Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de tweede wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

De dag in het kort

  • Baanwielrennen: Koppel Larissa Klaassen/Imke Brommer paralympisch kampioen

  • Dressuur: Goud voor Sanne Voets en Demantur, brons voor Frank Hosmar en Alphaville

  • Zwemmen: Rogier Dorsman verovert goud op de 400m vrij S11, bij de vrouwen is er zilver voor Liesette Bruinsma.

  • Zwemmen: Goud en een wereldrecord voor Chantalle Zijderveld op de 100m school SB9. Lisa Kruger verovert zilver.

  • Zwemmen: Tim van Duuren wordt vierde op de 100m schoolslag SB8 en Thomas van Wanrooij vijfde op de 100m rugslag S13.

  • Tafeltennis: Kelly van Zon verliest in de groepsfase van Anne Barbeoud

  • Rolstoelbasketbal: Nederland verliest in de groepsfase van China

Wie komen er vandaag in actie?

16.00 uur: BRONS voor Frank Hosmar en Alphaville

Frank Hosmar en zijn paard Alphaville zijn als derde geëindigd op individuele test in Grade V. Alleen de Belgische Michele George en de Britse Sophie Wells reden een betere proef. Het is al deze zesde bronzen paralympische medaille voor Frank. Eerder won het twee keer brons tijdens Londen 2012 en kreeg hij in Rio de Janeiro drie keer het brons omgehangen.

"Een beetje teleurgesteld ben ik wel", vertelt Frank na zijn proef. "Alphaville voelde zo goed aan en ik dacht van tevoren dit wordt mijn beste proef ooit. Maar paarden zijn geen machines. Misschien was hij vandaag niet zo gefocust op mij. Ik ga de video’s van mijn proef kijken om te zien wat er beter kan aanstaande maandag in de kür op muziek.'

Frank en Alphaville (Foto: Jur Engelsman)

Frank en Alphaville (Foto: Jur Engelsman)

15.30 uur: Rolstoelbasketbalsters verliezen van China

Onze rolstoelbasketbalsters hebben hun tweede groepswedstrijd op de Paralympische Spelen verloren. China was na een spannende wedstrijd met 45-38 te sterk. Halverwege leidde Nederland nog met 24-18, maar na een doelpuntloos derde kwart van de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden namen de Aziaten een voorsprong. In het laatste kwart was het verschil lange tijd klein, maar in de slotfase maakten de Chinese vrouwen alsnog het verschil. Cher Korver was topscorer met twaalf punten.

Woensdag klopte Oranje de VS, waardoor Nederland na twee wedstrijden tweede staat in groep B. De nummers 1 tot en met 4 gaan naar de kwartfinales en Nederland speelt nog tegen Algerije (vrijdag) en Spanje (zondag).

Cher Korver (Foro: Jure Engelsman)

Cher Korver (Foro: Jure Engelsman)

13.30 uur: Goud voor Sanne Voets en Demantur

Er stond geen maat op dressuuramazone Sanne Voets en haar paard Demantur tijdens de individuele test in grade IV. De gracieuze proef van de twee leidde tot ruim de hoogste score van de vijftien deelnemers. Het is de tweede gouden paralympische medaille voor Sanne na haar goud in Rio op de vrije kür. "Ik ben dolgelukkig. De lach op mijn gezicht zegt het wel, denk ik", reageerde Sanne. "Als je op een paard zit als Demantur dan geniet je gewoon, vandaar die lach op mijn gezicht. Hij voelde heel krachtig tijdens de proef maar dan op een zachte manier." 

Sanne plaatste zich ook voor de kür op muziek van maandag, waar ze haar titel van Rio verdedigt. "Ik probeer niet te veel te denken aan het feit dat ik hier als favoriete ben. Alles op zijn tijd. Maar het gaat er wel over met iedereen die ik spreek om de driedubbel te pakken na het WK en het EK."

Sanne en Demantur na hun gouden proef (Foto: Jurjen Engelsman)

Sanne en Demantur na hun gouden proef (Foto: Jurjen Engelsman)

13.00 uur: Van Duuren en Van Wanrooij net naast het podium

Tim van Duuren kwam een paar honderdste van een seconde tekort om zijn paralympisch debuut op te luisteren met eremetaal. Op de 100 meter schoolslag in de klasse SB8 zwom Tim in de ochtend een sterke serie en in de finale keerde hij na 50 meter als tweede. Maar in de slotmeters staken de Spanjaard Salguero en de Chinees Yang alsnog voorbij en eindigde Tim als vierde.

De andere debutant Thomas van Wanrooij zwom in de Japanse ochtend naar de tweede tijd in de series. In de finale was Thomas goed weg en evenaarde hij vrijwel zijn tijd van de ochtend, maar hij moest toezien dat anderen hun tijd verbeterden en hem naar de vijfde plaats verwezen.

11.55 uur: Oranje boven op de 100 school

Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger maakten de dienst uit op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9. Chantalle veroverde het goud en zwom net als in de series een wereldrecord. Lisa Kruger tikte als tweede aan en pakte het zilver. Chantalle ging er als een haas vandoor en keerde na 50 meter al nipt onder haar wereldrecord. In het tweede deel bleef ze ongenaakbaar en zwom naar haar eerste paralympische gouden plak én een nieuwe toptijd.

"Eindelijk! Ik wilde dit in Rio al, dat lukte niet en toen besloot ik zeker door te gaan tot Tokio. Ik moest deze hebben, iets anders was geen optie. Ik ben er trots op dat ik het voor elkaar heb gekregen", zei Chantalle.

Lisa was titelverdediger op dit nummer, maar had vrede met haar zilveren plak. "Chantalle lag duidelijk ver voor, dus dit lag het meest binnen de verwachting. ook qua focus. En dan win ik in dit sterke veld toch zilver", lachte Lisa. "Ik ben vooral blij ook om hier na vijf jaar weer te zijn en toch ook wel een stuk harder weer te zwemmen dan in Rio."

Ik moest deze hebben, iets anders was geen optie. Ik ben er trots op dat ik het voor elkaar heb gekregen

Chantalle Zijderveld

Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger heersen op de 100 school (Foto: Orange Pictures/Ilse Schaffers)

Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger heersen op de 100 school (Foto: Orange Pictures/Ilse Schaffers)

11.25 uur: ZILVER Liesette Bruinsma op de 400 vrij

Liesette Bruinsma zorgde voor de tweede Nederlandse medaille van de dag in het zwembad in Tokio. Ze moest haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Anastasia Pagonis, die het wereldrecord met twee seconden scherper stelde en onbereikbaar was voor de concurrentie. 

Pagonis nam de titel over van Liesette, die in Rio als 16-jarige op de hoogste trede stond en in 2019 de wereldtitel veroverde. "Ik had gezien dat ze eraan kwam, ze verbeterde in juni al mijn wereldrecord", wist de Friezin dat het vandaag zwaar zou worden. "Gaaf dat ik op het podium sta. Ik had meer van mijn tijd verwacht, maar ik heb alles gegeven en ben blij met mijn zesde paralympische medaille."

Ik had meer van mijn tijd verwacht, maar ik heb alles gegeven en ben blij met mijn zesde paralympische medaille

Liesette Bruinsma

11.15 uur: GOUD voor Rogier Dorsman

Hij was al de snelste in de serie en als wereldkampioen favoriet op de 400 meter vrije slag. In de finale maakte zwemmer Rogier Dorsman zijn status waar, hij tikte ruim met ruim drie seconden voorsprong als eerste aan en veroverde daarmee de gouden medaille.

"Een beloning voor jaren hard werken", zegt Rogier, die weliswaar regerend wereldkampioen is, maar door de coronaperiode zonder aansprekende wedstrijden niet goed zicht had op de concurrentie. "Dat was lastig, maar ik zwom hier dezelfde tijd als op het WK in Londen en dat is voldoende". 

Rogier Dorsman (Orange Pictures/Ilse Schaffers)

Rogier Dorsman (Orange Pictures/Ilse Schaffers)

10.30 uur: Kelly van Zon verliest van Française

Kelly van Zon heeft haar tweede en laatste groepswedstrijd verloren. Anne Barneoud was na een erg spannende wedstrijd net te te sterk voor de regerend paralympisch kampioene. Kelly won de eerste game, kwam vervolgens met 2-1 achter, maar dwong een beslissende game af. Daarin keerden de kansen voortdurend, kreeg de Brabantse twee matchpoints, maar moest ze uiteindelijk met 14-12 het hoofd buigen.

Woensdag won Kelly wel haar eerste groepsduel. Als Kelly niet als eerste eindigt in haar groep, krijgt ze geen bye naar de halve finales en moet eerst de kwartfinale overleven. Vrijdag is er nog een wedstrijd in haar groep, waarna duidelijk is hoe het vervolg er voor Kelly uit gaat zien.

Kelly van Zon (foto Jurjen Engelsman)

Kelly van Zon (foto Jurjen Engelsman)

04.00 uur: alle Nederlandse zwemmers door naar de finale

Wauw! De Nederlandse equipe is vannacht niet te stoppen in het zwembad. Iedereen weet zich te plaatsen voor de finales in zijn/haar discipline. Chantalle Zijderveld verbetert in haar heat zelfs haar wereldrecord! 

Vanaf 11:00 Nederlandse tijd kunnen we de stream aanzetten. Rogier Dorsman komt op dat tijdstip als eerste Nederlander in de finale in actie op de 400m vrij S11, gevolgd door Liesette Bruinsma in dezelfde categorie bij de vrouwen. Rond 11.44 uur is de finale 100m school SB9 met Lisa Kruger en Chantalle Zijderveld. Vervolgens zien we begin middag bij de 100m rugslag S13 Thomas van Wanrooij in actie en sluit Tim van Duuren de zwemdag af met de finale 100m schoolslag SB8.

03.41 uur: Tandemduo Klaassen/Brommer verovert paralympisch goud

Larissa Klaassen en Imke Brommer brengen als baanwielrenduo de tweede gouden plak voor TeamNL in het laatje! In Tokio hebben ze slechts 1:05.291 seconden nodig om de afstand van 1.000 meter af te leggen. Het is voor Larissa haar tweede paralympische medaille. In Rio de Janeiro veroverde ze destijds samen met piloot Haliegh Dolman een zilveren plak. 

Larissa Klaassen en piloot Imke Brommer met gouden medaille (Foto: Mathilde Dusol)

Larissa Klaassen en piloot Imke Brommer met gouden medaille (Foto: Mathilde Dusol)