Femke Brons Pakt Brons OS Parijs BSR AGENCY

Femke Bol pakt brons in 'de clash van het jaar'

08 augustus 2024
Redactie

In de atletiekwereld was het dé clash van het jaar. De olympische finale op de 400m horden bij de vrouwen draaide om twee topfavorieten: Femke Bol en Sydney McLaughlin-Levrone. Femke Bol eindigde als derde. De Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone veroverde met een wereldrecord het goud, terwijl haar landgenote Anna Cockrell het zilver won.

Femke Bol en Sydney McLaughlin troffen elkaar pas voor de derde keer op de 400m horden. In de voorgaande twee duels liep de Amerikaanse een wereldrecord. Femke moest ook dit keer haar meerdere herkennen in wereldrecordhoudster. 

Op de Spelen van Tokio in 2021 was het goud voor McLaughlin en brons voor Femke. Een jaar later op de WK in Eugene stapte de Nederlandse een podiumtrede omhoog, maar bleef de winnares hetzelfde. Ook dit keer was de Amerikaanse favoriet de geboren Amersfoortse te snel af. 

Lang leek het erop dat voor Femke alles samen zou komen in Parijs. Toen ze zaterdagavond met speels gemak met de gemengde estafetteploeg 4x400m olympisch goud greep, was de hele wereld onder de indruk. Het zette de druk er voor de ‘clash van het jaar’ nog maar eens extra op. ‘’Soms vergeten mensen dat er een heel bijzondere atlete is, die de wereldrecordhoudster is’’, zei Femke daar eerder zelf al over. ‘’Aan de andere kant voelde ik ook dat ik enorm werd gesteund door alle Nederlanders die heel erg hoopten dat ik goud ging halen.’’

Femke lag halverwege de race nog op gelijke hoogte met Sydney McLaughlin, maar daarna zette de Amerikaanse aan. De Amersfoortse moest in de slotmeters ook nog Anna Cockrell aan zich voorbij laten gaan. Femke Bol moest genoegen nemen met de derde plek in een tijd 52.15. Sydney McLaughlin won met een wereldrecord 50,37. Anna Cockrell werd verrassend tweede in een tijd van 51,87. 

Dit was niet het resultaat waar Femke Bol op had gehoopt. Na de race gaf ze aan teleurgesteld te zijn: ‘’Ik was ook nog bijna vierde. Ik weet niet wat ik heb gedaan, maar ik heb mijn slechtste race vandaag gelopen en daar baal ik als een stekker van’’, zei ze voor de camera van Eurosport.

Met haar bronzen plak komt Femke Bol in totaal op drie olympische medailles. Dat is al een wereldprestatie op zich, maar er kan zelfs nog een medaille bijkomen. Al moet de 4x400m estafetteploeg zich morgenochtend wel eerst nog plaatsen voor de finale. De serie, met Femke Bol, begint om 10:40 uur.

 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams