Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Het paard De Sjiem waarmee Jeroen Dubbeldam op de Olympische Spelen in Sydney 2000 een gouden medaille won, is overleden. De Sjiem, die ook de Grote Prijs van Aken wist te winnen, genoot sinds 2005 van zijn pensioen en was voor Jeroen al die tijd de koning van stal. Hij is 33 jaar geworden.

"Met pijn in het hart nemen we vandaag afscheid van De Sjiem", meldt Jeroen op Facebook. "Dank je wel voor het leren, dank je wel voor alles."

De Sjiem werd in 1989 geboren in de stallen van W.J. Boerkamp in Olst en kreeg de naam Haram. begon zijn loopbaan in de breedtesport met Anne van Vulpen, die de naam van het dier veranderde in De Sjiem. Dat betekent in Utrechts dialect schimmel. Het paard kwam in 1996 bij Jeroen Dubbeldam op stal: "Hij viel op door zijn uitstraling, een echte persoonlijkheid. Mijn ex-schoonvader Bennie Holtkamp wilde hem per se hebben", vertelde Jeroen. "Je kon toen al wel zien dat hij niet de makkelijkste was."

Karakter
"Een totaal ander karakter dan de andere paarden die ik heb gereden", omschreef Jeroen zijn paard. "De vorige eigenaar viel steeds. Ik in het begin ook, de eerste keer al na vijf minuten. Het enige wat dat paard kon was godsgruwelijk goed springen. Verder kon-ie niets. Of hij kon het wel, maar verdomde het.''

"Het heeft me driekwart jaar vechten gekost, toen gaf-ie het verzet een beetje op. Ik won 'm voor me en sindsdien doet-ie alles voor me. Maar, als hij geen respect krijgt, dan is hij het moeilijkste paard ter wereld.''

Je hebt me beter gemaakt, als ruiter en als persoon

Jeroen Dubbeldam

Jeroen kwam alle problemen met het paard te boven. In 1998 liep het paar zes keer dubbel nul in landenwedstrijden op het hoogste niveau en werd hij Leading Horse in de Samsung Super League. De Olympische Spelen in Sydney mogen wel het hoogtepunt uit de carrière van Jeroen en De Sjiem worden genoemd. Ze wonnen de gouden medaille na een spannende barrage. Een jaar later pakten ze ook nog de prestigieuze Grand Prix in Aken.

Na zijn loopbaan genoot De Sjiem tot op de dag van vandaag in goede gezondheid van zijn pensioen op stal en in de wei bij Stal De Sjiem in Weerselo.

Op de Facebookpagina van Stal De Sjiem meldt Jeroen verder: "Dankbaar voor alle geweldige successen die je me hebt gebracht, maar vooral voor alle lessen die we hebben geleerd en de tijd die we samen hebben doorgebracht. Een vriend, een leraar en een metgezel. Je hebt me beter gemaakt, als ruiter en als persoon. Je hebt deel uitgemaakt van alle succesverhalen, zelfs lang na je pensionering."