Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

De sportwereld komt langzaam weer op gang. Check ons ​​weekblog voor de laatste updates rondom de sporters van TeamNL.

Zondag 20 september

Lena Teunissen achtste op EK kanovaren

Kanovaarster Lena Teunissen is als achtste geëindigd op het EK slalom in de K1-klasse. Lena bereikte eerder vandaag de beste tien door in de halve finales een foutloos parcours af te leggen. In de finale raakte ze echter een poortje, wat haar twee strafseconden kostte. 

Zaterdag eindigde de 23-jarige Brabantse als achttiende in de C1-klasse.

Kitefoilers zeventiende op EK mixed team relay

Sven van de Kamp en Mariska Wildenberg zijn op de Oostenrijkse Traunsee als zeventiende geëindigd op het EK mixed team relay voor kitefoilers, een onderdeel dat tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024 een olympische status heeft.

Bondscoach Casper Bouman vond het eerste EK dat in dit format gehouden werd "onwijs leerzaam". De oud-olympiër is sprak van een geslaagde week. "We hebben ervaren hoe het format werkt en weten waar we staan ten opzichte van de concurrentie. En misschien nog wel belangrijker, dat we weten waar we de komende periode aan moeten gaan werken."

Zaterdag 19 september

Wielrenster Anna van der Breggen wint voor de derde keer Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft voor de derde keer in haar loopbaan de Giro Rosa op haar naam geschreven. De 30-jarige wielrenster zag haar leidende positie niet meer in gevaar komen in de afsluitende negende etappe. Eerder won Anna de Ronde van Italië ook in 2015 en 2017. 

De eindzege in de grootste vrouwenkoers van het jaar leek eerder deze week naar Annemiek van Vleuten te gaan. De toenmalige leidster van het klassement brak donderdag bij een valpartij haar pols waardoor ze noodgedwongen niet meer van start kon gaan. ​

Lena Teunissen niet naar finale K1 op EK kanovaren

Voor kanovaarster Lena Teunissen was zaterdagmorgen de halve finale het eindstation in de K1-klasse op de EK slalom. Lena eindigde als achttiende, waar een plaats bij de beste acht werd gevraagd voor een plaats in de finale.

Lena heeft zondag nog een ijzer in het vuur als ze van start gaat in de halve finales van de C1-klasse.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde uitgeschakeld op EK beachvolleybal

Beachvolleyballers Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde zijn in de achtste finale van de Europese kampioenschappen beachvolleybal in het Letse Jurmala uitgeschakeld. Het Nederlandse duo verloor in twee sets van de Zwitsers Marco Krattiger en Florian Breer: 19-21 21-23. Christiaan en Steven, als veertiende geplaatst op het EK, bereikten als enige van de twee mannenteams de achtste finales. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren in de eerste ronde vrijdag uitgeschakeld. De twee teams bij de vrouwen strandden vrijdag ook in de achtste finales.

Ellen van Dijk vervangt Annemiek van Vleuten op WK wielrennen

Wielrenster Ellen van Dijk is door bondscoach Loes Gunnewijk aangewezen om Annemiek van Vleuten te vervangen op de tijdrit bij de WK wielrennen, volgende week in het Italiaanse Imola. Ellen gaat nu samen met Anna van der Breggen starten op de tijdrit. 

Afgelopen donderdag brak Annemiek van Vleuten bij een val in de zevende etappe van de Giro Rosa haar linkerpols. De huidige wereldkampioene op de weg kan daardoor haar wereldtitel niet verdedigen. Op de tijdrit werd Annemiek vorig jaar derde.

Michel Butter zet punt achter topsportcarrière

Atleet Michel Butter heeft zijn afscheid aangekondigd. De 34-jarige Noord-Hollander laat weten dat hij na de Egmond Halve Marathon in januari volgend jaar een punt achter zijn topsportcarrière zet. Michel werd Nederlands kampioen op de 5000 en 10.000 meter, de halve marathon (2008 en 2017) en de marathon (2011, 2018). Op de marathon heeft hij een persoonlijk record van 2.09,58 dat hij in 2012 liep in Amsterdam. Butter eindigde in 2017 als zesde bij de marathon van New York.

Vrijdag 18 september

Lena Teunissen naar halve finales op EK kanovaren

Lena Teunissen heeft zich in Praag op het EK kanovaren slalom voor de halve finales geplaatst. Lena werd in de C1-klasse vijfde in de voorronde en de K1-klasse eindigde ze als negende, waardoor ze in beide categorieën tot de halve eindstrijd doordrong. Die staan voor zaterdag (C1) en zondag (K1) op het programma.

Maartje Otten (K1), Koen de Mare (K1) en Joris Otten (C1) werden in de voorronde uitgeschakeld. 

Voetbalsters kloppen Rusland op weg naar EK

Onze Nederlandse voetbalsters zijn bijna zeker van deelname aan het eerstkomende Europees kampioenschap. Het elftal van bondscoach Sarina Wiegman won in Moskou met 1-0 van Rusland. Oranje leidt in kwalificatiegroep A met 21 punten uit 7 wedstrijden. Rusland is tweede met 9 punten uit 5 duels.

Het doelpunt viel al vrij vroeg in de wedstrijd. Na een kort genomen hoekschop dribbelde Jill Roord richting het strafschopgebied. Van afstand krulde de middenvelder van Arsenal de bal fraai in de verre hoek. 

"Het ging moeizaam", zei doelpuntenmaakster Roord in een eerste reactie tegen SBS9. "Zij zakten erg ver in en hadden geen enkele intentie om zelf te voetballen. We kregen weinig ruimte en speelden in een te laag tempo."

Alleen Varenhorst en Van de Velde door op EK beach

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hebben zich in Jurmula geplaatst voor de laatste zestien van het EK beachvolleybal. Christiaan en Steven versloegen in hun tweede groepsduel de als derde geplaatste Duitsers Thole en Wickler met 21-18, 22-24 en 15-12 en gaan als groepswinnaar meteen door naar de achtste finales, die zaterdag worden gespeeld.

Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer lukte dat niet. Het als zesde geplaatste koppel was als tweede geëindigd in de groep en moest vrijdag daarom in de tussenronde opdraven. De Oostenrijkers Huber en Dressler waren daarin te sterk: 16-21, 21-17 en 15-12.

Voor beide Nederlandse vrouwenkoppels zit het EK erop. In de Letse stad, waar vanwege aanhoudende regen het toernooi naar een binnenlocatie was verplaatst, verloren zowel Madelein Meppelink en Sanne Keizer als Marleen van Iersel en Pleun Ypma in de achtste finales.

Van der Breggen grijpt de macht in de Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft in de Giro Rosa de roze leiderstrui overgenomen van de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De kopvrouw van Boels-Dolmans werd in de voorlaatste etappe van de Ronde van Italië voor vrouwen op de streep geklopt door de Italiaanse Elisa Longo Borghini, maar pakte voldoende tijdwinst om de roze trui over te nemen.

Een complete groep van favorieten begon aan de steile slotklim naar San Marco La Catola van 3,3 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,5 procent. Als snel bleven er voorin negen wielrensters over. Van der Breggen en de Italiaanse Longo Borghini gingen ervandoor en pakten een halve minuut. Niewiadoma kwam als zesde over de finish op 1.19 minuut van de Italiaanse en de Nederlands kampioene.

"Ik heb alles gegeven op de slotklim om een gat met Niewiadoma te slaan en dat is gelukt", keek Anna op de slotkilometers. "Op het einde miste ik daarom de laatste punch voor de overwinning. We zullen zien hoe het morgen gaat in deze loodzware Giro."

Donderdag 17 september

Overwinningen voor Bol, Klaver en Visser in Diamond League

Atletes Femke Bol, Lieke Klaver en Nadine Visser hebben overwinningen gehaald tijdens de Diamond League wedstrijd van Rome. Femke was de beste op de 400 meter horden. Ze finishte in een tijd van 53,90 seconden en was daarmee aanzienlijk sneller dan de Oekraïense Anna Rizjikova, die met 54,54 als tweede eindigde. "Deelnemen aan de Diamond League is iets waar ik altijd van heb gedroomd. Dit jaar heb ik het gedaan en bovendien met geweldige tijden, dus wat wil je nog meer?", zei Femke na de race, die haar tweede DL-zege van dit seizoen betekende.

Ook Lieke Klaver was opgetogen. Ze maakte indruk door de 400 meter te winnen in een persoonlijke toptijd van 50,98. "Geweldig, wat een race", jubelde ze. "Een overwinning met een persoonlijk record, dat is zó gaaf. En dat ook nog in de laatste race van het seizoen. Na afloop besefte ik het eerst nog niet. 'Heb ik dit gedaan?, dacht ik. Ik ben nu echt trots op mezelf."

Nadine Visser zegevierde op de 100 meter horden in een tijd van 12,72. De Italiaanse Luminosa Bogliolo finishte als tweede in 12,83 en de Amerikaanse Payton Chadwick eindigde als derde (12,89). 

Jochem Dobber eindigde in Rome op de 400 meter als vierde in een tijd van 45,64 en Mike Foppen finishte op de 3000 meter als vijfde in 7.39,75, een dik persoonlijk record. Nick Smidt kwam op de 400 meter horden als achtste binnen in een tijd van 50,67. Marije van Hunenstijn liep op de 100 meter de achtste tijd: 11,42. 

 

Van Vleuten breekt pols in Giro Rosa, WK op de tocht

Annemiek van Vleuten heeft bij een val in de zevende etappe van de Giro Rosa haar linkerpols gebroken. Annemiek reist vrijdag naar Nederland waar nader onderzoek volgt in het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem.

Bij de val kort voor de finish was ook Marianne Vos betrokken, winnaar van drie ritten in de Ronde van Italië voor vrouwen. Zij kwam er zonder al te veel schade van af. De rit werd gewonnen door de Belgische Lotte Kopecky. Door het wegvallen van Van Vleuten is de Poolse Katarzyna Niewiadoma de nieuwe leider. Anna van der Breggen staat tweede op 15 seconden.

Het ongeval gebeurde kort voor de laatste bocht van de rit die op een sprint zou uitdraaien. Voor Van Vleuten, die eerder tevergeefs had geprobeerd op de slotklim weg te rijden uit de groep, kwamen enkele rensters ten val die ze niet meer kon ontwijken. 

Volgende week zijn de wereldkampioenschappen wielrennen in Italië. Het lijkt vrijwel uitgesloten dat Annemiek daaraan deelneemt. Ze is de titelverdediger in de wegrace.

Rus en Bertens stranden in tweede ronde in Rome 
Arantxa Rus en Kiki Bertnes zijn niet in geslaagd de derde ronde te halen van het WTA-toernooi van Rome. Aranxta moest met 6-3 6-3 haar meerdere erkennen in de Tsjechische Marketa Vondrousova. Kiki was in haar eerste officiële partij na haar coronastop van ruim een half jaar niet opgewassen tegen de Sloveense Polona Hercog, de nummer 50 van de wereldranglijst

 

Geen wedstrijden op EK beach vandaag

Vanwege het slechte weer konden er vandaag geen wedstrijden worden gespeeld op het EK beachvolleybal in Letland. Morgen komen de vier Nederlandse koppels weer in actie.

Baanwielrenners TeamNL niet van start op EK in Bulgarije

De Nederlandse baanwielrenners doen niet mee aan de Europese kampioenschappen in november in de Bulgaarse stad Plovdiv. De wielerbond KNWU heeft besloten het toernooi van het programma te halen, omdat voor Bulgarije momenteel 'code oranje' geldt in de coronacrisis.

De bond vindt het niet veilig en verantwoord om de baanwielrenners naar Plovdiv te sturen. De EK zijn van 11 tot en met 15 november. Mogelijk gaat de KNWU wel een toernooi in eigen land organiseren voor de Nederlandse baanploeg. Vanwege de coronacrisis staan er verder amper wedstrijden op het programma.

Woensdag 16 september

Madelein Meppelink en Sanne Keizer naar laatste zestien op EK
Madelein Meppelink en Sanne Keizer zijn op stoom tijdens het EK in Letland. Het als zeven geplaatste duo was in twee sets te sterk voor het Spaanse koppel Fernandez Navarro/Herrero: 21-18, 21-16. Omdat Madelein en Sanne gisteren ook wonnen (eveneens zonder setverlies), is een plaats in de achtste finales een feit voor de poulewinnaar van groep G.

Marleen van Iersel en Pleun Ypma staan in speelstad Jurmala in de tussenronde. Nadat ze dinsdag hun eerste EK-duel wonnen, werd woensdag in groep D verloren van het Russische paar Makrogoezova/Chlomina. De Russinnen, als vierde geplaatst, wonnen met 21-15, 21-18.

Hattrick voor Marianne Vos
Marianne Vos heeft woensdag ook de zesde etappe van de Giro Rosa gewonnen. Het was een rit van Torre del Greco naar Nola over 97 kilometer. Marianne, die eerder al de derde en de vijfde etappe op haar naam schreef, was het peloton opnieuw te snel af in de sprint. De Britse Hannah Barnes finishte als tweede, voor de Belgische Lotte Kopecky.

In totaal heeft Marianne, die rijdt voor CCC, nu al 28 ritzeges geboekt in de Ronde van Italië voor vrouwen. De leiderstrui bleef in handen van Annemiek van Vleuten. De Giro Rosa eindigt zaterdag.

Ook beachvolleymannen starten foutloos op EK
Onze beachvolleyballers zijn het EK in Jurmala in Letland begonnen met twee zeges. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen hun eerste groepswedstrijd in twee sets van de Letten Jirgensons/Aispurs: 21-10 21-13. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde waren in twee sets te sterk voor hun Poolse tegenstanders.

Later op de middag spelen de twee Nederlandse teams bij de beachvolleybalsters hun tweede groepswedstrijd. Bij winst plaatsen ze zich als groepswinnaar voor de achtste finales, bij verlies wacht een tussenronde.

Dinsdag 15 september

Dubbel succes op openingsdag EK beachvolleybal
De openingsdag van de EK beachvolleybal in Letland heeft Nederland twee zeges opgeleverd. Marleen van Iersel en haar nieuwe partner Pleun Ypma waren in groep D te sterk voor het Finse koppel Sinisalo/Parkkinen: 21-17, 21-14. Later op de middag zorgden Madelein Meppelink en Sanne Keizer in groep G voor het tweede succes. Zij klopten local heroes - uit Letland dus - Briede en Paegle met 21-13 en 21-17.

Woensdag komen de Nederlandse mannenkoppels (Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Steven van de Velde/Christiaan Varenhorst) voor het eerst in actie. 

Tweede ritzege Marianne Vos in Italië

Marianne Vos heeft een tweede etappezege behaald in de Giro Rosa van dit jaar. In de vijfde rit was Marianne de sterkste in een sprint van een, door twee beklimmingen, uitgedund peloton. Zondag schreef ze al de derde etappe op haar naam. Marianne heeft nu in haar loopbaan 27 ritzeges behaald in de Ronde van Italië voor vrouwen.

Annemiek van Vleuten blijft het algemeen klassement aanvoeren.

Aranxta Rus ronde verder op gravel in Rome

Tennisster Arantxa Rus heeft de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi van Rome. De 29-jarige Nederlandse was in twee sets te sterk voor de tien jaar jongere Poolse Iga Swiatek: 7-6 (5) 6-3. De partij duurde 2 uur en 12 minuten.

Later op de dag verloor Arantxa samen met Kiki Bertens haar dubbel van het Japanse duo Shuko Aoyama/Ena Shibahara: 3-6, 4-6. Kiki komt woensdag in actie in het enkelspel. De nummer 8 van de wereld treft dan in de tweede ronde Polona Hercog uit Slovenië. Kiki had in de eerste ronde een bye.

WK's bobslee en skeleton verplaatst naar Europa
De wereldkampioenschappen bobslee en skeleton van begin volgend jaar zijn verplaatst van het Amerikaanse Lake Placid naar Altenberg in Duitsland. De internationale federatie IBSF heeft dat besloten vanwege de coronapandemie en de reisrestricties die daaraan verbonden zijn.

De meeste bobsleeërs en skeletonners zijn gestationeerd in Europa.

Officieuze WK's landenteams badminton afgelast
De internationale badmintonbond heeft de officieuze WK's voor landenteams afgelast. De toernooien om de Thomas Cup (mannen) en Uber Cup (vrouwen) zouden van 3 oktober tot en met 11 oktober worden gehouden in de Deense stad Aarhus. Diverse landen hadden zich de afgelopen weken al afgemeld vanwege de coronapandemie.

"Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden", meldt de BWF. "Hoewel we heel graag weer internationale toernooien willen spelen, staat de gezondheid en veiligheid van de badmintonwereld voorop."

Onder meer Indonesië, Zuid-Korea, Australië, Taiwan en Thailand trokken zich al terug, Nederland zou bij de mannen wel meedoen. Bondscoach Ruud Bosch maakte vorige week nog zijn achtkoppige selectie bekend.

De toernooien om de Thomas Cup en Uber Cup zouden aanvankelijk in mei worden gespeeld. Ze werden vanwege het coronavirus eerst verplaatst naar augustus en uiteindelijk geprogrammeerd in oktober.

Maandag 14 september

Twee debutantes in handbalselectie vrouwen

Harma van Kreij en Yara ten Holte maken voor het eerst deel uit van de selectie van de Nederlandse handbalsters. Bondscoach Emmanuel Mayonnade heeft de twee speelsters opgeroepen voor twee oefenwedstrijden tegen Duitsland, op 1 en 3 oktober. Van Kreij handbalt in Slovenië bij RK Krim Mercator en Ten Holte komt uit voor het Duitse Borussia Dortmund.

Het is voor het eerst sinds de behaalde wereldtitel in december dat de Nederlandse handbalsters weer bij elkaar komen. In de selectie van negentien handbalsters ontbreekt Estavana Polman, die eind juli een kruisband in haar rechterknie scheurde en maanden is uitgeschakeld.

Van der Vleuten verstevigt leidende positie in Giro Rosa

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft haar leidende positie in de Giro Rosa verstevigd. De wereldkampioene sprong in de slotfase van een heuvelachtige vierde rit over 170 kilometer tussen Assisi en Tivoli weg uit het achtervolgende peloton en kwam als derde over de streep. Met die geslaagde demarrage pakte Annemiek nog wat kostbare tijd op de concurrentie. Elizabeth Banks won de etappe. 

Debutant Sam Schröder zegeviert op US Open

Rolstoeltennisser Sam Schröder heeft het US Open gewonnen bij de quads, de klasse waarin de tennissers zowel een beperking aan de armen als aan de benen hebben.  In de finale versloeg Sam de als eerste geplaatste Dylan Alcott.

Sam kreeg als de nummer vier van de wereld een wildcard van de organisatie, waardoor hij zijn debuut kon maken. In de groepsfase verloor hij zijn eerste duel van Alcott, maar door twee overwinningen bereikte de 20-jarige Limburger alsnog de eindstrijd. Nu klopte hij de Australische topfavoriet alsnog: 7-6, 0-6, 6-4 en greep zo zijn eerste Grand Slam-titel.

Mathieu van der Poel niet naar WK op de weg

Mathieu van der Poel doet definitief niet mee aan de WK wielrennen eind deze maand in het Italiaanse Imola. De Nederlandse kampioen behoort niet tot de selectie, die bondscoach Koos Moerenhout maandagavond bekendmaakte. Tom Dumoulin is de kopman voor de wegwedstrijd en zal ook in de tijdrit, samen met Jos van Emden, van start gaan.

De andere Nederlandse deelnemers aan de WK-wegwedstrijd zijn: Robert Gesink, Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn, Dylan van Baarle, Pieter Weening, Sam Oomen en Martijn Tusveld.

Bij de vrouwen verdedigt Annemiek van Vleuten haar wereldtitel op de weg. Ze gaat ook van start in de tijdrit, met Anna van der Breggen, die eveneens in de wegwedstrijd uitkomt. Bondscoach Loes Gunnewijk selecteerde voor de wegwedstrijd verder Marianne Vos, Chantal Van den Broek-Blaak, Amy Pieters, Demi Vollering, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij.

UrlPicker.Umbraco.Models.UrlPicker