sanne moet de Amerikaanse Kate Shoemaker voor zich dulden. Toch zijn er al tranen van blijdschap en geluk. En die zijn terecht! 

Judo

10:02 uur 

Dat is zonde! Daniël Knegt kan in de eerste ronde van de 90+ kg (J1) geen vuist maken tegen Ion Basoc uit Moldavië. Hij verliest door twee keer een waza-ari. Maar we weten dat Daniël een doorzetter en een knokker is, door de podcast onderaan dit liveblog. 

Volop nieuwe kansen dus vanmiddag in de herkansingen, die hem nog brons op kunnen leveren. Om 12:12 uur staat hij tegenover Ilham Zakiyev uit Azerbaijan. 

Zwemmen 

9:55

Thijs van Hofweegen tikt als derde aan in de serie van de 100m rugslag (S6). Zijn tijd 1:19,19 is voldoende om zich te kwalificeren voor zijn derde finale van Parijs. Thijs won eerder al zilver met de estafetteploeg op de 4x100m wisselslag. 

9:42 uur

Lisa Kruger gaat vanavond op voor haar vierde finale in Parijs. Ze wint haar serie op de 200m wisselslag in 2:34,81 net voor de Belgische Tatyana Lebrun. Kan Kruger, naast het brons op de 100 schoolslag, nog een medaille aan haar collectie toevoegen?

9:35 uur

Bas Takken kwalificeert zich overtuigend voor de finale van de 200m wisselslag (SM10) van vanavond. In zijn serie tikt hij als tweede aan in 2;18,11 achter de Italiaan Stefano Raimondi. Het is voor Bas, na de 100m rugslag, de tweede finale die hij haalt in Parijs. 

Goedemorgen!

08:00 uur 

Vandaag weer een mooi programma op de voorlaatste dag van de Spelen. De Nederlandse amazones rijden de vrije kür, finales 200 meter en kogelstoten bij het atletiek en een schema vol TeamNL'ers in het zwembad. 

Ook komt vandaag judoka Daniel Knegt voor het eerst in actie en zijn verhaal is indrukwekkend: Daniël was tot 2005 als technisch specialist werkzaam bij de elfde luchtmobiele brigade. Hij werd blind bij een oefening in Frankrijk, nadat hij uit een jeep werd geslingerd die vervolgens op zijn hoofd terechtkwam. Het is een wonder dat hij dat overleefde. Zijn hoofd zit nu vol platen en stukken bot van elders uit zijn lichaam.

“Ik wist zelf niet dat ik blind was; ik dacht dat ik verband om mijn ogen had. Totdat de oogarts aan mijn bed kwam en ik vroeg of hij het verband van mijn hoofd kwam halen. Toen zei mijn moeder: ‘Je hebt geen verband, voel maar eens goed.’ Het eerste wat ik toen zei was: ‘Heb ik dan nog wel een leven?’ En daarna: ‘Maar dan krijg ik nu wel een hond.’ Vanuit het ziekenhuisbed heb ik toen een aanvraag voor een blindengeleidehond gedaan.” 

Tip: beluister Daniël z'n hele verhaal in onderstaande aflevering van onze paralympische podcast: Vanuit 't hart. 

Wie komen er vandaag in actie?

  • Paradressuur: vrije kür 🏅
  • Parajudo: -90 kg 🏅
  • Wielrennen: wegrace vrouwen (T1)🏅
  • Parazwemmen 🏅
  • Para-atletiek: kogelstoten en 200m🏅
Bekijk hier alle tijden

Wat gebeurde er gisteren?

  • Atletes domineren 100 meter met clean sweep 
  • Wielrenner Tristan Bangma heeft zijn triple
  • Olivier van de Voort kampioen op de 100 meter rugslag
  • Brons voor atleet Olivier Hendriks op de 100 meter
  • Jean Paul Montanus wint brons bij het tafeltennis
  • Martin van de Pol legt beslag op het brons in de wegrace
  • Zilver en brons op de tennisbaan
Bekijk hier alle uitslagen

Gerelateerde teams

Toon alle 4

Gerelateerde artikelen

Toon alle