Luuc

Olympisch brons voor Luuc van Opzeeland in debuut van iQFoil-klasse

03 augustus 2024
Redactie

Windsurfer Luuc van Opzeeland heeft brons gewonnen op de Olympische Spelen. Het was vooral de vraag welke kleur zijn medaille zou hebben. In de medalseries in de iQFoil-klasse streden drie deelnemers om goud, zilver en brons.

Luuc plaatste zich als winnaar van de halve finale, maar zag in de finale de Israëliër Tom Reuveny (goud) en de Australiër Grae Morris (zilver) voor zich eindigen. De drie moesten na een vermeende valse start de wedstrijd opnieuw beginnen. Luuc maakte een minder goede tweede start en kwam als laatste bij de eerste boei aan. Hij koos vervolgens een andere route dan zijn twee concurrenten, maar wist zijn achterstand niet meer in te halen.

'Een bittere pil' noemde hij het dat ze de wedstrijd opnieuw moesten starten, vooral omdat achteraf bleek dat er helemaal geen sprake was van een valse start.

Het is voor het eerst dat de iQFoil-klasse op het olympische programma staat. Eerder bestond alleen het traditionele windsurfen: de RS:X-klasse.

Bij het windfoilen zit onder de plank een foil: een vleugelconstructie die zorgt voor opwaartse druk waardoor het board uit het water komt. Omdat alleen de foil door het water snijdt, is er weinig weerstand en kunnen hoge snelheden bereikt worden.

Het brons van Luuc is de tweede zeilmedaille voor TeamNL in Marseille, waar voor de kust de wedstrijden plaatsvinden. In de 49erFX-klasse wonnen eerder Odile van Aanholt en Annette Duetz goud. Bij de vrouwen miste Sara Wennekes de medalseries bij het windfoilen; zij eindigde als zestiende in het klassement.

Opmerkelijk is dat Luuc bijna zijn olympische droom aan de wilgen had gehangen. Voor het traditionele windsurfen is hij met twee meter en 97 kilo eigenlijk te lang en zwaar. Maar toen kwam foiling op zijn pad. Lees zijn verhaal hier.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams