IMG_2392.JPG

Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires geopend

01 mei 2019
Redactie

BUENOS AIRES - In Buenos Aires zijn zaterdagavond de Jeugd Olympische Spelen geopend. De derde zomereditie van het evenement voor jonge topsporters in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar duurt tot en met 18 oktober. Namens Talent TeamNL droeg gewichtheffer Enzo Kuworge de Nederlandse driekleur. 2018-10-07

Anders dan andere keren vond de openingsceremonie niet plaats in een stadion, maar in het centrum van de stad. Zo’n 250.000 toeschouwers waren naar het Plaza de Republica gekomen om het spektakel te bekijken. Om de duur van de ceremonie in te korten, kwamen de sporters niet achter hun vlaggendrager het terrein opgelopen maar kregen ze van de organisatie een plaats in een speciale atletensectie op de tribune.

Daar waren ze getuige van een spectaculaire show, waarbij de beroemde obelisk op de Avenida 9 de Julio dienst deed als projectiescherm. Traditioneel werd de Olympische eed afgelegd door een sporter, coach en jurylid. De show eindigde met het ontsteken van de vlam.

“Jullie hebben je best gedaan in de sport waar je zo van houdt”, sprak IOC-voorzitter Thomas Bach de jonge sporters toe. “Daarom verdienen julie hier te zijn, op jullie Spelen. Elke sporter is anders. We komen allemaal uit verschillende delen van de wereld en hebben verschillende culturen. Maar we zijn allemaal verenigd door de Olympische waarden excelleren, vriendschap en respect.”

De komende twaalf dagen komen de circa 4.000 sporters tegen elkaar uit in 32 sporten met 286 medaille-evenementen. Voor het eerst staan karate, sportklimmen, breaking, roller speed skating, futsal, kitesurfen, beachhandbal en BMX freestyle op een Olympisch programma.

Talent TeamNL staat onder leiding van chef de mission Mark Huizinga en telt 41 sporters. Zij komen aan de start in 19 verschillende disciplines. Vier jaar geleden nam Nederland in Nanjing dertien medailles mee naar huis. Drie leden van die ploeg die in China uitkwam, wisten twee jaar later al door te dringen tot de equipe van Rio 2016.

Gerelateerde teams

Toon alle 3

Gerelateerde artikelen