Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de zevende wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

In het kort

  • Atletiek: Goud voor marlène van Gansewinkel op de 200 meter, Kimberly Alkemade pakt brons. Nikita den Boer zevende op 1500 meter.

  • Wielrennen: Mitch Valize en Jetze Plat pakken een gouden plak in de tijdrit! Brons voor Jennette Jansen, haar negende (!)  paralympische medaille.

  • Wielrennen: Daniel Abraham verovert overtuigend de paralympische titel, zilver voor Vincent ter Schure en piloot Timo Fransen.

  • Zwemmen: Brons voor Chantalle Zijderveld op de 100 vlinder. Marc Evers achtste op de 200m wissel. 

  • Rolstoeltennis: Sam Schröder finalist bij de quads, Niels Vink naar strijd om brons. Diede de Groot en Aniek van Koot naar de halve finales enkelspel. Tom Egberink en Maikel Scheffers in dubbel naar strijd om brons.

  • Tafeltennis: Kelly van Zon en Frederique van Hoof kloppen Noorwegen in het landentoernooi.

  • Boccia: Daniel Perez uitgeschakeld in de kwartfinales.

  • Rolstoelbasketbal: Orange Lions naar de halve finales.

Wie komen er vandaag in actie?

15.10 uur: Rolstoelbasketbalsters naar halve finales

Onze rolstoelbasketbalsters hebben de laatste vier van het paralympisch toernooi bereikt. In de kwartfinales was Japan geen partij voor de Orange Lions: 82-24. In alle kwarten was Nederland ruim de bovenliggende partij. Mariska Beijer was topscorer met 38 punten, Bo Kramer liet er twintig aantekenen.

Donderdag volgt de halve finale, waarin Duitsland de tegenstander is. "We wisten dat we ze tegen zouden kunnen komen", zei Bo Kramer na de wedstrijd over Duitsland. "We kennen hun sterke punten en hun zwakke punten, we zijn er klaar voor."

14.15 uur: Nikita den Boer zevende op de 1500 meter

Nikita den Boer eindigde in de finale van de 1500 meter als zevende. Nikita ging de hele race met de besten mee, maar in het eindschot in de stromende regen kwam ze net tekort om zich in de strijd om de podiumplaatsen te mengen.

Nikita sluit zondag het toernooi af op de marathon. Ze is dan de laatste Nederlander die deze Spelen in actie komt.

13.46 uur: Schröder naar finale enkelspel, Vink naar strijd om brons, net als duo Egberink/Scheffers

Helaas geen All Dutch Final in het enkelspel bij de quads, al scheelde het een haartje. Sam Schröder plaatste zich soeverein na een regelmatige 6-2 en 6-3 zege op de Japanner Koji Sugeno, Niels Vink lukte het later net niet tegen Dylan Alcott. Vink en de Australiër maakten er een thriller van in de late Japanse avond. De eerste set was voor Alcott (6-4), de tweede voor Niels (6-3). In de beslissende set gaven de mannen elkaar geen duimbreed toe. Op 5-4 werkte Niels een matchpoint van Alcott weg, kreeg vervolgens een breakpoint, maar moest daarna drie punten, de wedstrijd en de finaleplaats afstaan aan de als eerste geplaatste Aussie. De spelers toonden vervolgens met een lange omhelzing true sportmanship. 

Helaas ook geen finale voor Maikel Scheffers en Tom Egberink in het dubbelspel. Het ervaren koppel moest zijn meerdere erkennen in het duo Stephane Houdet en Nicolas Peifer. De eerste set ging duidelijk naar de Fransen (6-2), maar in de tweede set konden de Nederlanders beter in het spoor blijven. Het kwartje wilde echter niet hun kant opvallen waardoor Peifer en Houdet met 6-4 wonnen en de finale mogen spelen. Egberink en Scheffers gaan op voor brons.

Sam Schröder (Foto: Jur Engelsman)

Sam Schröder (Foto: Jur Engelsman)

13.00 uur: Dubbelslag op de atletiekbaan, goud en brons

Wat een dag, het telraam mag erbij! Marlène van Gansewinkel sprint op de atletiekbaan naar het goud op de 200 meter in de klasse T64, in haar kielzog snelt Kimberly Alkemade naar het brons. Marlène liep in de series al haar beste tijd van het seizoen, maar zag dat er nog een tandje bij moest om Irmgard Bensusan te kloppen. Dat lukte glorieus, Marlène liep in 26.22 een paralympisch record en bleef de Duitse drietiende van een seconde voor. Kimberly, die debuteert op de Paralympische Spelen had in de ochtend haar PR verbeterd en kon dat in de finale niet opnieuw scherper stellen, maar haar 26.80 was snel genoeg voor het podium.

"Bizar, ik voelde me klaar hiervoor, ik ben nog nooit zo klaar geweest voor een 200 meter", was Marlène na de finish nog vol adrenaline. "Na de bocht had ik haar en wist ik: nu doorgaan, doorgaan en ik heb hem gewoon." Het was na het brons bij het verspringen de tweede medaille van Marlène deze Spelen. 

Ook Kimberly was tevreden, al baalde ze van haar start: "Die ging niet goed, mijn reactie was veel te traag, ik was daar niet scherp genoeg. Maar daarna heb ik alles gegeven wat ik in me had, maar Marlène was gewoon sterker."

12.30 uur: En dat is vier voor Chantalle Zijdeveld

De honger naar eremetaal van Chantalle Zijderveld is nog niet gestild. Op de 100 meter vlinderslag zwemt Chantalle naar een bronzen plak, haar vierde (!) medaille al van deze Spelen. Eerder pakte ze goud op de 100 school en zilver op de 50 én 100 vrij. "Ik ben trots op deze bronzen medaille", zei Chantalle na de finish. "Brons heeft nog nooit zo goed gevoeld. En nummer vier is binnen!"

Chantalle heeft er lol in (Foto Orange Pictures)

Chantalle heeft er lol in (Foto Orange Pictures)

11.00 uur: Marc Evers achtste

Geen medaille voor Marc Evers op de 200 meter wisselslag. De titelverdediger uit Hillegom had in de series nog de derde tijd gezwommen, maar kon in de finale niet mee met de snelsten. De Brit Reece Dunn won het goud in een nieuw wereldrecord van 2.08.02, Marc moest daar ruim vijf seconden op toegeven en eindigde als achtste.

Marc Evers (Foto: Orange Pictures)

Marc Evers (Foto: Orange Pictures)

10.10 uur: Diede de Groot en Aniek van Koot naar halve finales enkelspel

Koersen Diede de Groot en Aniek van Koot af op een oranje finale in Tokio? Dat zit er nog steeds in nu ze beiden hun halve finale hebben gewonnen. Diede klopt vandaag de Japanse Ohtani met 6-3 en 6-2 en Aniek knokte zich voorbij de Chinese Wang: 7-6, 2-6, 6-2.

Diede keek met gemengde gevoelens terug op haar overwinning: "Gek genoeg voelde het nog niet heel erg lekker, het was een beetje wisselvallig vandaag. Soms als het heel makkelijk gaat, is de focus soms ineens weg en daarvoor is de tegenstander te sterk", analyseerde Diede haar spel. Aniek pinkte een traantje weg na het bereiken van de laatste vier: "Het is toch bijzonder daar te staan", besefte ze de impact van haar prestatie. "Ik maak elke wedstrijd voor mezelf een beetje spannender dan nodig is en op de Spelen kent dat dan nog een extra dimensie".

In de halve finales treft Diede nu de Britse Whiley en speelt Aniek tegen de als tweede geplaatste thuisspeelster Kamiji.

Aniek van Koot (Foto: Jurjen Engelsman)

Aniek van Koot (Foto: Jurjen Engelsman)

09.45 uur: Kwartfinales eindstation voor Daniel Perez

Jammer! Voor Daniel Perez zitten de Paralympische Spelen erop. De Tukker ging als een komeet van start deze Spelen met drie overwinningen, maar na de nederlaag gisteren in het laatste groepsduel verloor Daniel vandaag in de kwartfinales. De Braziliaan José Carlos Chagas de Oliveira was met 6-2 te sterk. 

In Rio veroverde Daniel de zilveren medaille.

Daniel Perez in actie in Tokio (Foto: Jurjen Engelsman)

Daniel Perez in actie in Tokio (Foto: Jurjen Engelsman)

07.45 uur: Daniel Abraham op overtuigende wijze paralympisch kampioen

Goud voor Daniel Abraham! In de tijdrit van de klasse C5 rijdt Daniel de concurrentie op grote achterstand en pakt zijn tweede paralympische titel. In Rio won hij de wegrace, vandaag bleek hij in de race tegen de klok ongenaakbaar. De zilveren Oekraïner Jegor Dementjev moest 32 tellen toegeven, de Australiër Alistair Donohoe op de derde plaats zelfs vijftig seconden.

Daniel op weg naar goud (Foto: Mathilde Dusol)

Daniel op weg naar goud (Foto: Mathilde Dusol)

07.30 uur: Zwaarbevochten zilveren medaille Vincent ter Schure en piloot Timo Fransen

Panne onderweg zou Vincent ter Schure en Timo Fransen weleens een gouden medaille gekost hebben. Het duo moest na een klapband tijdens hun tijdrit van fiets wisselen, waardoor ze kostbare tijd verloren. Desondanks pakken ze toch het zilver! Uiteindelijk klokten Vincent en Timo de tweede tijd, zes seconden achter de winnaar, nadat ze een ongekende inhaalslag maakten op hun concurrenten. 

"In de eerste ronde kregen we een klapband", zei piloot Fransen teleurgesteld. "Omdat een wiel wisselen meer tijd zou kosten, hebben we gelijk onze fiets gewisseld." Hoeveel tijd ze verloren, is moeilijk te zeggen volgens de slechtziende Ter Schure. "Maar het moet minimaal 30, 40 seconden zijn geweest. Als we nu dan op 6.75 seconden naast het goud grijpen, kun je wel zeggen dat we door die lekke band geen gouden medaille winnen. Uiteindelijk komen we nog zó dichtbij, dan kunnen we onszelf niks verwijten." 

Na de finish overheerste frustratie en teleurstelling. 'Het is heel vaak net niet. Dan hoop je dat het ook een keer net wel is. Het verschil is altijd zó klein. Uiteindelijk komt er een keer een moment dat het onze tijd is."

Tristan Bangma en Patrick Bos, de winnaars van goud op de baan, lieten de zesde tijd klokken. 

Vincent ter Schure en Timo Fransen jagen op het goud (Foto: Mathilde Dusol)

Vincent ter Schure en Timo Fransen jagen op het goud (Foto: Mathilde Dusol)

07.15 uur: Probleemloze kwartfinale voor Diede de Groot

De als eerste geplaatste Diede de Groot is in het rolstoeltennistoernooi doorgedrongen tot de halve finale. In de kwartfinale kende ze weinig problemen met haar Japanse tegenstandster: 6-3 en 6-2. Aniek van Koot komt nu in de baan voor haar kwartfinale. Later vandaag zien we ook Niels Vink en Sam Schröder terug in de halve finale van hun enkelspeltoernooi bij de quads. 

Diede de Groot (Foto: Richard Schoonderwoert)

Diede de Groot (Foto: Richard Schoonderwoert)

07.00 uur: Frederique van Hoof en Kelly van Zon naar halve eindstrijd landenwedstrijd 

Na het persoonlijke succes van Kelly van Zon in het enkeltoernooi, doet ze nu samen met Frederique van Hoof mee aan het landentoernooi. Daarin staat het duo in de halve eindstrijd nadat Noorwegen in 2-0 werd verslagen. Eerst speelden ze als duo samen, een partij die met 3-2 gewonnen werd. Daarna versloeg Kelly haar opponent overtuigend: 3-0. De halve finale wordt woensdag gespeeld. 

Boks! Foto: Jurjen Engelsman

Boks! Foto: Jurjen Engelsman

04.00 uur: Negende (!) paralympische medaille voor Jennette Jansen

Brons it is! Jennette bleef in de tijdrit haar teamgenote Chantal Haenen, die vierde werd, dertig seconden voor. Daardoor pakt ze haar negende paralympische medaille. 

Jennette Jansen is een levende legende. Ze maakte in Seoul (1988) haar debuut op de Paralympische Spelen. Destijds wist ze als atlete drie keer goud te winnen. Daarna volgde een indrukwekkende carrière met deelnames op de Spelen van Barcelona, Atlanta, Sydney, Athene en Rio. Daarin won ze acht medailles. Vandaag voegde ze daar een bronzen medaille aan toe. 

Jennette met haar negende plak (Foto Mathilde Dusol)

Jennette met haar negende plak (Foto Mathilde Dusol)

03.15 uur: Mitch Valize en Jetze Plat maken er een gouden ochtend van! 

Niet één, maar twee gouden medailles in de Japanse ochtend! Bij de tijdrit kronen Mitch Valize en Jetze Plat zich tot paralympisch kampioen. Voor Mitch zijn eerste paralympische titel ooit, Jetze won zijn tweede gouden plak van deze Paralympische Spelen.

Mitch leek lang onbedreigd naar het goud te gaan, toen hij een bocht net niet kon houden en in de boarding tot stilstand kwam. Hij kon zijn weg zonder schade vervolgen en wist de concurrentie ruim een minuut achter zich te laten. Wat een baas! Tim de Vries kwam in dezelfde categorie in actie. Na de eerste acht kilometer bezette hij de derde plaats. Die wist hij helaas niet vast te houden: Tim eindigde als vijfde. 

Mitch besefte het vlak na de race nog amper: Heel blij, maar het besef moet nog een beetje indalen. De eerste Spelen en dan meteen goud pakken op de tijdrit."

Niet eens mijn onderdeel, ik ben niet heer en meester op de tijdit. Dus ja, ongelooflijk!

Mitch Valize

Mitch Valize onderweg naar goufd (Foto: Mathilde Dusol)

Mitch Valize onderweg naar goufd (Foto: Mathilde Dusol)

Jetze Plat kwam met één missie naar Tokio: drie gouden medailles winnen. Zaterdag won hij de triatlon, vandaag de tijdrit bij het handbiken. Zijn voorsprong op de nummer twee bedroeg net iets meer dan een minuut. Twee uit twee dus. 

"We hebben hem, nummer twee. Ook weer zo sterk, maar geen procentje over gelaten vandaag. Ging maximaal!", zei Jetze. "Op naar morgen, de laatste", keek de Noord-Hollander alweer vooruit naar de wegwedstrijd.

03.00 uur: Marlene van Gansewinkel en Kimberly Alkemade in vorm op 200 meter

Zowel Marlene van Gansewinkel als Kimberly Alkemade laten zien in vorm te zijn. In de series van de 200 meter loopt Marlene in 26,56 haar beste tijd op die afstand dit seizoen. Kimberly verbetert in haar heat haar persoonlijke record, dat nu op 26,65 staat. Beiden komen in actie in de finale, die vandaag rond 12.50 uur gelopen zal worden. 

Marlene van Gansewinkel is blij met haar nieuwe seizoenbeste tijd op de 200 meter. Foto: Orange Pictures/Helene Wiesenhaan

Marlene van Gansewinkel is blij met haar nieuwe seizoenbeste tijd op de 200 meter. Foto: Orange Pictures/Helene Wiesenhaan

02.30 uur: Marc Evers als derde naar finale 200 meter wisselslag

Twee zwemfinales vandaag! Marc Evers tikte in zijn serie als tweede aan en gaat met zijn tijd van 2:13.10 als derde naar de finale. Hij komt daarin rond 10.30 uur in actie. Even na twaalven krijgen we ook een tweede zwemfinale met oranje tintje te zien: dan strijdt Chantalle Zijderveld om de medailles op de 100 meter vlinderslag.