Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de eerste wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

De dag in het kort

  • Baanwielrennen: Koppel Tristan Bangma/Patrick Bos wint goud op de achtervolging!

  • Zwemmen: Chantalle Zijderveld verovert zilver op de 50 meter vrije slag

  • Rolstoelbasketbal: Vrouwenteam wint eerste poulewedstrijd met 10 punten verschil van de Verenigde Staten.

  • Tafeltennis: Kelly van Zon wint haar eerste groepswedstrijd. Frederique van Hoof verliest haar eerste duel.

Wie komen er vandaag in actie?

Check het in ons programma!

16.00 uur: De dag in foto's

De eerste wedstrijddag in Tokio zit erop. We vatten wat hoogtepunten hieronder samen in foto's!

12.20 uur: ZILVER voor Chantalle Zijderveld

Chantalle Zijderveld heeft de zilveren medaille veroverd op de 50 meter vrije slag in de klasse S10. Chantalle had zich als derde voor de finale geplaatst, maar was supersnel van het startblok en zwom nek-aan-nek met Anastasia Gontar naar de finishmuur. De Russische tikte daar net iets eerder aan dan de Zwijndrechtse, 27.38 om 27.42. De Russische miste op een haar het wereldrecord van 27.37 van de Canadese Aurelie Rivard, die als derde aantikte.

Chantalle Zijderveld dolblij met haar zilveren medaille (Foto: Orange Pictures/Ilse Schaffers)

Chantalle Zijderveld dolblij met haar zilveren medaille (Foto: Orange Pictures/Ilse Schaffers)

Goud was super close, maar ik ben echt superblij met zilver!

Chantalle Zijderveld

10:15: Kelly Van Zon wint haar eerste poulewedstrijd

Kelly van Zon heeft haar eerste wedstrijd van het Paralympisch toernooi met 3-0 gewonnen. In de klasse W7 was ze met 11-6, 11-8 en 11-5 te sterk voor de Mexicaanse Claudia Perez Villalba. 

Donderdag om 09:40 uur (NL tijd) speelt Kelly haar volgende duel tegen de Française Anne Barneoud. 

Het was een mooi begin, maar nog niet heel denderend. Mijn laatste grote toernooi was 1,5 jaar geleden. Ik moest er even inkomen. Daar zit iedereen mee. Maar toen ik 2-0 voor stond ging het beter. Dan voel je dat je wel wat meer risico kan nemen.

Kelly van Zon

Kelly van Zon (Jurjen Engelsman)

Kelly van Zon (Jurjen Engelsman)

08.10 uur: GOUD voor Tristan Bangma en Patrick Bos

Het eerste goud van deze Paralympische Spelen is binnen. Baanwielrenners Tristan Bangma en Patrick Bos toonden zich oppermachtig op de achtervolging. Het tandemduo gaf in de kwalificatie al een visitekaartje af door een wereldrecord op de klokken te rijden, in de finale toonden Tristan en Patrick nogmaals hun klasse door de Britten Stephen Bate en Adam Duggleby op een ronde te rijden.

"We hebben alles op dit ene evenement gezet, te mooi voor woorden. Onder de vier minuten, een wereldrecord. En dan de finale zo winnen, dat is echt een droom die uitkomt", reageert Tristan na de race. 

Tristan Bangma en piloot Patrick Bos veroveren goud (Foto: Mathilde Dusol)

Tristan Bangma en piloot Patrick Bos veroveren goud (Foto: Mathilde Dusol)

06.45 uur: Nederlaag voor Frederique van Hoof

Tafeltennisster Frederique van Hoof heeft haar eerste wedstrijd op de Paralympische Spelen verloren. In de klasse W8 was Thu Kamkasomphou uit Frankrijk te sterk. Frederique keek al vlot tegen een 2-0 achterstand aan (11-6, 11-6), maar bracht in de spannende derde game de spanning terug 12-10. Kamkasomphou liet de zege echter niet meer glippen en maakte in de vierde game korte metten met de 20-jarige Helmondse debutante: 11-2. 

Frederique komt vrijdag weer in actie.

06.15 uur: Baanwielrenners Tristan Bangma en Patrick Bos met een wereldrecord naar de finale

Met een wereldrecord hebben Tristan Bangma en Patrick Bos zichzelf verzekerd voor een finaleplek bij de 4.000 meter individuele achtervolging baan (B). Met een tijd van 3:59:470 komen ze als koppel voor het eerst onder de vier minuten. Rond 07.57 uur Nederlandse tijd nemen ze het in de finale op tegen Stephan Bate/Adam Duggleby uit Groot-Brittannië.

Vincent ter Schure en Timo Fransen kwamen net tekort voor de strijd om het brons. Zij eindigen als vijfde. Eerder kwamen ook Alyda Norbruis (achtervolging C1-3) en Caroline Groot (achtervolging C5) in actie. Beiden zijn gestrand in de heats.

05.43 uur: Rolstoelbasketbalsters winnen eerste poulewedstrijd van de Verenigde Staten

Onze rolstoelbasketbalsters zijn goed van start gegaan op het paralympisch toernooi. Het team van bondscoach Gertjan van der Linden versloeg in het eerste groepsduel de Verenigde Staten, de regerend kampioen, met 68-58. Mariska Beijer scoorde maar liefst 28 punten.

"Fantastisch, dat was superspannend, puft aanvoerdster Carina van Rooij na. "We hadden al sinds het WK in 2018 niet meer tegen ze gespeeld, dus het is goed te weten hoe we er nu voor staan. En ik denk dat het fijn was om meteen tegen een van de lastigste tegenstanders in de groep te beginnen".

Het volgende duel in de groepsfase is tegen China en vindt donderdag om 13.30 uur Nederlandse tijd plaats.

TeamNL viert een feestje na de eerste overwinning in Tokio (Foto: Jurjen Engelsman)

TeamNL viert een feestje na de eerste overwinning in Tokio (Foto: Jurjen Engelsman)

Ik heb geen moment gedacht dat we dit zouden verliezen. Ook niet toen we met achterstand de rust in gingen. We bouwen op elkaar.

Mariska Beijer

03.48 uur: Zijderveld als derde naar finale 50 meter vrije slag

Chantalle Zijderveld staat in de finale van de 50 meter vrije slag. Ze won de tweede heat in 28,07. Chantalle gaat met die tijd als derde naar de finale in de klasse S10. 

Bij de mannen lukt het Querijn Hensen niet om bij de beste acht van de heats te eindigen. In zijn heat eindigde Querijn als vijfde. Ook Marc Evers wist zich, op de 100 meter vlinderslag, niet te kwalificeren. 

Chantalle Zijderveld (Foto: Orange Pictures/Ilse Schaffers)

Chantalle Zijderveld (Foto: Orange Pictures/Ilse Schaffers)