ANP 400521517

Weekblog TeamNL: Hockeyers via zege op Pakistan naar Olympische Spelen

27 oktober 2019
Redactie

Onze sporters komen deze week weer over de hele wereld in actie. Kijk hier naar de resultaten en het belangrijkste nieuws.

Zondag 27 oktober

Handballers verliezen van Oostenrijk

Onze handballers hebben in Graz een oefenduel verloren van Oostenrijk. Na zestig minuten stond er een stand van 26-24 op het scorebord. De ploeg van Erlingur Richardsson sluit met dit verlies de trainingsstage af. Eerder deze week werd er gewonnen en verloren van Polen B en gelijkgespeeld tegen Slovenië.

Max Verstappen zesde bij Mexico GP

Max Verstappen is bij de Grote Prijs van Mexico na een lange inhaalrace als zesde geëindigd. De zege op de Autódromo Hermanos Rodríguez in Mexico-Stad ging naar Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Door de derde plaats van zijn teamgenoot Valtteri Bottas kan de Brit zich echter nog niet voor de zesde keer wereldkampioen noemen.

Hockeyers via zege op Pakistan naar Olympische Spelen

De hockeymannen hebben hun laatste kans op een olympisch startbewijs benut. De ploeg van bondscoach Max Caldas rekende in de beslissende olympische kwalificatiewedstrijd overtuigend af met Pakistan. De heren won met 6-1 in het uitverkochte Wagener Stadion van Amstelveen en verzekerde zich van een ticket naar Tokio 2020.

Zo kreeg het tweeluik tegen de voormalige hockeygrootmacht uit Azië toch nog een gelukkige afloop. De mannen van Oranje speelden zaterdag in het eerste duel (4-4) ver beneden hun kunnen en lieten de Pakistani bijna winnen, maar in de tweede confrontatie op zondag was het Nederlands elftal vanaf het begin dominant en doeltreffend. De scores van Nederland kwamen op naam van Bjorn Kellerman, Mink van der Weerden (twee keer), Mirco Pruijser, Terrence Pieters en Jip Janssen.

Yara Kastelijn wint Superprestigecross Gavere 

Yara Kastelijn heeft de derde veldrit uit de Superprestige-reeks gewonnen. De Nederlandse, die rijdt voor de ploeg 777, soleerde in Gavere naar de winst en nam meteen ook de leiding in het klassement over van de Belgische wereldkampioene Sanne Cant.

Kastelijn reed halverwege de wedstrijd weg bij haar Italiaanse ploeggenote Alice Arzuffi en de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado. Arzuffi, winnaar van de tweede cross in Boom, werd tweede, Alvarado derde. Cant eindigde slechts als veertiende.

Annemarie Worst, zaterdag winnares van een veldrit in Beringen, finishte nu als vierde.

Jean-Julien Rojer pakt in Basel tweede titel van 2019

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft op het indoortoernooi van Basel zijn tweede titel van het seizoen veroverd. Samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau won de dubbelspecialist van TeamNL in de finale van de Amerikanen Taylor Fritz en Reilly Opelka: 7-5 6-3.

Rojer en Tecau bewezen zichzelf een goede dienst in de strijd om de laatste drie startbewijzen voor de ATP Finals. Het Nederlands-Roemeense koppel staat vijfde op de jaarranglijst en de acht beste koppels mogen deelnemen in Londen. Komende week valt op het masterstoernooi van Parijs de beslissing.

Eerder dit jaar wonnen Rojer/Tecau het masterstoernooi van Madrid.

Kiki Bertens loopt titel WTA Elite Trophy mis 

Het is Kiki Bertens niet gelukt de WTA Elite Trophy op haar naam te schrijven. De tennisster moest in de finale van het eindtoernooi voor de mondiale subtop in twee sets haar meerdere erkennen in de Wit-Russische Arina Abalenka. Het werd 6-4 6-2 voor de nummer 14 van de wereld.

In de vijf kwartier durende partij wist Bertens geen enkel breakpoint af te dwingen. De als eerste geplaatste Bertens, die een gelaten en bij vlagen wat uitgebluste indruk maakte, had geen antwoord op de harde services en groundstrokes van Sabalenka.

Bertens reist nu door Shenzhen, waar komende week het tennisseizoen wordt afgesloten op de WTA Finals. De Nederlandse wist zich net niet te kwalificeren voor het eindejaarstoernooi voor de mondiale top, maar is eerste reserve.

Dit bericht bekijken op Instagram

Not the perfect end of a great season, but still proud of myself! Gave everything this week what was left in me @wtaelitetrophy

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens) op 27 Okt 2019 om 5:56 (PDT)

 

Val breekt Sifan Hassan op tijdens halve marathon Valencia

Sifan Hassan is er in Valencia niet in geslaagd het wereldrecord op de halve marathon te verbeteren. Een val na ongeveer 8 kilometer brak haar op. De 26-jarige atlete krabbelde niettemin op en liep de wedstrijd over 21,1 kilometer uit. Ze finishte als tweede in 1.05.53. De Ethiopische Senbere Teferi won in 1.05.32 en bleef ook boven het wereldrecord van 1.04.51, in 2017 in Valencia gelopen door de Keniaanse Joyciline Jepkosgei.

Hassan liet zich gangmaken door Roy Hoornweg en liep aan de leiding bij de vrouwen, keurig op schema van een nieuwe recordtijd, totdat ze plotseling op haar hielen werd getrapt door een mannelijke deelnemer die vlak achter haar liep. Hassan kwakte hard tegen het asfalt, bleef even verdwaasd op de grond zitten, maar stond weer op en vervolgde haar race. Het lukte haar niet meer het hoge tempo terug te vinden, maar de wereldkampioene op 1500 en 10.000 meter gaf niet op en kwam binnen in een tijd, die niet eens zo ver boven haar Europees record van 1.05.15 lag.

Zaterdag 26 oktober

Succes voor dressuuramazone Anne Meulendijks in Polen

Dressuuramazone Anne Meulendijks heeft de Wereldbeker Grand Prix kür in het Poolse Zakrzow gewonnen. Met haar ruin MDH Avanti N.O.P overtuigde zij de jury en eindigde daardoor voor Tommie Visser die met Chuppy Checker CL tweede werd achter zijn landgenote. Het was voor Meulendijks haar eerste wedstrijd sinds de EK in Rotterdam, twee maanden geleden.

View this post on Instagram

So proud of this super 🌟 Also winning the freestyle here in Poland #worldcup 🇵🇱

A post shared by Anne Meulendijks (@annemeulendijks_official) on Oct 26, 2019 at 5:31am PDT

Hockeyers in slotsecondes naar gelijkspel in olympische qualifier

Onze hockeymannen moeten morgen nog vol aan de bak voor een olympisch ticket. Het eerste duel met Pakistan eindigde zaterdag in Amstelveen in een 4-4 gelijkspel. Mink van der Weerden pushte in de dying seconds de vierde Nederlandse treffer tegen de touwen. Zondag volgt het tweede en laatste duel, waarin beslist wordt wie naar Tokio gaat.

Meyer via houdgreep naar Grand Slam-Goud

Wat een dag voor Roy Meyer! De judoka won in de klasse boven de honderd kilo goud op de Grand Slam in Abu Dhabi. Via een houdgreep klopte het zwaargewicht zijn Oekraïnse tegenstander Yakiv Khammo in de finale.

De andere Nederlandse mannen in Abu Dhabi waren eerder op de dag al klaar. Simeon Catharina (-100 kilo) en Jesper Smink (-90) strandden in de derde ronde. Michael Korrel (-100) en Henk Grol (+100) verloren hun eersteronde-partij. 

Brons voor Guusje Steenhuis op Grand Slam Abu Dhabi

Guusje Steenhuis vertrekt met een bronzen plak uit Abu Dhabi, waar dit weekend de Grand Slam judo werd gehouden. Op ippon rekende ze af met Jeongyun Lee uit Zuid-Korea in de klasse tot 78 kilo. Steenhuis verloor haar kwartfinale, maar via de herkansing kwam zij alsnog op het podium.

Marhinde Verkerk reikte in de Emiraten in dezelfde gewichtsklasse tot de tweede ronde. Voor Tessie Savelkouls (+78) viel het doek in de eerste ronde.

Kiki Bertens naar finale van Elite Trophy

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de finale van de Elite Trophy. De Wateringse tennisster was in Zhuhai te sterk voor de Chinese Saisai Zheng. Bertens verloor de eerste set met 2-6, maar knokte zich knap terug en won de twee sets die volgden: 6-3, 6-4. Zondagochtend speelt Bertens de finale van dit toernooi.

Vrijdag 25 oktober

Handballers spelen gelijk tegen Slovenië

De Nederlandse handballers hebben een oefenduel met Slovenië met een gelijkspel afgesloten (29-29). De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson kwam in de tweede helft terug van een ruime achterstand: 19-13.

Jaspers strandt in wereldbeker Veghel

Dick Jaspers is na een spannende partij gestrand in de kwartfinale van het wereldbekertoernooi driebanden in het Brabantse Veghel. De regerend wereldkampioen verloor van de Turkse biljarter Lütfi Cenet: 40-30.

Judoka Kim Polling wint goud in Abu Dhabi 

Judoka Kim Polling heeft een gouden medaille gewonnen op de grandslam van Abu Dhabi. De viervoudig Europees kampioene was in de eindstrijd van het prestigieuze toernooi ook te sterk voor haar landgenote Sanne van Dijke.

Polling besliste de Nederlandse finale in de klasse tot 70 kilogram op ippon. De judoka van TeamNL maakte een ijzersterke indruk in de hoofdstad van de Verenigde Emiraten. Op weg naar eindstrijd won Polling ook op ippon van de Belgische Roxane Taeymans, Spaanse Sara Rodriguez, Griekse Elisavet Teltsidou en Elvismar Rodriguez uit Venezuela.

Van Dijke klopte de Amerikaanse Chantal Wright, Italiaanse Alice Bellandi, Sloveense Anka Pogacnik en Michaela Polleres uit Oostenrijk. Zowel Polling als Van Dijk wil Nederland volgend jaar graag op de Olympische Spelen in Tokio vertegenwoordigen.

Juul Franssen werd in de derde ronde van de klasse tot 63 kilogram uitgeschakeld door de Mexicaanse Prisca Awiti Alcaraz. Frank de Wit viel net buiten de medailles in de klasse tot 81 kilogram. Hij liet zich in de kwartfinale van de klasse tot 81 kilogram verrassen door de Georgiër Luka Maisuradze. De Wit won vervolgens zijn eerste optreden in de herkansing van Hidayat Heydarov uit Azerbeidzjan. In de strijd om brons verloor hij echter op ippon van Vedat Albayrak.

Kiki Bertens treft in halve finales Chinese Zheng 

Tennisster Kiki Bertens neemt het in de halve finale van de WTA Elite Trophy in Zhuhai op tegen de Chinese Zheng Saisai. Dat is de uitkomst van de loting van de halve finales voor het eindejaarstoernooi voor de subtop in China. De andere halve finale gaat tussen de Tsjechische Karolina Muchova en Arina Sabalenka uit Wit-Rusland.

De nummer tien van de wereldranglijst speelde een keer eerder tegen de 25-jarige Zheng. Op het toernooi van Miami won Bertens in 2016 met 6-3 6-2. De 27-jarige tennisster is als eerste geplaatst op het toernooi in Zhuhai. In de groepsfase versloeg ze de Kroatische Donna Vekic en Dajana Jastremska uit Oekraïne.

De op een wildcard gestarte Zheng won in haar groep van de Amerikaanse Madison Keys en verloor van Petra Martic uit Kroatië die op haar beurt weer van Keys verloor. In games won de Chinese nummer 40 van de wereld de groep.

Bob de Voogd vervangt Jeroen Hertzberger bij hockeyers 

De hockeymannen moeten het in de olympische kwalificatieduels met Pakistan, komend weekend, stellen zonder Jeroen Hertzberger. De aanvaller van HC Rotterdam, goed voor 242 interlands, heeft een knieblessure opgelopen. Bondscoach Max Caldas heeft 142-voudig international Bob de Voogd als vervanger opgeroepen. Hertzberger liep de blessure op tijdens een training van Oranje. De pijnlijke knie van de routinier wordt vrijdag nader onderzocht.

Ook Jelle Galema, door Caldas als reserve aangewezen, is afgehaakt. Hij hield een blessure over aan de laatste wedstrijd met zijn club HC s’-Hertogenbosch. 

De heren spelen zaterdag en zondag in Amstelveen tegen Pakistan. De inzet van het tweeluik is een plek op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Donderdag 24 oktober

Bertens naar laatste vier WTA Elite Trophy

Kiki Bertens van TeamNL heeft zich verzekerd van een plek in de halve finales van de WTA Elite Trophy, het eindejaarstoernooi voor de subtop. De als eerste geplaatste Bertens was in haar tweede groepswedstrijd de Oekraïense Dajana Jastremska met 6-4 6-3 de baas.

Tsjakadoea en Verhagen uitgeschakeld in Abu Dhabi

Judoka's Tornike Tsjakadoea en Sanne Verhagen zijn op de grand slam in Abu Dhabi uitgeschakeld. Tsjkadoea won op waza-ari zijn eerste wedstrijd in de categorie tot 60 kilogram van Jorre Verstraeten uit België. De Nederlander verloor zijn tweede partij van Diyorbek Urozboev uit Oezbekistan, na een derde straf in de golden score. Sanne Verhagen strandde in de derde ronde. Daarin was de Hongaarse Hedvig Karakas op straffen te sterk.

Woensdag 23 oktober

Handballers verliezen oefenduel van Polen B

Onze handbalmannen hebben een oefenwedstrijd tegen Polen B verloren. In Panningen werd het woensdag 28-32. Een dag eerder won TeamNL nog wel van de Oost-Europeanen. Luc Steins was met vijf doelpunten topscorer bij Nederland, dat toewerkt naar het Europees kampioenschap van komend jaar. Vrijdag wacht een oefenwedstrijd tegen Slovenië en zondag is Oostenrijk de opponent.


Badmintonner Mark Caljouw uitgeschakeld in Parijs

Mark Caljouw is uitgeschakeld in de eerste ronde van het French Open in Parijs. De badmintonner van TeamNL moest tegen Lee Cheuk Yiu uit Hong Kong in de derde set opgeven bij een stand van 16-16. Hij had de eerste set verloren met 21-18 maar kwam toch nog terug en won de tweede met 21-16.

In het mannendubbelspel slaagden Jelle Maas en Robin Tabeling eveneens niet in om de tweede ronde te bereiken. Het Indonesische tweetal Satwiksairaj Rankireddy en Chirag Shetty was met 21-16 21-14 te sterk.

Iris Tabeling wist woensdag de tweede ronde in het vrouwendubbelspel ook niet te bereiken. Met haar Zwitserse partner Nadia Fankhauser verloor ze van het Maleisische duo Chow Mei Kuan/Lee Meng Yean met 21-10 21-15.

Bij het vrouwendubbelspel heeft TeamNL nog wel een duo in de tweede ronde. Selena Piek en Cheryl Seinen versloegen dinsdag in de eerste ronde Het Taiwanese koppel Cheng Chi Ya en Lee Chih Chen in drie sets: 22-20 14-21 21-17. In het gemengd dubbelspel trof Piek dinsdag ook de Taiwanese Ya. Met partner Robin Tabeling won ze eveneens in drie sets van Ya die samenspeelde met landgenoot Wang Chi-Lin (21-19 15-21 21-16).

Kiki Bertens speelt om groepswinst in Elite Trophy 

Kiki Bertens speelt donderdag tegen de Oekraïense Dajana Jastremska om de groepswinst bij de WTA Elite Trophy in het Chinese Zhuhai. De als eerste geplaatste Bertens won dinsdag al van de Kroatische Donna Vekic met 7-6 (5) 6-2. Ook Jastremska wist Vekic te verslaan, met 7-6 (6) en 6-2. Als Kiki donderdag van Jastremska wint, plaatst ze zich voor de halve finales.

Er doen twaalf speelsters mee in de Chinese stad, verdeeld over vier groepen. De winnaressen van de groepen plaatsen zich voor de halve finales.

Bauke Mollema beste Nederlander op wereldranglijst

Dankzij zijn zege in de Japan Cup is wielrenner Bauke Mollema nog net als beste Nederlander geëindigd op de wereldranglijst van de internationale wielrenunie UCI. Mollema, die eerder al een sprong had gemaakt na zijn overwinning in de Ronde van Lombardije, sloot het wielerjaar af als nummer 11 van de wereld. Hij passeerde daarmee Mathieu van der Poel die als twaalfde eindigde.

De ranglijst wordt aangevoerd door Primoz Roglic, de Sloveen van Jumbo-Visma. Hij houdt de Fransman Julian Alaphilippe en de Deen Jakob Fuglsang achter zich. De top 5 wordt gecompleteerd door de Colombiaan Egan Bernal en de Spanjaard Alejandro Valverde. In de top 50 staan ook nog Mike Teunissen (26e), Dylan Groenewegen (28e), Steven Kruijswijk (43e) en Wout Poels (48e).

Dinsdag 22 oktober

Waterpolosters op EK tegen Italië en Spanje

Onze waterpolosters nemen het volgend jaar in de groepsfase van het Europees kampioenschap op tegen Spanje en Italië, de nummers 3 en 6 van het afgelopen EK. Twaalf landen gaan in Boedapest spelen in twee groepen van zes.

Omdat nog niet alle deelnemers bekend zijn, weet Oranje nog niet alle vijf de tegenstanders. De winnaars van de ontmoetingen in de play-offs tussen Roemenië en Duitsland, Frankrijk en Oekraïne én Israël en Zwitserland komen er nog bij. Het team van bondscoach Arno Havenga begint het toernooi op 12 januari tegen Israël of Zwitserland.

De Nederlandse mannen zitten in een groep van vier landen; Roemenië, Servië en Rusland zijn de tegenstanders. Oranje begint op 14 januari tegen de Roemenen.

Bertens begint goed aan Elite Trophy

Kiki Bertens heeft haar eerste partij in de groepsfase van de WTA Elite Trophy gewonnen. De als eerste geplaatste tennisster rekende dinsdag in Zhuhai in twee sets af met de Kroatische Donna Vekic: 7-6 (5) 6-2.

Het was voor Bertens de derde overwinning in vier ontmoetingen dit jaar met Vekic, die 20e staat op de wereldranglijst. Bertens is de huidige nummer 10.

Hockeydoelman Van der Ven mist tweeluik met Pakistan

Doelman Sam van der Ven maakt komend weekeinde geen deel uit van de TeamNL-hockeyselectie voor de olympische kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan. De keeper van HGC is geblesseerd aan zijn lies. Bondscoach Max Caldas heeft Maurits Visser van Bloemendaal opgeroepen als vervanger.

Nederland en Pakistan spelen zaterdag en zondag tegen elkaar. Beide duels zijn in het Wagener Stadion in Amstelveen. De winnaar plaatst zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Marianne Vos pakt eindzege in Women's WorldTour

Marianne Vos heeft zich verzekerd van de eindzege in de UCI Women's WorldTour. De TeamNL-wielrenster van CCC-Liv finishte dinsdag als derde in de Ronde van Guangxi, de laatste wedstrijd die deel uitmaakt van deze competitie. De zege in de massasprint ging naar de Australische Chloe Hosking.

De Women's WorldTour bestaat sinds 2016. In 2017 ging de winst naar Anna van der Breggen en in 2018 won Annemiek van Vleuten het klassement.

Antwan Tolhoek vierde in Ronde van Guangxi

Antwan Tolhoek is als beste Nederlander geëindigd in de Ronde van Guangxi. De wielrenner van Jumbo-Visma werd vierde in het algemeen klassement. De eindzege ging naar Enric Mas. De leidende positie van de Spaanse wielrenner van Deceuninck-Quick Step, die volgende jaar voor Movistar fietst, kwam dinsdag tijdens de zesde en laatste etappe niet meer in gevaar.

Maandag 21 oktober

Hassan in eindselectie voor Europese prijs

Sifan Hassan behoort tot de laatste vier genomineerden voor de verkiezing van Europees atlete van het jaar 2019. Uit de voorlopige selectie van tien kandidaten hebben ook de Britse sprintster Dina Asher-Smith, de Russische hoogspringster Maria Lasitskene en de Duitse verspringster Malaika Mihambo de finale gehaald van de uitverkiezing.

De 26-jarige Hassan bouwde deze zomer een enorme erelijst op. Ze liep Europese records op verschillende afstanden, een wereldrecord op de Engelse mijl, won de finales van de Diamond League op 1500 en 5000 meter en veroverde op de voorbije WK in Doha het goud op de 10.000 meter en 1500 meter.


Schuurs gaat volgend jaar dubbelen met Peschke

Dubbelspecialiste Demi Schuurs gaat komend tennisseizoen een duo vormen met de Tsjechische Kveta Peschke. Schuurs stopt de samenwerking met Anna-Lena Grönefeld, die nog niet weet of ze haar loopbaan wil voortzetten.

De inmiddels 44 jaar oude Peschke is de voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel. Momenteel bezet ze op de wereldranglijst de 21e plek. Schuurs, de beste dubbelspeelster van Nederland, staat 16e.

Schuurs sluit volgende week haar seizoen af op de WTA Finals in Shenzhen, het eindejaarstoernooi voor de beste acht koppels. Dat is haar laatste toernooi met Grönefeld. Peschke is ook aanwezig in Shenzhen, maar dan als reserve.

Kiki Bertens tegen Vekic en Jastremska in Zhuhai

Kiki Bertens neemt het in de groepsfase van de WTA Elite Trophy, het eindejaarstoernooi voor de subtop, op tegen Donna Vekic uit Kroatië en de Oekraïense Dajana Jastremska. Bertens is als eerste geplaatst in Zhuhai.

Er doen twaalf speelsters mee in de Chinese stad, verdeeld over vier groepen. De winnaressen van de groepen plaatsen zich voor de halve finales. De Amerikaanse Sofia Kenin is als tweede geplaatst en haar landgenote Madison Keys als derde. Aryna Sabalenka voert de vierde poule aan.

Bekijk hier het TeamNL-weekblog van vorige week.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde artikelen