Aanholt Duetz BSR AGENCY OS 2024 900X600

Van Aanholt en Duetz zeilen in chaotische medalrace naar goud

02 augustus 2024
Redactie

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz hebben TeamNL op de Olympische Spelen de vierde gouden medaille bezorgd. Het 49erFX-duo werd in de baai van Marseille derde in een chaotische medalrace en dat was precies genoeg om de boot van Zweden in het eindklassement voor te blijven.

Stuurvrouw Van Aanholt en bemanningslid Duetz stonden voor de afsluitende race tweede, achter de Fransen. Tijdens de race leken ze onbedreigd op de winst af te stevenen. Maar vlak voor de finish leek het toch mis te gaan. De Nederlandse vrouwen dachten te finishen, maar voor de medalrace was de eindstreep verplaatst. 

De Zweedse vrouwen profiteerden van de verwarring en wonnen de race. Net op tijd realiseerden de Nederlanders dat ze nog niet waren gefinisht en wisten hun boot alsnog als derde over de streep te varen. Hierdoor bleven ze Zweden in het eindklassement twee punten voor.

Bekijk hier de beelden van de chaotische finale.

Voor Annette Duetz is het haar tweede olympische medaille in drie deelnames. Drie jaar geleden won ze in Tokio in dezelfde klasse het brons, samen met Annemiek Bekkering. Voor Odile van Aanholt is het haar eerste olympische optreden.

Van Aanholt en Duetz zeilen sinds 2022 samen, nadat Annemiek Bekkering na de Olympische Spelen besloot te stoppen. In maart van dit jaar werd het duo wereldkampioen.

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle