Martina Wegman OS 2024 BSR AGENCY

Nederlanders uitgeschakeld in nieuwe olympische discipline kajak cross

05 augustus 2024
Watersportverbond

Het is de Nederlandse kanoslalommers zondag niet gelukt in de kajak cross verder te komen dan de heats (achtste finales). Martina Wegman en Lena Teunissen werden derde in hun race. Alleen de beste twee gingen door. Joris Otten strandde zaterdag in de herkansing van de eerste ronde. 

Het is lang geleden dat Nederland zo sterk vertegenwoordigd is op de Spelen in het kanovaren. In Tokio reisde Martina Wegman nog als enige af voor de kanoslalom. Zij haalde daar de finale in de K1 kanoslalom en werd zevende, een historische prestatie. In Parijs strandde zij in dezelfde klasse in de halve finale.

Wegman werd in Parijs vergezeld door Lena Teunissen, de eerste Nederlandse vrouw die uitkwam in de C1 kanoslalom. Ook voor haar was de halve finale het eindstation. Joris Otten zorgde voor een eerste Nederlandse deelname in C1 voor mannen. Hij strandde in de heats.

Wat is kajak cross?

Kajak cross is een nieuwe discipline op de Olympische Spelen. Per race nemen vier deelnemers het tegen elkaar op in identieke boten. Bij de start springen zij tegelijk van een schans, leggen een slalomparcours af en eskimoteren een keer. Degene die het eerst over de streep gaat, wint. 

Een toernooi begint met time trials. Hierbij vaar je in je eentje het parcours en bepaalt je tijd je loting. Daarna is het een afvalrace. Vanuit de eerste ronde plaats je je voor de heats. Per heat gaan de beste twee door.

De drie Nederlandse deelnemers Wegman, Teunissen en Otten, hadden het zwaar in de kajak cross.

Martina Wegman over haar race: "Erg jammer dat ik niet verder ben gekomen dan de heats. Het was een goede strijd, ik heb alles gegeven. Ik denk dat ik een van de zwaarste heats had met de zussen Fox en Chourraut, daar baal ik een beetje van. In een andere heat had ik denk ik meer kans gehad. Maar het is wel cross, geluk speelt ook een grote rol. Het was in ieder geval erg cool erbij te zijn, voor het eerst met deze discipline. Het publiek was heel enthousiast, dus voor de sport is dit super."

Teunissen: "Ik baal wel erg dat het erop zit. Ik heb zo genoten van de eerste ronde kajak cross, het publiek dat los gaat, is echt te gek. Maar helaas ben ik dus niet door de achtste finale gekomen. Op zich lag ik in een goede positie in het begin. Bij de eerste op-poort kreeg ik wat problemen. Ik heb nog geprobeerd om terug te vechten, maar uiteindelijk ging ik als derde over de streep. Super jammer, maar ik heb er wel echt van genoten. Het publiek vond het volgens mij heel gaaf om te zien. Het is wat het is."

Joris Otten OS 2024 BSR AGENCY

Otten: "Natuurlijk is het jammer dat ik er zo vroeg uit lag. Ik had wel een beetje pech met de loting, waardoor ik het meteen tegen heel goede vaarders op moest nemen. Ik wist dat het moeilijk ging worden. Ook weet ik dat ik niet gespecialiseerd ben in de kajak cross. Ik zou daar graag meer in willen trainen, tot nu toe is dat niet echt gelukt. Het is jammer om klaar te zijn, maar ik heb er echt van genoten."

Gerelateerde sporters

Toon alle 3

Gerelateerde teams