Harrie Lavreysen ek 2019 ANP 3000x2000.jpg

Weekblog TeamNL: Oranjetrio kleurt podium bij baansprint in Minsk

03 november 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Kijk hier naar de resultaten en het belangrijkste nieuws.

Zondag 3 november

Schulting wint op de 1.000 meter in Montreal

Suzanne Schulting pakte bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Salt Lake City goud op de 1.000 meter. De Friezin bleef de Chinese shorttracksters Yutong Han en Chutong Zhang voor. Lara van Ruijven was op de tweede 500 meter van het wereldbekerweekend goed voor brons. Op de aflossing werden zowel de mannen als de vrouwen vierde.

Honkballers verliezen van Dominicaanse Republiek

Onze honkballers verloren ook de tweede wedstrijd in de Premier 12. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens ging na de 9-0-nederlaag tegen 'Team USA' met 14-4 onderuit tegen de Dominicaanse Republiek. De honkballers spelen nog tegen gastland Mexico, maar een plaats bij de eerste twee in de groep, om verder te spelen in de zogeheten superronde, is na twee nederlagen vrijwel onmogelijk.

Kamminga eindigt als tweede op 200 meter school in Kazan

Zwemmer Arno Kamminga greep bij de wereldbekerwedstrijden in Kazan naast de winst op de 200 meter schoolslag. De 24-jarige Zuid-Hollander, die de afgelopen weken dit nummer won bij de wereldbekers in Boedapest en Berlijn, eindigde in de Russische stad als tweede achter wereldrecordhouder Anton Tsjoepkov. De Rus was een klasse apart in 2.07,71, Kamminga klokte 2.09,26.

Kira Toussaint, specialiste op de rugslag, deed op de laatste dag in Kazan mee aan de 100 meter vrije slag. Toussaint eindigde als vijfde in 54,78.

Oranjetrio kleurt podium bij baansprint in Minsk

De Nederlandse baanwielrenners waren oppermachtig op de sprint tijdens de slotdag van de wereldbekerwedstrijd in Minsk. Harrie Lavreysen won in de finale over drie races van kersvers Europees kampioen Jeffrey Hoogland. Het brons ging naar Matthijs Büchli, die de Fransman Sébastien Vigier versloeg.

Kirsten Wild eindigde als zevende op het omnium.

Van der Poel en Alvarado winnen in Ruddervoorde

Mathieu van der Poel startte zijn veldritseizoen zoals hij het in februari afsloot. De wereldkampioen won bij zijn eerste optreden in de modder de Superprestigecross van Ruddervoorde. Van der Poel deed het op karakteristieke wijze. Halverwege liet hij de laatste concurrent, de Belg Laurens Sweeck, achter.

Bij de vrouwen zegevierde Ceylin del Carmen Alvarado. De 21-jarige Rotterdamse reed van Corendon-Circus van start tot finish aan de leiding. Ze heroverde ook de koppositie in de wedstrijdenreeks.

Schmidt en Veerman achtste bij Swiss Cup

Casimir Schmidt en Sanna Veerman eindigden bij de Swiss Cup in het Zwitserse Zurich als achtste. Schmidt en Veerman behaalden samen een totaal van 53.900 punten. Schmidt kwam in Zwitserland in actie op de onderdelen ringen (13.350) en vloer (13.950), Veerman turnde op brug (13.350) en sprong (12.750).

Bij de Swiss Cup wordt geturnd in koppels en er wordt gewerkt met een afvalrace.

Atleet Butter mist limiet Tokyo op marathon New York

Atleet Michel Butter slaagde er bij de marathon van New York niet in om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Hiervoor moest de 33-jarige Noord-Hollander een tijd van 2.11.30 of sneller lopen of in de top tien eindigen. Butter moest na ruim twintig kilometer de kopgroep laten gaan en finishte met 2.25.06 ruim boven de limiet en ver buiten de top tien.

Taekwondoka Oogink reikt tot kwartfinales op EK 

Reshmie Oogink reikte op het EK taekwondoka tot de kwartfinales. In de klasse +67 kg versperde de Turkse Kus haar de weg naar de laatste vier. Bryan Zonderop werd in de klasse +80 kg in de eerste ronde uitgeschakeld. 

View this post on Instagram

Reshmie Oogink verliest kwartfinale van Turkije 🥋#europeanchampionships @tkdeurope

A post shared by Taekwondobond NL (@taekwondobond) on Nov 3, 2019 at 6:41am PST

Van der Poel wil Vuelta 2020 rijden

Mathieu van der Poel wil in 2020 zijn debuut maken in een grote ronde. "De focus ligt in de zomer op de Spelen. Tokio is mijn grote droom en daarna is een grote ronde rijden de grote en nieuwe uitdaging. Ik wil graag naar de Vuelta", vertelde Van der Poel.

Andere doelen voor volgend jaar zijn de prolongatie van zijn wereldtitel in het veld en een hoofdrol vervullen in een aantal voorjaarsklassiekers. 

Zaterdag 2 november

Zilver voor shorttracksters Schulting en Van Kerkhof

Shorttrackster Suzanne Schulting is het wereldbekerseizoen begonnen met een tweede plaats op de 1.500 meter. Ze moest in Salt Lake City alleen Kim Boutin voor zich dulden. Ook Yara van Kerkhof deed goede zaken in Salt Lake City. De nummer twee van de Spelen van Pyeongchang op de 500 meter schaatste net als Schulting naar het zilver.

Honkballers starten Premier12 met nederlaag

Onze honkballers zijn de Premier 12 begonnen met een forse nederlaag. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens, weer terug bij de nationale ploeg, moest in de Mexicaanse stad Guadalajara met 9-0 buigen voor Team USA. Aan de Premier 12 mogen de beste twaalf landen van de wereld meedoen. TeamNL neemt op de mondiale ranglijst de achtste plek in.

Lavreysen ook in Minsk de beste op de keirin, Pieters en Wild winnen koppelkoers

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Minsk goud gepakt op de keirin. De 22-jarige Brabander van TeamNL was twee weken geleden bij de EK in Apeldoorn ook al de beste op dit onderdeel. Lavreysen bleef in de hoofdstad van Wit-Rusland de Rus Denis Dmitriev opnieuw net voor, net als in Omnisport. Wereldkampioen Matthijs Büchli, derde op de EK, moest nu genoegen nemen met de vijfde plaats. Lavreysen won vrijdag in Minsk met Jeffrey Hoogland en Nils van 't Hoenderdaal ook al de teamsprint. 

Amy Pieters en Kirsten Wild pakten in Minsk het goud op de koppelkoers, voor het Britse duo Laura Kenny/Emily Nelson. Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen verlieten het sprinttoernooi na de kwartfinales. Lee Wai Sze uit Hongkong schakelde Braspennincx uit. Van Riessen redde het niet tegen de Duitse Emma Hinze.

Verstappen start grand prix VS van derde plek

Max Verstappen begint de Grote Prijs van de Verenigde Staten zondag vanaf de derde plek. De Fin Valtteri Bottas van Mercedes was de snelste in de kwalificatie en mag in Austin vanaf poleposition vertrekken. De Duitser Sebastian Vettel zette in zijn Ferrari de tweede tijd neer. Verstappen was 0,067 seconde minder snel dan Bottas.

Kamminga pakt brons in Kazan op 50 school

Arno Kamminga heeft tijdens de tweede dag van de World Cup Series in Kazan brons gewonnen op de 50 meter schoolslag. Hij zwom een tijd van 27,15. Kira Toussaint ging als snelste naar de finale, na haar Nederlands record (59,14) in de series. In de eindstrijd eindigde de 25-jarige Amsterdamse met 59,65 in een sterk deelnemersveld net naast het podium.

Schuurs niet in dubbelfinale Shenzhen

Tennisster Demi Schuurs heeft zich met haar Duitse dubbelpartner Anna-Lena Grönefeld niet kunnen plaatsen voor de eindstrijd van de WTA Finals in Shenzhen. Het duo, als achtste geplaatst op het slottoernooi van het seizoen, verloor van Hsieh Su-wei uit Taiwan en de Tsjechische Barbora Strycova: 1-6 2-6. 

Tafeltennisvrouwen treffen Polen en Servië op weg naar EK

De Nederlandse tafeltennissters treffen in de kwalificatie voor het EK voor landenteams de teams van Polen en Servië. De eindstrijd van het toernooi is in het najaar van 2021 in Roemenië. Dit jaar werden de Oranjevrouwen in de kwartfinales uitgeschakeld door Polen. De beste twee ploegen in de poule plaatsen zich voor het EK.

De mannen treffen in de voorronde Cyprus en Estland. Ook van deze poule plaatsen zich twee landen voor het EK.

Winst en verlies taekwondoka Schoenmakers

Bodine Schoenmakers heeft op de EK taekwondo in Bari haar eerste partij gewonnen van een Griekse. De Nederlandse verloor haar tweede partij van wereldkampioene en tweevoudig olympisch kampioene Jade Jones uit Groot-Brittannië.


Kelly van Zon wint Dutch Open paratafeltennis

Paratafeltennisster Kelly van Zon heeft in Stadskanaal in de klasse F7 de Dutch Open gewonnen. In de finale versloeg de Brabantse de Chinese Rui Wang met driemaal 11-8.

Bas Hergelink verloor in de klasse M10 in de halve finale met 9-11, 6-11 en 2-11 van de Indonesiër David Jacobs en pakte het brons. Frederique van Hooft en Suzan Klomp deelden de derde plaats in klasse 8. 

Opnieuw Nederlands record voor Kira Toussaint


Zwemster Kira Toussaint heeft bij wereldbekerwedstrijden in het Russische Kazan haar eigen Nederlandse record op de 100 meter rugslag scherper gesteld. De zwemster van TeamNL was in 59,14 de snelste in de series. Later op zaterdag zijn de finales. Haar oude toptijd stond sinds drie weken op 59,46, gezwommen in Berlijn.

Arno Kamminga, vrijdag al goed voor een Nederlands record op de 100 meter schoolslag, gaat als snelste de finale in op de 50 meter rugslag. Hij tikte in de series aan na 27,23 seconden. Toussaint won vrijdag al de 50 meter rugslag.

Beachvolleybalkoppel Penninga/Bouter onderuit in China

Ruben Penninga en Japser Bouter zijn er niet in geslaagd de kwartfinale van het beachvolleybaltoernooi van Qinzhou te bereiken. Het duo van TeamNL verloor in twee sets van het Zwitserse tweetal Hedrich/Gerson: 21-13, 21-17.

Van Zon in finale Dutch Open

Paratafeltennisser Kelly van Zon heeft de finale bereikt van de Dutch Open in Stadskanaal. De Brabantse won de halve finale met 11-6, 9-11, 11-6, 11-8 van de Oekraïense Maryna Lytovchenko. Van Zon speelt in de eindstrijd tegen de Chinese Wang. Demi Ronda (klasse 9) won met 5-11 11-7 11-7 11-8 van de Indiase Baby Sahana Ravi en eindigde daarmee als vierde in haar klasse.

Max van Amerongen is gestrand in de kwartfinales. De Zweed Emil Andersson was daarin te sterk. Sem Roelofs verloor eveneens in de kwartfinale met 11-4, 11-8, 11-9 van de Turk Hamza Caliskan. Gerald van Grunsven verloor met 11-6, 11-4, 11-9 van de Belg Bart Brands. 

Windfoilen vervangt windsurfen op Spelen Parijs

Het windsurfen op de Olympische Spelen van Parijs 2024 krijgt een ander gezicht. De wereldzeilbond World Sailing heeft besloten de traditionele RS:X-plank te vervangen door de zogenoemde iFoil, een plank met een vleugelconstructie aan de onderkant. De ledenvergadering moet zaterdag nog haar goedkeuring verlenen, maar dat lijkt een formaliteit.

De Nederlandse windsurfers zijn blij met het besluit. "Daarmee is de wens van de sporters gerespecteerd", zegt Jaap Zielhuis, hoofdcoach van het Watersportverbond. "De sport moderniseert en World Sailing volgt deze ontwikkelingen gelukkig op de voet. Onze windsurfers staan allemaal al regelmatig op de windfoiler en we verwachten dat het windfoilen een grote aantrekkingskracht heeft op de jeugd."

Joost Luiten boekt licht herstel in China

Golfer Joost Luiten heeft zich enigszins hersteld van zijn matige tweede ronde op de HSBC Champions in China. De golfer van TeamNL kwam in Shanghai tot een ronde van 72 slagen, het baangemiddelde. Vrijdag had hij twee slagen meer nodig gehad, waarmee hij na een redelijke eerste dag (70) wegzakte in het klassement. Luiten klom nu van de 50e naar de 44e plaats.

Suzanne Schulting rijdt Nederlands record

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft op de openingsdag van de eerste wereldbeker in Salt Lake City haar Nederlands record op de 1000 meter verbeterd. De olympisch kampioene op dit onderdeel finishte in haar serie in een tijd van 1.27,287. Daarmee plaatste ze zich royaal voor de kwartfinales. Ook Rianne de Vries kwalificeerde zich voor de volgende ronde.

Vrijdag 1 november

Eerste wereldbekertickets schaatsen verdeeld

Het schaatsseizoen is officieel van start! In Thialf zijn de eerste tickets voor het wereldbekercircuit verdeeld. Op de 500 meter mannen veroverden Dai Dai Ntab, Kai Verbij, Ronald Mulder, Lennart Velema en Hein Otterspeer een uitnodiging voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden. Later op de avond verzekerden op de 5.000 meter Patrick Roest, Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Marcel Bosker en Douwe de Vries een plek. 

Ook de vrouwen kwamen in actie in Heerenveen. Jorien ter Mors zette de snelste tijd neer op de 1.500 meter. Antoinette de Jong en Ireen Wüst completeerden het podium. De andere tickets gingen naar Melissa Wijfje en Reina Anema. 

Kirsten Wild en teamsprinters op hoogste trede bij wereldbeker baanwielrennen

Op de eerste finaledag van de wereldbeker baanwielrennen in Minsk hebben we twee keer goud veroverd. Kirsten Wild toonde zich de sterkste in de eindsprint van het onderdeel scratch. De Nederlandse mannenploeg pakte goud op de teamsprint. 

De temsprintsters eindigen net naast het podium. Zij werden vierde. Ook Amy Pieters pakte een vierde plek, ze deed dat op de puntenkoers. Roy Pieters werd op datzelfde onderdeel twintigste. 

Vierde plaats dressuurruiter Hans Peter Minderhoud in Lyon, Emmelie Scholtens vijfde

Dressuurruiter Hans Peter Minderhoud is bij de wereldbekerwedstrijd in Lyon vierde geworden in de kür. Met zijn paard Glock's Dream Boy kwam hij tot een score van 79.725. Emmelie Scholtens eindigde met Desperado een plek lager, 79.440.

Adil Belkadi strandt in tweede ronde op EK taekwando

Adil Belkadi is op de EK taekwando in Bari tot de tweede ronde gekomen. In de Italiaanse stad klopte de Rotterdammer de Est Aleksandr Galaktionov, maar tegen Jack Wooley uit Ierland kwam hij tekort. 



Dina Pouryounes ging in de eerste ronde onderuit. De Haagse, uitkomend onder de vlag van het World Taekwondo Refugee Team, verloor van Tania Garcia Romero uit Spanje.

Schuurs en Grönefeld naar laatste vier op WTA Finals

Demi Schuurs en haar Duitse partner Anna-Lena Grönefeld gaan als een speer op de WTA Finals in Shenzhen. Vrijdagmiddag haalden ze de halve finales in de dubbel. Het tennisduo was in hun derde groepsduel een paar maatjes te groot voor het Taiwanese paar Hao-Ching/Latisha Chan: 6-2, 6-4.

Voor Schuurs en Grönefeld, als achtste geplaatst, was het de tweede zege op het eindtoernooi in China. Zaterdag staan ze in hun halve finale tegenover het Taiwanese/Tsjechische koppel Su-Wei Hsieh/Barbora Strycova.

Alweer succes voor Kira Toussaint

Kira Toussaint heeft bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in het Russische Kazan de 50 meter rugslag gewonnen. De Amstelveense zwemster kwam uit op een tijd van 27,89.

Toussaint verbeterde onlangs in Berlijn haar Nederlands record op de 50 rug. Dat bracht ze op 27,49. Daarna zwom ze ook een nieuw record op de afstand op de kortebaan.

Kwartfinale eindstation voor Soraya de Visch Eijbergen in Saarbrücken

Badmintonner Soraya de Visch Eijbergen is gestrand in de kwartfinales van de SaarLorLux Open. Op het Super100-toernooi in Saarbrücken moest de meervoudig Nederlands kampioen vrijdagmiddag haar meerdere erkennen in de Chinese Yun Li. In de wedstrijd die 36 minuten duurde zegevierde Li met 21/10, 21/18.


Road to Tokyo van 3x3-basketbalploegen bekend

Onze 3x3-basketbalmannen nemen het in maart in het olympisch kwalificatietoernooi op tegen Letland, Canada, Kroatië en gastland India. Ook de basketbalvrouwen weten sinds vandaag wie zij treffen op het OKT; zij staan tegenover Estland, Wit-Rusland, Hongarije en Sri Lanka.

Voor beide ploegen is een plek bij de top drie nodig voor plaatsing voor de Spelen. Mochten beide teams zich niet weten te plaatsen op het OKT, dan krijgen ze nog een tweede kans op het extra kwalificatietoernooi in april in Boedapest. 

Penninga en Bouter verslaan Russen in Qinzhou

De beachvolleyballers Ruben Penninga en Jasper Bouter hebben de kwartfinales bereikt van het driesterrentoernooi in het Chinese Qinzhou. Het Nederlandse koppel was in drie sets te sterk voor het Russische duo Koevitsjka/Kislytsyn: 19-21, 21-13, 15-13.


Golfer Luiten zakt weg in China

Golfer Joost Luiten heeft zijn goede start op de HSBC Champions in China geen vervolg kunnen geven. De Rotterdammer had voor de tweede ronde 74 slagen nodig, twee boven het baangemiddelde. Een dag eerder was Luiten het toptoernooi met 9 miljoen euro aan prijzengeld begonnen met een rondje van zeventig slagen. Met een totaal van 144 staat hij op de gedeelde vijftigste plaats.

Bertens verbreekt samenwerking met coach Sluiter

De samenwerking tussen tennisster Kiki Bertens en coach Raemon Sluiter is definitief voorbij. De 27-jarige tennisster van TeamNL maakte op Instagram bekend dat ze breekt met de Rotterdamse oud-tennisser, die haar vier jaar begeleidde. Onder leiding van Sluiter drong Bertens door tot de wereldtop.

View this post on Instagram

Hoi allemaal, het seizoen zit er nu echt op. Teleurstellend om het jaar te moeten eindigen met een opgave maar mijn lichaam wilde nu dan toch echt niet meer. Ik heb de laatste weken alles gegeven wat nog in me zat en ben trots op de grenzen die ik heb verlegd en de resultaten die ik nog heb kunnen boeken. Trots om weer in de top 10 van de wereld te mogen eindigen. Ik wil iedereen van mijn team, sponsoren, familie en vrienden bedanken voor alle support en steun! Helaas heb ik ook een moeilijke beslissing moeten maken en dat is dat Raemon en ik volgend jaar niet meer zullen samenwerken. Ik wil Rae bedanken voor de afgelopen 4 fantastisch jaren. Ik ben gegroeid als speelster en als persoon en had dit alles niet zonder hem kunnen bereiken. Nogmaals dank voor alles! Ik zal volgend jaar geen extra persoon toevoegen aan het team en ga dus verder met het huidige team. Ik voelde me de laatste periode ondanks alles sterk en denk dat het op dit moment in mijn carrière de beste keus is om het maximale eruit te halen. Ik heb er vertrouwen in dat als ik mezelf iedere dag probeer te verbeteren er nog veel moois gaat komen. Maar nu eerst, lekker op vakantie!! ....................................................................Hi everyone, now the season is officially over, and what a great year it was! I would like to thank my team, sponsors, family and friend for all there support! sometimes you also have to make tough decisions which you believe it would make you better. Next year I will not continue to work with raemon anymore. I would like to say thank you for everything you have done for me in the past 4 years. I have grown as a player and as a person. Without you this would have been impossible. Thank you for everything! Next year I will continue to work with Elise as my coach. But for now, holidays!!

A post shared by Kiki Bertens (@kikibertens) on Oct 31, 2019 at 7:30pm PDT

 Olympische marathon definitief naar Sapporo

Gouverneur Yuriko Koike heeft met tegenzin ingestemd met de verplaatsing van de Olympische marathon van Tokio naar Sapporo. Daarmee komt er een einde aan een confrontatie tussen de Japanse hoofdstad en het Internationale Olympische Comité (IOC) over dit onderdeel van de Zomerspelen die in 2020 in Tokio worden gehouden. Abdi Nageeye heeft zich namens TeamNL geplaatst voor de Olympische marathon.

De benauwende hitte in augustus in Tokio - gemiddeld 31 graden en hoge luchtvochtigheid - was voor het IOC de reden de organisatie ruim twee weken geleden te vragen de marathon en het snelwandelen te verplaatsen naar Sapporo. In die stad, waar in 1972 de Winterspelen werden afgewerkt, is het in de zomer gemiddeld 5 tot 6 graden koeler dan in de 800 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad van Japan. De Japanse organisatie vroeg eerst bedenktijd, maar gaat nu dus alsnog akkoord.

Donderdag 31 oktober

De Visch Eijbergen naar kwartfinale Saarbrücken

Badmintonster Soraya de Visch Eijbergen heeft eenvoudig de kwartfinales bereikt van het SaarLorLux Open. Op het World Tour-evenement in Saarbrücken werd de Duitse Fabienne Deprez verslagen in twee snelle sets: 21-11 21-13.

In het mannenenkelspel slaagde Joran Kweekel er niet in om de kwartfinales te halen. De Indiase badmintonner Kiran George was duidelijk te sterk: 21-14 21-16.

Penninga en Bouter naar volgende ronde

Met een winstpartij en een verliespartij in de poule, hebben beachvolleyballers Ruben Penninga en Jasper Bouter de volgende ronde bereikt tijdens het driesterrentoernooi in het Chinese Qinzhou.

Bertens geeft op bij WTA Finals

Tennisster Kiki Bertens heeft opgegeven tijdens haar laatste groepswedstrijd op de WTA Finals in Shenzhen. De Westlandse riep de dokter op de baan, nadat ze de eerste set met 7-5 had moeten afstaan aan Belinda Bencic. Bertens voelde zich niet lekker en besloot na medisch overleg de partij te stoppen.

Redelijke eerste ronde Luiten in China

Golfer Joost Luiten heeft een redelijke eerste ronde afgewerkt in de HSBC Champions in China, een toptoernooi met 9 miljoen euro prijzengeld. De Nederlander kwam tot een score van 70 slagen op de Sheshan International in Shanghai, twee onder het baangemiddelde. Hij bezet er de gedeelde 26e plaats mee in het klassement.

Van der Poel verdedigt titel op EK

Mathieu van der Poel verdedigt op 10 november in het Italiaanse Silvelle zijn Europese titel veldrijden. De wedstrijd prijkt op zijn programma voor de komende maand, dat woensdag door zijn ploeg Corendon-Circus werd vrijgegeven. Bekend was al dat de alleskunner op de fiets van TeamNL zondag in de Superprestige-cross van Ruddervoorde zijn rentree maakt in het veld.

Veerman en Schmidt zesde en achtste in Zwitserland

Sanna Veerman en Casimir Schmidt hebben op de meerkamp bij de Arthur Gander Memorial in het Zwitserse Morges respectievelijk de zesde en achtste plaats behaald. Bij deze wedstrijd wordt doorgaans geen volledige meerkamp geturnd: de mannen turnen vier van de zes toestellen en de vrouwen drie van de vier. De keuze van de toestellen ligt bij de deelnemers zelf. Veerman behaalde 37,700 punten (13,450 op sprong, 13,00 op vloer en 11,250 op vloer), Schmidt kwam uit op 53,050 punten. Schmidt turnde in Morges de onderdelen vloer (12,600), voltige (12,950), ringen (14,050) en brug (13,450). 

Woensdag 30 oktober

Schuurs verliest tweede partij bij WTA Finals

Tennisster Demi Schuurs heeft haar tweede groepswedstrijd op de WTA Finals verloren. De Limburgse dubbelspecialiste van TeamNL was samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld de mindere van de Française Kristina Mladenovic en Timea Babos uit Hongarije. Het werd 7-5 6-2 voor het als derde geplaatste duo.

Badmintonner Kweekel naar derde ronde in Saarbrücken

Joran Kweekel heeft zonder veel moeite de derde ronde bereikt op het badmintontoernooi SaarLorLux Open in Saarbrücken. De badmintonner van TeamNL was in een half uur klaar met de Duitse qualifier Christopher Klauer: 21-14 21-15. De 21-jarige Nederlander speelt donderdag de derde ronde. Daarin treft hij de Indiase speler Kiran George.

Iris Tabeling slaagde er met haar Zwitserse partner Nadia Fankhauser niet in de tweede ronde te bereiken. Het Franse duo Vimala Heriau/Margot Lambert was in drie sets te sterk: 12-21 21-11 21-19.

Bij het mannendubbelspel op het toernooi uit de BWF World Tour Super 100 wist Ruben Jille zich ook niet te plaatsen voor de volgende ronde. Samen met zijn Britse partner Gregory Mairs verloor hij kansloos van het sterke Chinese koppel Wei Keng Liang/Yi Chen Shang: 21-12 21-18.

Kleine zwemploeg naar EK kortebaan Glasgow

Tijdens het EK kortebaan in Glasgow is er maar een kleine groep vertegenwoordigd vanuit de Nederlandse zwemequipe. Slechts vier zwemsters en vier zwemmers zijn geselecteerd. "Een klein en kwalitatief uitstekend team, met uitsluitend zwemmers die zeer bewust kiezen om een piekwedstrijd te zwemmen op de kortebaan", aldus hoofdcoach Marcel Wouda van de KNZB.

Femke Heemskerk, Kira Toussaint, Valerie van Roon en Tamara van Vliet komen in Glasgow bij de vrouwen in actie. Arno Kamminga, Jesse Puts, Joeri Verlinden en Arjan Knipping zijn de vier mannen in de ploeg van Wouda. "Ik verwacht dat een groot aantal van onze zwemmers kansrijk is in de finales en om de medailles gaat strijden", zegt de hoofdcoach.

Veel andere zwemmers laten de EK kortebaan aan zich voorbijgaan en richten zich op de Swim Cup in Amsterdam, die een week later wordt gehouden. De Swim Cup staat in het teken van olympische kwalificatie voor Tokio 2020.

Dinsdag 29 oktober

Kiki Bertens verrast Barty op WTA Finals

Kiki Bertens heeft haar invalbeurt op de WTA Finals opgeluisterd met een zege op de nummer 1 van de wereld, Ashleigh Barty. Bertens, op het laatste moment opgeroepen als vervangster van de geblesseerde Japanse Naomi Osaka, verraste de Australische met 3-6 6-3 6-4.

"Ik had dit eerder vandaag absoluut niet verwacht", zei Bertens, die pas drie uur voor de partij werd ingelicht over de afzegging van Osaka. "In het begin speelde ik niet goed, maar het ging beter en beter. Ik ging agressiever spelen en ben vaker naar het net gekomen."

Bertens vervangt Osaka bij WTA Finals

Kiki Bertens mag alsnog meedoen aan de WTA Finals in Shenzhen. De 27-jarige Westlandse vervangt de Japanse Naomi Osaka, die zich vanwege een schouderblessure heeft teruggetrokken uit het eindejaarstoernooi. Osaka was het evenement zondag begonnen met een overwinning in drie sets op Petra Kvitova.

Bertens was als eerste reserve al afgereisd naar Shenzhen. Ze neemt het vandaag op tegen Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld. 

Maandag 28 oktober

Schuurs wint eerste dubbelpartij WTA Finals

Tennisster Demi Schuurs en haar Duitse partner Anna-Lena Grönefeld hebben zich met succes door hun eerste dubbelpartij op de WTA-Finals in het Chinese Shenzhen gewerkt. Het als achtste geplaatste koppel rekende verrassend af met de Belgische Elise Mertens en de Wit-Russische Arina Sabalenka, die als eerste zijn geplaatst in het eindejaarstoernooi, waarin de beste acht dubbels het tegen elkaar opnemen.


Lees hier het weekblog van vorige week.

Gerelateerde artikelen

Trotse hoofdsponsor

Nederlandse Loterij is trotse hoofdsponsor van TeamNL. Samen willen we Nederland het sportiefste land van de wereld maken.