Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Sterke Kelderman stormt top vijf Vuelta-klassement binnen

Sterke Kelderman stormt top vijf Vuelta-klassement binnen

Cheer!

Wilco Kelderman heeft woensdag uitstekende zaken gedaan in het algemeen klassement van de Vuelta a España. De 26-jarige Nederlander kwam na 187,5 kilometer koers in de elfde etappe als vierde boven op de Calar Alto. De Colombiaan Miguel Angel Lopez won de rit. 

Deel dit artikel op social media

Kelderman kon tot het einde mee met de groep van rodetruidrager Chris Froome en hoefde slechts drie renners voor zich te dulden op de top van de 15,5 kilometer lange slotklim.

De kopman van Team Sunweb pakte daarmee veel tijd op zijn concurrenten. Onder anderen Nicolas Roche en Esteban Chaves moesten eerder in de koers al lossen en verloren veel tijd.

Kelderman staat nu op de vijfde plek in het algemeen klassement met 2.37 achterstand op klassementsleider Froome, die woensdag als tweede over de streep kwam. De Italiaan Vincenzo Nibali werd derde en heeft als nummer twee in het klassement 1.19 achterstand op Froome. 

Chaves

Nummer drie Chaves en nummer vier David De La Cruz hebben in de algemene rangschikking nog maar een minieme voorsprong op Kelderman. Chaves heeft vier seconden meer, De La Cruz koestert een voorsprong van een seconde op de Nederlander. 

In de eindklassering van de elfde etappe haalden in totaal vier Nederlanders de top twintig. Naast Kelderman voegden ook Wout Poels (twaalfde), Steven Kruijswijk (zestiende) en Sam Oomen (achttiende) zich bij de beste twintig renners. 

Donderdag in de twaalfde etappe krijgen de renners opnieuw twee zware beklimmingen voor hun kiezen in een rit van iets meer dan 160 kilometer. 

Klimwerk

Het venijn van de elfde etappe in de Ronde van Spanje zat woensdag in de staart. De eerste 75 kilometer waren relatief vlak, maar met de Alto de Velefique en slotklim Calar Alto van 15,5 kilometer moest er veel klimwerk worden verzet.

Het begin van de koers was zogezegd vlak en dus een uitgelezen kans voor renners met aanvallende intenties, maar het peloton hield het tempo hoog en het duurde zo'n 50 kilometer voor de vlucht van de dag zich vormde.

Die veertienkoppige groep, met Nederlanders Antwan Tolhoek en Lennard Hofstede, pakte een voorsprong van drie minuten op het peloton die geleidelijk opliep tot maximaal vier minuten, maar het peloton liet de voorsprong niet te groot worden.

Met nog 42 kilometer te gaan begon de inmiddels flink geslonken kopgroep aan de Alto de Velefique en was de voorsprong al teruggelopen tot iets minder dan anderhalve minuut. De overgebleven renners kregen ondertussen gezelschap van de uit het peloton gedemarreerde Simon Yates en Darwin Atapuma.

Nibali

In het peloton begonnen ondertussen de klassementsrenners zich te roeren. Alberto Contador en Vincenzo Nibali zetten de aanval in op de koplopers en meerdere concurrenten, onder wie Roche en Chaves, moesten direct lossen. Kelderman daarentegen kon knap mee met de groep, net als rodetruidrager Froome.

De voorsprong van de laatste aanvallers slonk en 7,5 kilometer voor de finish werden ze ingerekend. Een grote groep, met daarin onder anderen Romain Bardet, Contador, Nibali, Froome en Lopez, streed vervolgens voor de etappezege. 

Lopez slaagde er op de slotklim in de voorsprong te pakken en gaf die niet meer uit handen, terwijl Kelderman zich met een verdienstelijke vierde plek in de top vijf van het algemeen klassement nestelde. 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Wilco, Steven en Wout aan!