Vos En Kopecky BSR AGENCY OS 2024

Marianne Vos sprint naar het zilver op de weg

04 augustus 2024
Redactie

Twaalf jaar na haar gouden olympische plak op de weg heeft Marianne Vos er een zilveren exemplaar aan toegevoegd. De Brabantse was zondag aan de voet van de Eiffeltoren de sterkste in een sprint van drie, een minuut achter de winnares, de Amerikaanse Kristin Faulkner.

Na het goud in Beijing 2008 op de puntenkoers en goud in Londen 2012 op de weg, had de 37-jarige Vos in de straten van Parijs lang goede papieren op een derde olympische titel. Na een val van de Amerikaanse Chloé Dygert vlak voor de kasseienklim in Montmartre, brak het peloton in stukken. Vos bevond zich voor de crash en ontsnapte enkele kilometers later uit de kopgroep. Ze kreeg gezelschap van de Hongaarse Blanka Vas. 

Drie kilometer voor de meet werd het tweetal bijgehaald door Faulkner en de Belgische wereldkampioen Lotte Kopecky. Faulkner ging erop en erover, waar de overige drie naar elkaar keken om het gat te dichten.

Daarmee was het goud vergeven. Faulkner koerste alleen op de finish af en Vos won het sprintje van de achtervolgers. Kopecky legde beslag op het brons. 

Lorena Wiebes eindigde op drieënhalve minuut op de elfde plaats, Demi Vollering werd 34ste, Ellen van Dijk 58ste.

Marianne Vos Medaille BSR AGENCY OS 2024
Marianne Vos toont haar zilveren medaille (BSR Agency).

Gerelateerde sporters

Toon alle 4

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle