Edward Gal en het verkochte paard Totilas
Edward Gal en het verkochte paard Totilas
Veel mensen kennen de naam Totilas en daarmee die van Gal, Edward Gal. Deze combinatie vergaarde wereldfaam door hun uitmuntende prestaties, totdat het paard werd verkocht.
Hoe stak de magie tussen ruiter en paard in elkaar? Waarom kan een paard zomaar verkocht worden? En hoe gaat een ruiter verder zonder paard? Verslaggever Reemt Borcherts dook samen met co-host Celine van Gerner, kort voor het overlijden van Totilas in december, in dit verhaal, die de tweede aflevering vormt van onze podcast Vuur.
Liefde op het eerste gezicht
We gaan terug naar 2006. Ruiter Edward Gal gaat een nieuw paard uitproberen. Eentje waar hij goede verhalen over heeft gehoord. Het blijkt liefde op het eerste gezicht tussen Edward en deze hengst, die Totilas heet. “We hadden dezelfde gedachten, zaten op dezelfde golflengte. Er was een klik. We pasten goed bij elkaar”, vertelt Edward.
Het leidt ertoe dat Totilas uitgroeit tot een ware attractie. “Mensen kwamen speciaal kijken voor Totilas. Dat merkte ik vooral toen ik met hem Grand Prix liep. Toen kwamen er ook mensen op af die niets met paardensport te maken hadden. Zij hadden gehoord dat er een heel speciaal paard was, dat iets emotioneels losmaakte.”
“Hij had zó’n bijzondere manier van bewegen. Dat hij speciaal was, dat wist ik meteen. Maar dat het zo speciaal zou worden…dat had ik niet verwacht.”
Andermans geld
Wie goed is, valt op. En dat geldt dus ook voor Totilas. Na een extreem succesvol WK van 2010 in Kentucky wordt de interesse in Totilas steeds serieuzer. Biedingen volgen op het paard, waar Gal geen eigenaar van is. Hij zag met lede ogen aan hoe Totilas verkocht wordt.
“Ik wist dat het kon gebeuren. Ik kon er niet over beslissen, het is andermans geld. Het was al eens besproken met de eigenaren. En er is altijd vraag naar bijzondere paarden. Er zijn altijd mensen die daarvoor willen betalen. Als het om zo veel geld gaat, kan je ook niet verlangen dat iemand ‘m houdt. Hoe moeilijk dat ook is. Dat moet je accepteren.”
We hadden dezelfde gedachten, zaten op dezelfde golflengte. Er was een klik
Het gevolg: Edward zit twee jaar voor de Spelen van Londen zonder paard. Het gemis is groot bij de ruiter.
“Je bent een paar jaar iedere dag met elkaar bezig. Je bouwt een band op, het is een deel van je leven. Ik ben daar echt ziek van geweest. Niet om de wedstrijden of prestaties, maar dat ik het paard kwijt was. Het is een deel van jezelf geworden. Dat is heel moeilijk. Ik was er niet bij toen ze ‘m ophaalden. Dat kon ik toen niet aan.”
Terwijl Totilas moeizaam op gang komt onder zijn nieuwe ruiter, slijt het verdriet bij Edward. Hij kan weer naar voren kijken. En hij weet dat Totilas nakomelingen krijgt. Eén paard springt er bovenuit.
Na het bekijken van videobeelden, zet Edward samen met zijn sponsor Glock een rode cirkel om de datum van de veiling. “Dit was de eerste die helemaal op hem leek. We konden hem kopen. Het was heel speciaal om op een nakomeling van Totilas te rijden.”
"Hij poept op dezelfde manier"
Ze noemden hem Toto Junior. En met deze zoon van Totilas wordt Edward in september 2020 Nederlands kampioen. Op de muziek waarop Edward en Totilas de wereld veroverden in Kentucky.
“Qua eigenschappen en karakter zie ik veel terug van Totilas. Bij het naar buiten nemen reageert hij hetzelfde en dat geldt ook voor het in ontvangst nemen van applaus. Het klinkt misschien heel stom, maar hij poept zelfs op dezelfde manier.”
Een nakomeling van een superpaard, die erg op zijn vader lijkt. Dat klinkt voorspoedig. Maar hoe goed is Toto Junior? “Heel goed. Voordat hij het NK won, had hij pas één keer op dat niveau gelopen. Een aantal juryleden zei al dat ze ‘m beter vonden dan zijn vader. Ik vind dat zelf lastig om te zeggen. Ik hoop het wel natuurlijk. Als ik dezelfde prestatie met hem neer kan zetten is dat helemaal super. Maar beter? Je zegt toch ook niet dat je je ene kind leuker vindt dan de ander?”
Twee ijzers in het vuur
Maar toch. Als we hardop mogen dromen… Kan Edward met Toto Junior dan afmaken waar hij met Totilas mee begon? Kan hij met hem olympisch goud pakken?
“Voor ons kwamen in 2020 de Spelen eigenlijk te vroeg. Maar komende zomer hebben we een kans om mee te doen. Om zelfs voor de medailles te gaan. En…ik heb nog een nakomeling van Totilas, Toto US. Hij is nog een jaar jonger. Dus misschien hebben we twee ijzers in het vuur.”
“En inderdaad. Toto Junior en Toto US zijn onverkoopbaar.”
Gerelateerde sporters
Gerelateerde teams
Gerelateerde artikelen
Toon alle artikelen-
Edward Gal: “Alles wat je van een paard wilde, kwam in Totilas bij elkaar”
Dressuurruiter Edward Gal en zijn wonderpaard Totilas veroverden tien jaar geleden de harten van alle paardenliefhebbers. Na drie wereldtitels tijdens…
Lees artikel -
Sanne Voets verruilt Armin van Buuren voor HAEVN
Muziek geeft vleugels, kracht, motivatie. Het zorgt voor mooie herinneringen, maar kan ook steun geven als het tegenzit. Onze sporters…
Lees artikel -
Rixt van der Horst: "Op mijn paard voel ik me vrij"
Paardrijden geeft dressuuramazone Rixt van der Horst een gevoel van vrijheid. "Het paard is mijn benen."
Lees artikel -
Edward Gal over de band met zijn groom
Edward Gal werkt al bijna zestien jaar met dezelfde groom. "Een goede groom moet de ambitie hebben om paarden te…
Lees artikel