Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Orange Lions grijpen net naast goud op WK 3x3

Video

Cheer!

Orange Lions grijpen net naast goud op WK 3x3

MANILLA - De Orange Lions hebben net naast het goud gegrepen bij de FIBA 3x3 World Cup in Manilla. Nederland hield vandaag in de finale gelijke tred met Servië, maar zag in de slotfase toch nog de zo fel begeerde wereldtitel door de vingers glippen. Het werd 16-13 voor Servië, dat z'n derde wereldtitel op rij pakte en de vierde in totaal (op vijf WK's). Voor Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren, Dimeo van der Horst en Aron Royé restte net als in 2017 het zilver, al was het voor de laatste twee wel hun eerste WK-medaille.​

cheers! 10
Deel dit artikel op social media

Als er een kans was voor de Nederlandse 3x3 basketballers om van aarstrivaal Servië te winnen, was het misschien wel vandaag in Manilla. De Servische ploeg bestaat uit de nummers één t/m vier van de World Ranking en de kern van deze ploeg domineert al jaren het internationale 3x3 basketball. Met Stefan Stojacic beschikt Servië over een speler die in 2007 met zijn land goud te winnen bij het WK U19 door in de finale van Team USA met de huidige NBA-ster Stephen Curry te winnen. Toch slaagden de Orange Lions erin het Servië vorig jaar in de WK-finale al heel lastig te maken (21-18 nederlaag) en bij dit WK kon de ploeg van Brian Benjamin in de groepsfase (21-17 verlies) ook goed mee met de Balkanploeg.

Kopzorgen
Dusan Bulut en zijn vrienden werden in de finale aanvallend goed aan banden gelegd, terwijl de Nederlandse pick-and-rolls de Serviërs soms flinke kopzorgen opleverden. Na een 3-2 voorsprong voor de titelverdedigers schoot Sjoerd van Vilsteren Nederland bij 4-4 met twee rake vrije worpen voor het eerst naar een 6-4 voorsprong. Die bleef tot de 8-6 van Jobse op assist van Royé op het bord in de Philippine Arena, maar via scores van Dejan Majstorovic en Bulut kwam Servië weer met 10-9 voor. Bij 11-10 bracht Dimeo van der Horst de Lions weer langszij, maar daarna knalde Stojacic de regerend kampioen met een tweepunter op 13-11. Een score met bonus van Marko Savic betekende een gat van vier punten met nog ruim een minuut te spelen. Na de 15-12 van Van Vilsteren kreeg Van der Horst twee keer de kans om met een tweepunter de marge weer naar één punt verschil terug te brengen. Dat lukte niet, waarna Bulut zijn ploeg op 16-12 zette en zo de wereldtitel veilig stelde voor Servië. De 16-13 van Van der Horst in de slotseconden deed er niet meer toe.

Wereldprestatie
Weer zilver en weer verloren van Servië. De Orange Lions likten na afloop hun wonden en vooral voor Jesper Jobse en Sjoerd van Vilsteren waren de spreekwoordelijke druiven zuur, al blijft zilver winnen op een WK in een olympische sport natuurlijk een wereldprestatie voor vier jongens uit een klein basketballand. Maar daar hoefde je meteen na afloop bij Jobse niet mee aan te komen. "Hopelijk kunnen we straks als we weer thuis zijn trots zijn op deze prestatie, maar nu overheerst de teleurstelling. We hebben het hele toernooi alles gegevend en wilden zo graag goud winnen. Nou ja, een andere keer dan maar...", sprak de teleurgestelde 3x3 international de Filipijnse fans op de tribune toe.

Goud voor Italië
Bij de vrouwen ging de wereldtitel voor het eerst naar Italië, dat in de finale met 16-12 van Rusland won. Het brons was voor Frankrijk ten koste van China. De bronzen medailles bij de mannen waren voor de Slovenen, die met 21-16 Polen de baas bleven.

 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jesper, Sjoerd, Aron en Dimeo aan!